URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
08 Noiembrie 2023, 09:35

Ambalaje de preț! Începem să plătim ambalajele băuturilor: 50 de bani pentru fiecare PET, sticlă sau doză

Ambalaje de preț! Începem să plătim ambalajele băuturilor: 50 de bani pentru fiecare PET, sticlă sau doză NICI PREA-PREA... Fiecare ambalaj de băuturi va costa 50 de bani, un preț considerat suficient de mare pentru a motiva consumatorul să returneze ambalajele. Așadar, flacoanele n-ar mai trebui să ajungă în natură ori la gropile de gunoi, ci doar la centrele de colectare ale companiei RetuRO, care le va preda apoi reciclatorilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Amânat de mai multe ori în ultimii ani, sistemul de garanţie-returnare, care îi va obliga pe români să plătească o garanţie pentru fiecare băutură cumpărată la flacon, sticlă sau doză metalică, intră în vigoare din 30 noiembrie. 

Fiecare ambalaj îi va costa pe cumpărători 50 de bani, sumă pe care o vor recupera ulterior din orice magazin. Cel puţin teoretic...

Doar cu logo 

Legiferat prin Hotărârea de Guvern 1.074/2021, sistemul de garanţie-returnare (SGR) este menit să stimuleze reciclarea deşeurilor de ambalaje şi să reducă gunoaiele din natură. Obligaţi să plătească pentru flacoanele, dozele de aluminiu sau sticlele în care se află băuturile dorite, românii ar trebui să devină mai atenţi şi cu locul unde ajung acestea, după golire.

Ambalaj cu garanţie

În linii mari, regulile sistemului par clare: românii vor plăti o garanţie de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj nereutilizabil din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, utilizat pentru ape minerale şi plate de orice fel, bere, cidru, mixuri alcoolice, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, vinuri şi spirtoase, şi care poartă marcajul SGR, un logo anume creat (foto). În sectorul HoReCa, garanţia va fi plătită doar dacă clientul vrea să plece cu ambalajul din local.

Producătorii de băuturi sunt obligaţi să pună logoul SGR pe toate ambalajele începând cu 30 noiembrie, dar este clar că acestea vor ajunge la rafturi în următoarele luni, în funcţie de stocurile pe care le au producătorii şi comercianţii. 

Intacte şi curate

Cumpărătorii îşi vor recupera garanţia tot din magazine, definite în lege drept "puncte de returnare". Ambalajele vor putea fi returnate în orice magazin, nu doar în cel din care au fost cumpărate, şi fără să fie necesar bonul de achiziţie. Aşadar, pentru un PET cumpărat în Oradea, cetăţeanul ar putea să-şi ceară garanţia plătită într-un magazin din Săcueni ori chiar din Bucureşti, fără să existe vreo limită de timp între momentul achiziţiei şi cel al returnării.

Există, însă, nişte condiţii pentru recuperarea "investiţiei": ambalajul trebuie returnat gol şi intact, adică fără să fie presat (cum se întâmplă cu PET-urile aruncate în sacii pentru reciclabile) şi cu eticheta nealterată. Asta pentru că, atunci când returnează garanţia, comerciantul trebuie să poată identifica logo-ul SGR şi să scaneze codul de bare. 

Această regulă înseamnă că cei care au mizat pe faptul că vor face bani adunând PET-uri din natură s-au înşelat: pe lângă că vor putea obţine garanţia doar pe ambalaje pentru care aceasta a fost plătită (adică nu şi pentru cele aruncate acum în păduri sau pe ape), nu vor fi eligibile ambalajele murdare sau strivite. 

Bani sau voucher 

În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi pe loc valoarea garanţiei plătite, legea permiţând comercianţilor să o ofere în numerar, prin transfer bancar sau prin voucher care poate fi utilizat în magazin, la achiziţia de alte produse.

Comercianţii au dreptul să decidă cum preiau ambalajele: manual sau cu ajutorul unor tonomate, pe care vor trebui să le cumpere din banii lor. De asemenea, tot ei sunt responsabili de depozitarea PET-urilor, sticlelor şi dozelor, până când sunt preluate de administratorul SGR. Acesta este firma RetuRO Sistem Garanţie Returnare SA, o companie înfiinţată de Ministerul Mediului împreună cu asociaţiile reprezentative ale producătorilor de băuturi şi ale comercianţilor, şi unde CEO a fost numită irlandeza Gemma Webb. 

Pentru magazinele cu o suprafaţă mai mică de 200 de metri pătraţi, legea permite depozitarea într-un spaţiu anume creat de primăria locală. 

Fără răspunsuri

Până pe 28 februarie 2023, toţi comercianţii din România au fost obligaţi să se înregistreze în platforma anume creată de RetuRO, fiind pasibili de amenzi între 20.000 şi 40.000 lei de la Garda de Mediu, dacă nu au făcut-o.

Totuşi, compania nu ştie care e numărul total al comercianţilor care trebuiau să se înscrie şi nici nu are date despre firmele înregistrate din fiecare judeţ, comunicând doar că, la nivel naţional, peste 60.000 de comercianţi s-au înscris în platformă. 

Comercianţii înregistraţi spun că au multe nelămuriri şi deocamdată puţine răspunsuri. "Dacă cineva vine cu 100 de sticle cumpărate din alt magazin, deci pentru care nu mi-a plătit mie garanţia, eu trebuie să-i dau banii, în total 50 lei, fără să ştiu când îi recuperez. Şi dacă am 10 asemenea clienţi într-o zi, sunt obligat să investesc în ambalajele lor?", spune proprietarul unui mic magazin din comuna Ineu.

Singurul lucru cert este că, în curând, românii vor descoperi că nu doar băuturile, ci şi ambalajele costă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Taxa abuziva - petul e deja platit odata cu produsul din el
Adriana Totorean, tu crezi ca pina acum nu am platit ambalajul de plastic, petul, atunci cind am cumparat produse? Afirmi ca de acum inainte il vom plati. Nu, valoarea plasticului manufacturat in forma de pet il platim dintotdeauna. Asadar acel pet este al celui care cumpara produsul. Acesti 50 de bani ne sint opriti abuziv peste costul petului. Felul in care ai scris denota lipsa de judecata si de gindire. Scopul declarat al SGR ar fi acela de a nu mai ajunge plastic in natura, zic ei, iar tu scrii aici in zeflemea ca aia care adunau plastic realmente poluant din natura sa-si cam puna pofta in cui ca nu merge. Adica pina la urma reiese din logica ta ca interesul e de fapt afacerea celor 50 de bani, nu puritatea si curatenia naturii, afacere care daca facem o socoteala simpla duce la sute de milioane de Euro lunar. Cu alte cuvinte, petul meu, platit de mine odata cu sucul, daca vreau sa-l pastrez pentru a-l folosi, treaba mea la ce, trebuie sa platesc o taxa in plus pe el. Fii jurnalista si completeaza prin ideea ca salvarea naturii se face prin infiintarea de centre de cumparare de plastic de orice fel si in orice stare. Atunci nu vom mai gasi nici un graunte de plastic nicaieri aruncat. Hai, gindeste, Adriana Totorean.
Postat 28 Mai 2024, 17:47 de EmRo
Biggie ... măscărici prin definiție.
Mang este un mediocru prin definiție în zona politică, că nu era să sară pârleazul peste rând și să exceleze vreodată. Dar tu, spre deosebire de el, ești o lepădătură ... habarnist în toate, guraliv și "neterminat". Ce are "manga" cu colectarea unor reciclabile? Ești retardat?
Postat 10 Noiembrie 2023, 09:47 de KP
@KP
"Sunt pe aici vreo 3-4 retardați, total disfucționali mental". Dupa textele pe care le scrii, nu pare sa fii functional(a) mental. Esti un (o) gica contra care nu are altveva de spus decat ca oricine altul in afara de mang, e un nenorocit, nu conteaza daca a facut ceva bun pentru oras/judet. Pentru tine nimic nu-i bine. Cu asemenea atitudine cum te suporta familia? Daca o mai ai! Iar in legatura cu containerele, sunt functionale in parcarile Kauflan si Lidl. Habar n-am cum e legat la curent si nici nu ma intereseaza. Nu stiu ce importanta are asta, mang plateste curentul? Sau ce te doare cu racordarea la curent? Cine e retardatul???
Postat 09 Noiembrie 2023, 13:52 de Biggie
În concluzie, încă un spațiu de depozitare în curte...
Pe lângă câte tomberoane am, și saci de plastice și carton, încă un sac unde să le adun intacte. Unde se va opri?!
Postat 09 Noiembrie 2023, 11:38 de Vio_427
Marș, mă ... caricatură.
Sunt pe aici vreo 3-4 retardați, total disfucționali mental din moment ce tot se leagă de opiniile altora, care nu sunt în stare nici măcar să traverseze strada dacă nu citează textele celorlalți. Boală grea la ei ... și ne costă ignoranța și amatorismul lor, direct din banii pentru returnarea amabalajelor. Fiecare retailer de profil are impuse containerele pentru pet-uri spre exemplu ... există în toate parcările lor, de mai bine de juma' de an de când s-a adoptat reglementarea returnărilor de acest fel. Ați văzut vreun container de acest fel, racordat la curent și automatizat, care să funcționeze? Niciunul în Bihor.
Postat 09 Noiembrie 2023, 07:58 de KP
@KP
"în mod clar va crește prețul laptelui cumpărat de la piață". Nici nu mai conteaza ca va scadea numarul de flacoane goale care se vor arunca aiurea pe unde se apuca. Important e ca nemernicii de la guvernare vor sa ia o garantie pe care o vei primi inapoi atunci cand predai ambalajul folosit. O va lua cel care va preda ambalajul. Nu conteza ca e un homeless sau nu, important e ca il preda cineva si dispare din peisaj. Acum nu stiu ce se intampla daca homeless-ul e un nemernic de penelist. Sau coleg de partid cu tine. Exista o posibilate sa fie bine? Sa fie cum functioneaza de zeci de ani in tarile civilizate?
Postat 08 Noiembrie 2023, 18:40 de Biggie
Consecința este că ...
... în mod clar va crește prețul laptelui cumpărat de la piață, de la producătorii locali. Iar acesta e doar un exemplu. Nu gândești când alegi ... urmează să plătești. Pentru că astfel înțeleg guvernanții noștri de la PNLSD, cum să reglementeze un sistem perfect funcțional pe alte meleaguri.
Postat 08 Noiembrie 2023, 18:25 de KP
@pinonel, CivisUlpianum, gica contra
Daca poti pune 30 de flacoane pline in portbagaj, de ce nu poti pune si 30 de flacoane goale nestrivite. Asta e o practica europeana de mult timp. Precis ca n-ati fost mai departe de teleorman sa vedeti ca in tarile civilizate functioneaza sistemul de ani de zile, nu vedeti flacoane aruncate pe strada. Este exact ca si cu carucioarele de la suprmarket, daca tie ti-e lene, cine il duce inapoi, ia cei 50 de bani. Aveti totusi o solutie, striviti-le si bagati-le in sacul galben si nu mai vedeti cei 50 de bani pe bucata. Civilizati-va, gica contra!
Postat 08 Noiembrie 2023, 16:42 de Biggie
Mișcare de "geniu"
Deci nu le mai arunc la fracție uscată sa le ducă Rer le port cu mașina la magazin? Sa ma vedeți când ma prezint cu tomberonul verde de sticle la magazin:D . Și de ce sa îmi dea voucher magazinul. Eu am dat bani pe ele. Sistem gândit cu fesele. Tomberonul de fracție uscată nu va mai vedea mașina de gunoi. Trebuie sa ii găsesc alt rost.
Postat 08 Noiembrie 2023, 13:00 de CivisUlpianum
Un lucru e cert: ambalajele trebuie recuperate!
Dadea cineva exemplul cu 100 de flacoane. Eu cumpar 5 baxuri de apa minerala, 30 de flacoane a 2 cate litri. Cand le cumpar sunt ambalate, e usor sa le manipulez. Cand ar trebui sa le predau umplu portbagajul cu ele! N-AM VOIE SA LE PRESEZ, NU SE VEDE CODUL(!!!). De ce nu stantati codul pe dop? Sau imprimati-l pe ambalaj, intr-un loc clar evidentiat si care sa poata fi citit chiar presat fiind flaconul? Aici e ceva tipic romanesc, analizam consecintele deciziilor luate DUPA, nu INAINTE. Vezi scandalul cu numerarul/cash-ul. Dar nu o mai puem lalai, flacoanele (as spune plasticurile toate) trebuie colectate! P.S. Ce defect au flacoanele de 5/6 litri de nu sunt colectate, e gaura colectorilor prea mica?! Asta n-ar fi o problema.
Postat 08 Noiembrie 2023, 11:16 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON