URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2014, 13:06

Apă cu picătura: În plină caniculă, sătenii din Nojorid racordaţi la reţeaua de apă au rămas cu robinetele secate

Apă cu picătura: În plină caniculă, sătenii din Nojorid racordaţi la reţeaua de apă au rămas cu robinetele secate RĂSCOALĂ DE SETE. Lăsaţi fără apă exact o săptămână, dar cu perspectiva să rămână aşa până în august, nojoridanii erau hotărâţi, joia trecută, să blocheze DN79 pentru a atrage atenţia autorităţilor. Au întocmit chiar şi o petiţie, pe care, în mai puţin de o oră, au semnat-o peste 50 de persoane, şi pe care urma s-o depună la prefect şi la preşedintele CJ. O zi mai târziu, problema s-a rezolvat cu... ziarul
Apă cu picătura: În plină caniculă, sătenii din Nojorid racordaţi la reţeaua de apă au rămas cu robinetele secate OTRĂVITĂ. Deşi racordaţi la serviciul public de alimentare cu apă, localnicii din Nojorid n-o pot folosi pentru băut sau gătit, deoarece sursa de unde se aprovizionează e infestată, nivelul nitriţilor fiind de 6 ori mai mare decât cel maxim admis. CAO a şi afişat în sat plăcuţe de avertizare (foto). Abia din septembrie, se speră, comuna va fi racordată la conducta de apă a Oradiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai bine de o săptămână, în plină arşiţă, peste 2.000 de localnici din satul Nojorid, reşedinţa comunei cu acelaşi nume, n-au avut apă nici cât să se spele pe mâini, căci prin robinete s-au scurs doar picături, şi asta doar câteva minute pe zi.

Înarmaţi cu bidoane, flacoane şi canistre, oamenii au ajuns să se aprovizioneze cu apă de la rudele şi cunoştinţele din Oradea. Şi nu pentru că nu şi-ar fi plătit facturile...

Baie în ciubere

Problemele au început înainte de Rusalii când, brusc, robinetele au secat. "Întâi am crezut că e o avarie. N-a fost apă vineri, apoi nici sâmbătă. Doar câte 15 minute pe zi, şi atunci neagră de mizerie. Nici nu puteam porni maşina de spălat, că se oprea. Mi-a şi fost teamă că se strică. Luni, deja, ne-am îngrijorat. Nu puteam să ne spălăm, să facem un duş, să spălăm haine", a povestit una dintre localnice, Adela Cotrău.

Oamenii s-au alarmat abia după alte două zile, când câţiva i-au cerut socoteală primarului Mircea Crainic şi Companiei de Apă Oradea, care administrează de câţiva ani reţeaua comunei, veche de pe vremea comuniştilor. Aşa au aflat că robinetele lor ar putea deveni simple obiecte de decor pentru următoarele trei luni. Motivul? Pompa care împinge apa din puţul forat spre rezervorul comunei şi de acolo în conducte nu mai funcţiona cum trebuie, iar înlocuirea acesteia era considerată o cheltuială inutilă, căci în septembrie localitatea urmează să fie racordată la magistrala Oradiei, în cadrul proiectului metropolitan Aparegio.

"Au decis că ne lasă trei luni fără apă şi nu au anunţat nimic. Chiar nu contăm?! S-a stricat pompa? Să o repare! Nu se poate? Să o schimbe, să o cumpere ori să ia alta împrumut! În secolul XXI să ne spălăm cu cănile în ligheane? E inadmisibil!", s-a revoltat o altă nojorideancă, Linda Macarăz.

De vină, risipa

Adunaţi joi seară în stradă, oamenii erau hotărâţi să blocheze şoseaua naţională pentru a atrage atenţia autorităţilor judeţului, susţinând că toate reclamaţiile pe care le făcuseră până atunci la Primărie şi la CAO au fost degeaba. "Când a vrut votul nostru, în campanie, primarul a fost aici zi de zi. Acum nu dă nici bună ziua", spunea un sătean.

03_Mircea_Crainic_bihoreanul.jpgÎn replică, edilul pretinde că apa a secat din vina oamenilor. "În Nojorid n-a plouat de vreo patru săptămâni. Lumea e nebună, nu înţelege că e secetă, că instalaţia este veche, că pompa nu face faţă, că trebuie să se facă economie. I-am rugat să nu mai ude grădinile, serele, dar nu ascultă. Eu ce să fac? Nu pot merge să le zic «nu-ţi bate joc de apă!»", a spus Mircea Crainic (foto), admiţând însă că montarea unei pompe mai puternice ar rezolva criza. Doar că decizia aparţine CAO, nu lui...

A venit apa!

Conflictul s-a încheiat vinerea trecută când, presaţi de săteni, dar şi de ziarişti, conducerea CAO a decis să rezolve problema. "S-a hotărât montarea unei noi pompe, care va funcţiona până în momentul în care comuna va fi legată la aducţiunea de la Oradea", a explicat inginerul Gabriel Dinu, dispecerul de serviciu al CAO.

De bună dimineaţă, angajaţii Companiei au şi descins la  rezervorul comunei şi, în câteva ore, în locul pompei vechi au montat una nouă, cu o capacitate mai mare. Iar spre seară, după o săptămână de "secetă", localnicii au avut parte de primul lor duş cu apă de la robinet, şi nu din butoi, ca pe vremea bunicilor lor...


LA RAŢIE
Secetă şi la Săcueni

03_Beres_Csaba_bihoreanul.jpgArşiţa a creat probleme şi în Săcueni, unde consumul de apă s-a triplat în ultimele săptămâni, motiv pentru care operatorul local de apă a decis să oprească furnizarea de la miezul nopţii până la 5 dimineaţa, interval în care îşi reface rezerva de apă.

"În acest timp umplem rezervorul pentru ca în timpul zilei să nu avem probleme", a explicat primarul oraşului, Béres Csaba (foto), care pune consumul crescut pe seama faptului că localnicii folosesc apa nu doar în scop menajer, ci şi pentru udatul grădinilor şi serelor. "Avem aceeaşi problemă în fiecare vară", spune Béres. Semn că şi aici edilii ar trebui să se gândească de pe acum la o soluţie pe termen lung, pentru a nu rămâne de tot pe sec, ca omologii lor din Nojorid.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
trziti va
lumea e nebuna ca l a votat
Postat 17 Iunie 2014, 15:22 de coroian
diosig
mergeti in diosig sa vedeti ca nu au apa toata vara si conducerea primariei nu face nimic desi e un sat mare in el nu se face nimic finca oameni au votat prost
Postat 17 Iunie 2014, 12:45 de eu
Aparegio
De INCASAT AU CAPACITATE. asta merita comuna ,daca sa aliat cu hoti de aparegio.
Postat 17 Iunie 2014, 08:08 de ionel
si altii
+Oradea/Stiri/Apa+cu+portia+pe+canicula+Localnicii+din+Nojorid+primesc+apa+tim subiectul a fost abordat si de altii, chiar mai devreme decat Bihoreanul
Postat 17 Iunie 2014, 05:21 de a
@salut
ARE DREPTATE HAI PA, VINOVAT DE AMENDA CET,CALAUL CIINILOR COMUNITARII,FAVORIZAREA IN DISTRUGEREA INTERIOR RESTAURANT TRANSILVANIA,NICI UN CAPAC DE CANAL NU ESTE LA NIVELUL STRAZII,TAXA DE URGENTA,POLUAREA ORASUL DE LA CET STRAZII NEASFALTATE DUPA CE SE SCHIMBA TEVILE DE CANALIZARE SI APA,ETC
Postat 16 Iunie 2014, 21:59 de BOWL
Astia nu sunt in top la tripadvisor ??
Mai "salut", ca tot ni-l invoci pe incompetentul Bolojan si sef de-al tau, afla ca Bolojan e de vina pentru urmatoarele : Oradea are apa calda/rece/caldura/ doar la mila lui Dumnezeu. Seful tau nu e in stare sa astupe gropile si pune semafoare la sensuri giratorii. Tot seful tau nu e in stare sa aduca gazul in oras, cum alte orase au de 40 de ani. Tot seful tau se bucura de locurile de parcare ale lui Ceausescu, nefiind in stare sa construiasca ceva semnificativ. Drumurile sunt o buda, orasul e in evul mediu, traficul e un dezastru, mai vrei ? Si nu sunt postacul pe care il asteptai, ci unul mai rau. Draga "salut", pune mana pe carte ca esti analfabet, la fel ca Bolojan. Mai vrei fapte de-ale lui Bolojan sau iti e de ajuns ? Pe ce criterii va angajeaza la Primarie? Ai vazut ce prost esti ? Puteai sa taci.
Postat 16 Iunie 2014, 18:27 de Hai pa, salut
sal
cum de nu-i Bolojan de vina ca nu au nojoridani apa?..:)))..(sper sa apara postacul de serviciu sa de-a vina pe Bolo)...:))
Postat 16 Iunie 2014, 15:32 de salut
Deci apa este bugat!
Numai pompa era mica, precum puta de furnica a lui domn' primar!
Postat 16 Iunie 2014, 14:54 de Zoom
Lumea din Nojorid, adica electoratul, e pe nebunie ca l-a ales pe vorbitor.
Vorbitor=Crainic=Mircea=Papagal=Pompa.
Postat 16 Iunie 2014, 14:51 de Love
Bihoreanule, stai cu ochii pe ei şi arde-i când edilii ăştia tocmai se cred cu sacii în căruţă !?!
... că sunt liberali de-ai tăi, plini de "apă" în fălci când le iese amatorismul "fumegând" pe nări !?! Nu-i ierta, că ăştia sunt în stare să facă pact cu democraţii şi să şteargă toate "amintirile" negative din memoria colectivă !?!
Postat 16 Iunie 2014, 14:48 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON