URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2023, 17:01

Amendă uriașă pentru o firmă din Oradea care a dus zeci de camioane de gunoaie în balastiera pe care o are în exploatare (FOTO)

Amendă uriașă pentru o firmă din Oradea care a dus zeci de camioane de gunoaie în balastiera pe care o are în exploatare (FOTO) (sursa foto: Garda de Mediu Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au dat o amendă usturătoare, de 70.000 lei, unei firme din Oradea prinsă că îngropa gunoaie într-o balastieră pe care o exploatează.

Societatea comercială a încasat amenda maximă prevăzută de lege pentru că a dus zeci de camioane de gunoaie în carieră, deversând mizeriile în apă sau îngropându-le în malurile iazurilor piscicole.

Balastiera se află în cartierul orădean Episcopia, în zona străzii Santăului, unde firma cu pricina, despre care BIHOREANUL a aflat că se numește Secom Cons SRL, are un perimetru de exploatare de aproape 40.000 mp.

Până anul trecut, firma a extras pietriș și nisip, activitate pentru care acum nu mai are licență. Pe locul excavărilor, a amenajat iazuri piscicole, iar comisarii de mediu au depistat că gunoaie de toate felurile sunt deversate în apă sau îngropate în maluri.

„Din verificările efectuate în teren, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au identificat cantități foarte mari (câteva zeci de camioane) de diferite categorii de deşeuri: mase plastice (ţevi de plastic, folii), anvelope uzate, deşeuri din construcţii amestecate cu deşeuri reciclabile, deşeuri de polistiren; îngropate în pământ şi utilizate ca material de umplutură”, a transmis Garda de Mediu, printr-un comunicat de presă.

Sursele BIHOREANULUI spun că reprezentanții firmei ar fi susținut, în fața comisarilor de mediu, că nu cunosc proveniența deșeurilor și că doar s-ar fi trezit cu aceste depozitări clandestine, peste noapte.

Chiar dacă ar fi așa, îngroparea și ascunderea lor nu a fost o soluție firească, ci, din contră, expres interzisă de lege.

„Societatea comercială este sancţionată cu amendă în valoare de 70.000 lei pentru îngroparea acestor deşeuri”, a mai transmis Garda de Mediu Bihor.

Comisarii de mediu mai spun că practica îngropării deșeurilor în balastiere este frecventă.

„Din păcate, nu este singurul caz de acest fel constatat în județul Bihor. În cazul mai multor balastiere care au ca destinație finală amenajarea de iazuri piscicole s-a constatat în cursul anilor anteriori că au fost folosite pentru abandonarea și îngroparea diverselor tipuri de deșeuri”, se arată în comunicat.

OUG 92/2021 prevede însă că abandonarea, aruncarea și ascunderea deșeurilor sunt interzise, la fel și eliminarea, deţinerea ori păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate, incendierea ori îngroparea.

Încălcarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 45.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
E ca și cum...
Ai da unui muncitor un avertisment că a trecut strada prin loc nepermis, asta spunem noi că e amendă? Dacă bine știm o persoană fizică ia amendă de la Mai precis, legea spune că abandonarea deșeurilor se pedepsește cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele juridice, se arată în legea din 2021. Amendă dacă doar o punguță de mizerie aruncă persoana fizică în loc nepermis, darămite ... Posibil legea să nu prevadă mai mare amenda decât i sa aplicat firmei iată legea ce spune legea din 2023: Amenzile pentru persoanele fizice se majorează de la 10 – 20.000 lei, cât era până acum, la 30 – 45.000 de lei. Pentru persoanele juridice acestea rămân la 50- 70.000 de lei, anunță Agenția de presă Rador.
Postat 09 Martie 2023, 20:29 de Morometul
Pai
Si le ajung 70k sa curete? Sau doar inhata amenda uriasa si gunoaiele raman acolo?
Postat 09 Martie 2023, 19:41 de nihil
Asa cum se confisca mașinile care arunca gunoi
Asa trebuie confiscată și balastiera.
Postat 09 Martie 2023, 19:32 de Sandu2100
amenda uriasa?
secom cons srl, in 2021 a avut o cifra de afaceri de 11,1 mil lei si un profit de aproape 1 mil lei. Este o firma in crestere de la an la an, 70.000 lei ii o bataie de joc. Titluri de cancan....
Postat 09 Martie 2023, 19:02 de ArdeleanOradean
Amenda ..mare
Ingrozitor.....trebuie tarat prin tribunale...amenda o poare recupera cu un camion de balast....
Postat 09 Martie 2023, 17:59 de cosmin5z
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON