Angajatorii sunt obligați să acorde zile libere plătite părinților în cazul în care școlile se închid din cauza unor situații extreme. Decizia a fost luată în unanimitate joi de Camera Deputaților care este for decizional.
Propunerea legislativă a fost adoptată în plenul Senatului în 3 martie. Noua prevedere, scrie G4media.ro, se va aplica părinților care au copii până în 12 ani sau, dacă este vorba de copii cu dizabilități, până la vârsta de 18 ani. Zilele libere vor fi acordate în baza unei cereri făcute de unul dintre părinți sau tutori.
„Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ.
Pentru perioada în care vor sta acasă, părinții sau tutorii vor primi 75% din salariul pe care îl au, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie. Ei vor fi plătiți de angajator din procentul de 2,25% pe care trebuie să-l vireze către stat pentru salariul fiecărui angajat.
Numărul zilelor libere acordate va fi stabilit de Guvern, mai notează site-ul de știri.
Potrivit amendamentelor decise în comisie, zilele libere se acordă în cazul în care locul de muncă nu permite să se lucreze la domiciliu. Raportul de admitere a legii fusese adoptat puțin înainte de votul din plen cu unanimitate de către Comisia de muncă a Camerei.
Adoptarea inițiativei legislative vine pe fondul problemelor pentru unii părinți cauzate de închiderea totală a școlilor și grădinițelor din 11 martie și până în 22 martie pentru a preveni răspândirea coronavirusului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.