URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2021, 18:15

Alţii la rând! Alte trei case şi patru anexe din Oradea vor fi demolate pentru amenajarea a 104 parcări (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea, reunit miercuri în şedinţă online pe fondul celui de al patrulea val al pandemiei de COVID-19, a aprobat cu votul exclusiv al celor 20 de reprezentanţi ai PNL demolarea a încă trei case, a patru anexe şi a mai multor garaje din spatele blocurilor din Bulevardul Nufărul, aflat în modernizare.

„Cum au fost alese?"

Exproprierile urmează să fie făcute pentru ca municipalitatea să poată amenaja 104 locuri de parcare în zona străzii Constantin Nottara, în locul celor de la bulevard, care urmează să fie desfiinţate.

Cei şapte consilieri ai PSD şi UDMR prezenţi la şedinţa online au votat împotriva exproprierilor. „Nu suntem de acord. Urmărind planşele, constatăm că pe aceeaşi stradă Nottara, la zeci de metri, unii sunt expropriaţi, alţii nu. Cum au fost alese proprietăţile expropriate?", a protestat social-democratul Adrian Madar.

Consilierul local a afirmat că municipalitatea face noi exproprieri pentru a servi interesele unor dezvoltatori imobiliari.

„O să vă spun ce cred. Consultând o Hotărâre de Consiliu Local mai veche, 568 din 2014, am văzut că în zonă s-a aprobat un bloc cu 11 etaje, 200 de apartamente şi 164 locuri de parcare. Sunt 41 de locatari care nu au loc de parcare şi e «normal» ca problema să fie rezolvată", a spus Madar.

Trei case, patru anexe, mai multe garaje...

În replică, primarul Florin Birta a negat orice legătură între exproprieri şi eventuale dezvoltări imobiliare.

„Nu facem parcări pentru niciun bloc care se va construi în viitor. Parcările se fac pentru proiectul de reabilitare al bulevardului Nufărul – Cantemir. După cum ştiţi, şi în zona dintre Piaţa Mare și Bisericuţă, finalizată în prezent, toate locurile din dreapta au fost desfiinţate pentru amenajarea unui spaţiu pietonal şi ciclistic. Aşa va fi şi aici", a spus Birta.

Primarul a spus că municipalitatea a căutat amplasamente pentru amenajarea de parcări astfel încât să iasă cât mai ieftin.

„Am fost cu proiectantul în teren şi am încercat să găsim amplasamente pe care nu sunt case. Vor fi trei imobile expropriate în zona pieţei Nufărul, plus nişte garaje care se închiriau unor proprietari de apartamente. Pentru o casă cu două etaje din zonă am stabilit că ar valora prea mult să o expropriem pentru două - trei locuri de parcare", a spus Birta.

Costuri: 3 milioane lei!

Noile exproprieri sunt impuse de lucrările la următorul tronson al lucrărilor de reabilitare a Bulevardului Nufărul – Cantemir, care va intra în lucrări anul viitor.

"Până acum s-a expropriat doar până la strada Ciheiului. De aici până la Piaţa Nufărul nu s-au făcut exproprieri pentru locuri de parcare.", a explicat primarul pentru BIHOREANUL.

Potrivit edilului, pe amplasamentul eliberat vor fi amenajate, pe două tronsoane, 104 locuri de parcare. "Aceste parcări vor fi amenajate în locul celor care vor fi desfiinţate la şosea anul viitor, când va intra în lucrări şi amplasamentul de la Mc Drive la ieşirea din oraş în Nufărul", a spus Birta.

Lucrările sunt estimate la 3 milioane lei, dintre care 2 milioane lei sunt cheltuielile cu despăgubirea orădenilor expropriaţi şi costurile de proiectare, iar diferenţa de 1 milion lei este pentru cheltuielile cu construcţiile.

În cadrul proiectului vor fi amenajate, cu termen de execuţie de trei luni, două parcări cu 68 locuri şi intrare din strada Constantin Nottara, respectiv cu 36 locuri cu acces din strada Nicolae Şova.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Doar expropriere pe bani putini?
Pachetul complet de servicii va include in curand si o calatorie doar dus la gulag. Aceste elemente perturbatoare trebuie eliminate pentru ca pe noi nu ne duce capul sa gasim alte solutii. Rusine PMO!
Postat 13 Noiembrie 2021, 09:29 de v0id
Tusea și junghiul
PSD a facut și/sau menținut legile proaste(vezi și exproprierea), iar PNL le-a pus în aplicare. Cam așa s-a guvernat România în ultimii 30 de ani. Vivat USL!
Postat 11 Noiembrie 2021, 10:06 de FaBULA
Culmea exproprierii
"Consiliul Local Oradea, reunit miercuri în şedinţă online ..., a aprobat cu votul exclusiv al celor 20 de reprezentanţi ai PNL demolarea a încă trei case, a patru anexe şi a mai multor garaje din spatele blocurilor din Bulevardul Nufărul, aflat în modernizare." .Votul exclusiv al reprezentantilor pnl a atins noi culmi,pe zoom.Ce mai reprezinta o viata,o casa ? Apesi un buton si arunci in aer un continent, what a feeling...
Postat 11 Noiembrie 2021, 09:03 de excalibur
jalnica conducere
cata lipsa de viziune. Se comporta ca si cand erau copilasi,lipesc foi de expropriere pe proprietatile care doresc, nu iti place da in judecata primaria deoarece ei stiu ca asta dureaza minim 3-4 ani, in care ai cheltuieli de judecata si multi nervi. Nu stiu cine ar vrea sa fie in pielea expropriatilor, oricat de greu ar fi le recomand sa apeleze la instantele de judecata. Suntem alaturi de voi! La cate exproprieri sunt in Oradea cred ca deja se poate organiza un grup care sa formeze o voce solida.
Postat 11 Noiembrie 2021, 07:45 de Bihoreann
Comunism democratic
Am ajuns vremuri foarte cacacioase! Teoretic ești proprietar de casa/teren , practic nu ai nimic decât o iluzie. Primăria mâine printr o simpla hotărâre de îți ia agoniseala de o viata, locul unde visai ca o sa ai o viata liniștită. Pe lângă faptul ca plătești impozit, nu poți sa construiești ce vrei sau cum vrei pe propriul tău teren !mă întreb ironic oare mai ai ceva al tău sau ești doar un chiriaș veșnic supus statului modern.? Democrația nu este decât o iluzie a libertăților.
Postat 10 Noiembrie 2021, 23:17 de Adrian_Preda
Trist
E foarte trist modul in care actioneaza Primaria Oradea. Pe buna dreptate oradenii isi exprima nemultumirea fata de aceste exproprieri. Acest caz este perfect : pe ce criterii se fac aceste exproprieri? Pe unii ii expropiaza, pe altii nu. In Oradea te poti trezi dimineata cu o citatie din partea primariei ca te expropriaza. De ce? S-au gandit ei la un proiect, dar doar pe tine te expropiaza, pe restul nu. Din pacate oradenii trebuie sa suporte aceste abuzuri, ei au votat aceasta majoritate. Daca exista o opozitie mai solida, aceste abuzuri nu erau permise. Sunt de apreciat luarile de pozitie atat ale celor din grupul PSD, cat si UDMR din ultima perioada. Felicitari consilierului Adrian Madar, interventii foarte pertinente si diplomate !
Postat 10 Noiembrie 2021, 20:54 de bihooorel
Noul "parteneriat" al USL se face simțit deja în mod logic.
Diar că, PSD pune greșit problema, nereferindu-se la fond și lege. Nicăieri în legislația românească nu se menționează dreptul vreunei autorități publice de a expropria "fond locativ" privat, pentru a face loc "parcărilor autovehiculelor". Iar a cheltui 2.000.000 lei ca proiectare și eliberare de sarcini a unui amplasament, pentru o lucrare de 1.000.000 lei, ține de nivelul precar al inteligenței edilor orădeni.
Postat 10 Noiembrie 2021, 19:24 de KP
Garaje
garajele de pe domeniul public pot fi demolate. Alea nici nu is exproprieri in adevaratul sens, ci doar nu se reinnoieste contractul de concesiune/inchiriere. E bine ca au incercat sa mai econonomiseasca ban public si nu demoleaza chiar orice cladire precum cea cu 3 niveluri care ar valora sute de mii de euro doar pentru expropriere + bani pt demolare+pentru reamenajare pentru 3 parcari.
Postat 10 Noiembrie 2021, 19:16 de unu
Altele la rand
Garajele trebuie demolate pt ca ocupa prea mult loc si nu e normal ca unii sa aiba si altii nu. iar daca casele sunt ca cele din poze nu e nici o problema.......
Postat 10 Noiembrie 2021, 18:28 de cosmin5z
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON