URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
09 Martie 2023, 17:01

Amendă uriașă pentru o firmă din Oradea care a dus zeci de camioane de gunoaie în balastiera pe care o are în exploatare (FOTO)

Amendă uriașă pentru o firmă din Oradea care a dus zeci de camioane de gunoaie în balastiera pe care o are în exploatare (FOTO) (sursa foto: Garda de Mediu Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au dat o amendă usturătoare, de 70.000 lei, unei firme din Oradea prinsă că îngropa gunoaie într-o balastieră pe care o exploatează.

Societatea comercială a încasat amenda maximă prevăzută de lege pentru că a dus zeci de camioane de gunoaie în carieră, deversând mizeriile în apă sau îngropându-le în malurile iazurilor piscicole.

Balastiera se află în cartierul orădean Episcopia, în zona străzii Santăului, unde firma cu pricina, despre care BIHOREANUL a aflat că se numește Secom Cons SRL, are un perimetru de exploatare de aproape 40.000 mp.

Până anul trecut, firma a extras pietriș și nisip, activitate pentru care acum nu mai are licență. Pe locul excavărilor, a amenajat iazuri piscicole, iar comisarii de mediu au depistat că gunoaie de toate felurile sunt deversate în apă sau îngropate în maluri.

„Din verificările efectuate în teren, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au identificat cantități foarte mari (câteva zeci de camioane) de diferite categorii de deşeuri: mase plastice (ţevi de plastic, folii), anvelope uzate, deşeuri din construcţii amestecate cu deşeuri reciclabile, deşeuri de polistiren; îngropate în pământ şi utilizate ca material de umplutură”, a transmis Garda de Mediu, printr-un comunicat de presă.

Sursele BIHOREANULUI spun că reprezentanții firmei ar fi susținut, în fața comisarilor de mediu, că nu cunosc proveniența deșeurilor și că doar s-ar fi trezit cu aceste depozitări clandestine, peste noapte.

Chiar dacă ar fi așa, îngroparea și ascunderea lor nu a fost o soluție firească, ci, din contră, expres interzisă de lege.

„Societatea comercială este sancţionată cu amendă în valoare de 70.000 lei pentru îngroparea acestor deşeuri”, a mai transmis Garda de Mediu Bihor.

Comisarii de mediu mai spun că practica îngropării deșeurilor în balastiere este frecventă.

„Din păcate, nu este singurul caz de acest fel constatat în județul Bihor. În cazul mai multor balastiere care au ca destinație finală amenajarea de iazuri piscicole s-a constatat în cursul anilor anteriori că au fost folosite pentru abandonarea și îngroparea diverselor tipuri de deșeuri”, se arată în comunicat.

OUG 92/2021 prevede însă că abandonarea, aruncarea și ascunderea deșeurilor sunt interzise, la fel și eliminarea, deţinerea ori păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate, incendierea ori îngroparea.

Încălcarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 45.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
E ca și cum...
Ai da unui muncitor un avertisment că a trecut strada prin loc nepermis, asta spunem noi că e amendă? Dacă bine știm o persoană fizică ia amendă de la Mai precis, legea spune că abandonarea deșeurilor se pedepsește cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele juridice, se arată în legea din 2021. Amendă dacă doar o punguță de mizerie aruncă persoana fizică în loc nepermis, darămite ... Posibil legea să nu prevadă mai mare amenda decât i sa aplicat firmei iată legea ce spune legea din 2023: Amenzile pentru persoanele fizice se majorează de la 10 – 20.000 lei, cât era până acum, la 30 – 45.000 de lei. Pentru persoanele juridice acestea rămân la 50- 70.000 de lei, anunță Agenția de presă Rador.
Postat 09 Martie 2023, 20:29 de Morometul
Pai
Si le ajung 70k sa curete? Sau doar inhata amenda uriasa si gunoaiele raman acolo?
Postat 09 Martie 2023, 19:41 de nihil
Asa cum se confisca mașinile care arunca gunoi
Asa trebuie confiscată și balastiera.
Postat 09 Martie 2023, 19:32 de Sandu2100
amenda uriasa?
secom cons srl, in 2021 a avut o cifra de afaceri de 11,1 mil lei si un profit de aproape 1 mil lei. Este o firma in crestere de la an la an, 70.000 lei ii o bataie de joc. Titluri de cancan....
Postat 09 Martie 2023, 19:02 de ArdeleanOradean
Amenda ..mare
Ingrozitor.....trebuie tarat prin tribunale...amenda o poare recupera cu un camion de balast....
Postat 09 Martie 2023, 17:59 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON