URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2023, 09:35

Ambalaje de preț! Începem să plătim ambalajele băuturilor: 50 de bani pentru fiecare PET, sticlă sau doză

Ambalaje de preț! Începem să plătim ambalajele băuturilor: 50 de bani pentru fiecare PET, sticlă sau doză NICI PREA-PREA... Fiecare ambalaj de băuturi va costa 50 de bani, un preț considerat suficient de mare pentru a motiva consumatorul să returneze ambalajele. Așadar, flacoanele n-ar mai trebui să ajungă în natură ori la gropile de gunoi, ci doar la centrele de colectare ale companiei RetuRO, care le va preda apoi reciclatorilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Amânat de mai multe ori în ultimii ani, sistemul de garanţie-returnare, care îi va obliga pe români să plătească o garanţie pentru fiecare băutură cumpărată la flacon, sticlă sau doză metalică, intră în vigoare din 30 noiembrie. 

Fiecare ambalaj îi va costa pe cumpărători 50 de bani, sumă pe care o vor recupera ulterior din orice magazin. Cel puţin teoretic...

Doar cu logo 

Legiferat prin Hotărârea de Guvern 1.074/2021, sistemul de garanţie-returnare (SGR) este menit să stimuleze reciclarea deşeurilor de ambalaje şi să reducă gunoaiele din natură. Obligaţi să plătească pentru flacoanele, dozele de aluminiu sau sticlele în care se află băuturile dorite, românii ar trebui să devină mai atenţi şi cu locul unde ajung acestea, după golire.

Ambalaj cu garanţie

În linii mari, regulile sistemului par clare: românii vor plăti o garanţie de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj nereutilizabil din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, utilizat pentru ape minerale şi plate de orice fel, bere, cidru, mixuri alcoolice, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, vinuri şi spirtoase, şi care poartă marcajul SGR, un logo anume creat (foto). În sectorul HoReCa, garanţia va fi plătită doar dacă clientul vrea să plece cu ambalajul din local.

Producătorii de băuturi sunt obligaţi să pună logoul SGR pe toate ambalajele începând cu 30 noiembrie, dar este clar că acestea vor ajunge la rafturi în următoarele luni, în funcţie de stocurile pe care le au producătorii şi comercianţii. 

Intacte şi curate

Cumpărătorii îşi vor recupera garanţia tot din magazine, definite în lege drept "puncte de returnare". Ambalajele vor putea fi returnate în orice magazin, nu doar în cel din care au fost cumpărate, şi fără să fie necesar bonul de achiziţie. Aşadar, pentru un PET cumpărat în Oradea, cetăţeanul ar putea să-şi ceară garanţia plătită într-un magazin din Săcueni ori chiar din Bucureşti, fără să existe vreo limită de timp între momentul achiziţiei şi cel al returnării.

Există, însă, nişte condiţii pentru recuperarea "investiţiei": ambalajul trebuie returnat gol şi intact, adică fără să fie presat (cum se întâmplă cu PET-urile aruncate în sacii pentru reciclabile) şi cu eticheta nealterată. Asta pentru că, atunci când returnează garanţia, comerciantul trebuie să poată identifica logo-ul SGR şi să scaneze codul de bare. 

Această regulă înseamnă că cei care au mizat pe faptul că vor face bani adunând PET-uri din natură s-au înşelat: pe lângă că vor putea obţine garanţia doar pe ambalaje pentru care aceasta a fost plătită (adică nu şi pentru cele aruncate acum în păduri sau pe ape), nu vor fi eligibile ambalajele murdare sau strivite. 

Bani sau voucher 

În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi pe loc valoarea garanţiei plătite, legea permiţând comercianţilor să o ofere în numerar, prin transfer bancar sau prin voucher care poate fi utilizat în magazin, la achiziţia de alte produse.

Comercianţii au dreptul să decidă cum preiau ambalajele: manual sau cu ajutorul unor tonomate, pe care vor trebui să le cumpere din banii lor. De asemenea, tot ei sunt responsabili de depozitarea PET-urilor, sticlelor şi dozelor, până când sunt preluate de administratorul SGR. Acesta este firma RetuRO Sistem Garanţie Returnare SA, o companie înfiinţată de Ministerul Mediului împreună cu asociaţiile reprezentative ale producătorilor de băuturi şi ale comercianţilor, şi unde CEO a fost numită irlandeza Gemma Webb. 

Pentru magazinele cu o suprafaţă mai mică de 200 de metri pătraţi, legea permite depozitarea într-un spaţiu anume creat de primăria locală. 

Fără răspunsuri

Până pe 28 februarie 2023, toţi comercianţii din România au fost obligaţi să se înregistreze în platforma anume creată de RetuRO, fiind pasibili de amenzi între 20.000 şi 40.000 lei de la Garda de Mediu, dacă nu au făcut-o.

Totuşi, compania nu ştie care e numărul total al comercianţilor care trebuiau să se înscrie şi nici nu are date despre firmele înregistrate din fiecare judeţ, comunicând doar că, la nivel naţional, peste 60.000 de comercianţi s-au înscris în platformă. 

Comercianţii înregistraţi spun că au multe nelămuriri şi deocamdată puţine răspunsuri. "Dacă cineva vine cu 100 de sticle cumpărate din alt magazin, deci pentru care nu mi-a plătit mie garanţia, eu trebuie să-i dau banii, în total 50 lei, fără să ştiu când îi recuperez. Şi dacă am 10 asemenea clienţi într-o zi, sunt obligat să investesc în ambalajele lor?", spune proprietarul unui mic magazin din comuna Ineu.

Singurul lucru cert este că, în curând, românii vor descoperi că nu doar băuturile, ci şi ambalajele costă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Biggie ... măscărici prin definiție.
Mang este un mediocru prin definiție în zona politică, că nu era să sară pârleazul peste rând și să exceleze vreodată. Dar tu, spre deosebire de el, ești o lepădătură ... habarnist în toate, guraliv și "neterminat". Ce are "manga" cu colectarea unor reciclabile? Ești retardat?
Postat 10 Noiembrie 2023, 09:47 de KP
@KP
"Sunt pe aici vreo 3-4 retardați, total disfucționali mental". Dupa textele pe care le scrii, nu pare sa fii functional(a) mental. Esti un (o) gica contra care nu are altveva de spus decat ca oricine altul in afara de mang, e un nenorocit, nu conteaza daca a facut ceva bun pentru oras/judet. Pentru tine nimic nu-i bine. Cu asemenea atitudine cum te suporta familia? Daca o mai ai! Iar in legatura cu containerele, sunt functionale in parcarile Kauflan si Lidl. Habar n-am cum e legat la curent si nici nu ma intereseaza. Nu stiu ce importanta are asta, mang plateste curentul? Sau ce te doare cu racordarea la curent? Cine e retardatul???
Postat 09 Noiembrie 2023, 13:52 de Biggie
În concluzie, încă un spațiu de depozitare în curte...
Pe lângă câte tomberoane am, și saci de plastice și carton, încă un sac unde să le adun intacte. Unde se va opri?!
Postat 09 Noiembrie 2023, 11:38 de Vio_427
Marș, mă ... caricatură.
Sunt pe aici vreo 3-4 retardați, total disfucționali mental din moment ce tot se leagă de opiniile altora, care nu sunt în stare nici măcar să traverseze strada dacă nu citează textele celorlalți. Boală grea la ei ... și ne costă ignoranța și amatorismul lor, direct din banii pentru returnarea amabalajelor. Fiecare retailer de profil are impuse containerele pentru pet-uri spre exemplu ... există în toate parcările lor, de mai bine de juma' de an de când s-a adoptat reglementarea returnărilor de acest fel. Ați văzut vreun container de acest fel, racordat la curent și automatizat, care să funcționeze? Niciunul în Bihor.
Postat 09 Noiembrie 2023, 07:58 de KP
@KP
"în mod clar va crește prețul laptelui cumpărat de la piață". Nici nu mai conteaza ca va scadea numarul de flacoane goale care se vor arunca aiurea pe unde se apuca. Important e ca nemernicii de la guvernare vor sa ia o garantie pe care o vei primi inapoi atunci cand predai ambalajul folosit. O va lua cel care va preda ambalajul. Nu conteza ca e un homeless sau nu, important e ca il preda cineva si dispare din peisaj. Acum nu stiu ce se intampla daca homeless-ul e un nemernic de penelist. Sau coleg de partid cu tine. Exista o posibilate sa fie bine? Sa fie cum functioneaza de zeci de ani in tarile civilizate?
Postat 08 Noiembrie 2023, 18:40 de Biggie
Consecința este că ...
... în mod clar va crește prețul laptelui cumpărat de la piață, de la producătorii locali. Iar acesta e doar un exemplu. Nu gândești când alegi ... urmează să plătești. Pentru că astfel înțeleg guvernanții noștri de la PNLSD, cum să reglementeze un sistem perfect funcțional pe alte meleaguri.
Postat 08 Noiembrie 2023, 18:25 de KP
@pinonel, CivisUlpianum, gica contra
Daca poti pune 30 de flacoane pline in portbagaj, de ce nu poti pune si 30 de flacoane goale nestrivite. Asta e o practica europeana de mult timp. Precis ca n-ati fost mai departe de teleorman sa vedeti ca in tarile civilizate functioneaza sistemul de ani de zile, nu vedeti flacoane aruncate pe strada. Este exact ca si cu carucioarele de la suprmarket, daca tie ti-e lene, cine il duce inapoi, ia cei 50 de bani. Aveti totusi o solutie, striviti-le si bagati-le in sacul galben si nu mai vedeti cei 50 de bani pe bucata. Civilizati-va, gica contra!
Postat 08 Noiembrie 2023, 16:42 de Biggie
Mișcare de "geniu"
Deci nu le mai arunc la fracție uscată sa le ducă Rer le port cu mașina la magazin? Sa ma vedeți când ma prezint cu tomberonul verde de sticle la magazin:D . Și de ce sa îmi dea voucher magazinul. Eu am dat bani pe ele. Sistem gândit cu fesele. Tomberonul de fracție uscată nu va mai vedea mașina de gunoi. Trebuie sa ii găsesc alt rost.
Postat 08 Noiembrie 2023, 13:00 de CivisUlpianum
Un lucru e cert: ambalajele trebuie recuperate!
Dadea cineva exemplul cu 100 de flacoane. Eu cumpar 5 baxuri de apa minerala, 30 de flacoane a 2 cate litri. Cand le cumpar sunt ambalate, e usor sa le manipulez. Cand ar trebui sa le predau umplu portbagajul cu ele! N-AM VOIE SA LE PRESEZ, NU SE VEDE CODUL(!!!). De ce nu stantati codul pe dop? Sau imprimati-l pe ambalaj, intr-un loc clar evidentiat si care sa poata fi citit chiar presat fiind flaconul? Aici e ceva tipic romanesc, analizam consecintele deciziilor luate DUPA, nu INAINTE. Vezi scandalul cu numerarul/cash-ul. Dar nu o mai puem lalai, flacoanele (as spune plasticurile toate) trebuie colectate! P.S. Ce defect au flacoanele de 5/6 litri de nu sunt colectate, e gaura colectorilor prea mica?! Asta n-ar fi o problema.
Postat 08 Noiembrie 2023, 11:16 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON