URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
12 Martie 2020, 16:19

Liber pentru părinți: angajatorii sunt obligați prin lege să ofere zile libere plătite părinților când școlile sunt închise din cauza unor condiții extreme

Liber pentru părinți: angajatorii sunt obligați prin lege să ofere zile libere plătite părinților când școlile sunt închise din cauza unor condiții extreme (Sursa foto: Centruldeparenting.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Angajatorii sunt obligați să acorde zile libere plătite părinților în cazul în care școlile se închid din cauza unor situații extreme. Decizia a fost luată în unanimitate joi de Camera Deputaților care este for decizional.

Propunerea legislativă a fost adoptată în plenul Senatului în 3 martie. Noua prevedere, scrie G4media.ro, se va aplica părinților care au copii până în 12 ani sau, dacă este vorba de copii cu dizabilități, până la vârsta de 18 ani. Zilele libere vor fi acordate în baza unei cereri făcute de unul dintre părinți sau tutori. 

„Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ.

Pentru perioada în care vor sta acasă, părinții sau tutorii vor primi 75% din salariul pe care îl au, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie. Ei vor fi plătiți de angajator din procentul de 2,25% pe care trebuie să-l vireze către stat pentru salariul fiecărui angajat.

Numărul zilelor libere acordate va fi stabilit de Guvern, mai notează site-ul de știri.

Potrivit amendamentelor decise în comisie, zilele libere se acordă în cazul în care locul de muncă nu permite să se lucreze la domiciliu. Raportul de admitere a legii fusese adoptat puțin înainte de votul din plen cu unanimitate de către Comisia de muncă a Camerei.

Adoptarea inițiativei legislative vine pe fondul problemelor pentru unii părinți cauzate de închiderea totală a școlilor și grădinițelor din 11 martie și până în 22 martie pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O treaba buna
"Angajatorii sunt obligați să acorde zile libere plătite...vor fi plătiți de angajator din procentul de 2,25% pe care trebuie să-l vireze către stat pentru salariul fiecărui angajat.Sa zicem ca ai 10 angajati,cu salariul minim,deh,nu-s IT-isti.Din cei zece,doi fac cerere.Vor primi acasa 75% din venitul net,3/4x1346 lei=1009 lei.Not bad.Problema e ca: Contributia Asiguratorie pentru Munca (CAM)=2.25%x2230lei ,adica 50 lei/persoana.De la 10 aduni 500 lei,pe care statul nu ti-i mai ia.Restul de 1500, ca sa poti plati cei doi parinti care stau acasa cu copii,ii pui din buzunar.Probabil calculul e grsit,trebuie sa dea cu plus.
Postat 12 Martie 2020, 19:19 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON