URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Martie 2020, 16:19

Liber pentru părinți: angajatorii sunt obligați prin lege să ofere zile libere plătite părinților când școlile sunt închise din cauza unor condiții extreme

Liber pentru părinți: angajatorii sunt obligați prin lege să ofere zile libere plătite părinților când școlile sunt închise din cauza unor condiții extreme (Sursa foto: Centruldeparenting.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Angajatorii sunt obligați să acorde zile libere plătite părinților în cazul în care școlile se închid din cauza unor situații extreme. Decizia a fost luată în unanimitate joi de Camera Deputaților care este for decizional.

Propunerea legislativă a fost adoptată în plenul Senatului în 3 martie. Noua prevedere, scrie G4media.ro, se va aplica părinților care au copii până în 12 ani sau, dacă este vorba de copii cu dizabilități, până la vârsta de 18 ani. Zilele libere vor fi acordate în baza unei cereri făcute de unul dintre părinți sau tutori. 

„Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ.

Pentru perioada în care vor sta acasă, părinții sau tutorii vor primi 75% din salariul pe care îl au, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie. Ei vor fi plătiți de angajator din procentul de 2,25% pe care trebuie să-l vireze către stat pentru salariul fiecărui angajat.

Numărul zilelor libere acordate va fi stabilit de Guvern, mai notează site-ul de știri.

Potrivit amendamentelor decise în comisie, zilele libere se acordă în cazul în care locul de muncă nu permite să se lucreze la domiciliu. Raportul de admitere a legii fusese adoptat puțin înainte de votul din plen cu unanimitate de către Comisia de muncă a Camerei.

Adoptarea inițiativei legislative vine pe fondul problemelor pentru unii părinți cauzate de închiderea totală a școlilor și grădinițelor din 11 martie și până în 22 martie pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O treaba buna
"Angajatorii sunt obligați să acorde zile libere plătite...vor fi plătiți de angajator din procentul de 2,25% pe care trebuie să-l vireze către stat pentru salariul fiecărui angajat.Sa zicem ca ai 10 angajati,cu salariul minim,deh,nu-s IT-isti.Din cei zece,doi fac cerere.Vor primi acasa 75% din venitul net,3/4x1346 lei=1009 lei.Not bad.Problema e ca: Contributia Asiguratorie pentru Munca (CAM)=2.25%x2230lei ,adica 50 lei/persoana.De la 10 aduni 500 lei,pe care statul nu ti-i mai ia.Restul de 1500, ca sa poti plati cei doi parinti care stau acasa cu copii,ii pui din buzunar.Probabil calculul e grsit,trebuie sa dea cu plus.
Postat 12 Martie 2020, 19:19 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON