URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2018, 19:44

Cartea "România, te iubesc" a fost lansată la Oradea. Jurnalistul Alex Dima: „Aici este dovada că se poate!” (FOTO/VIDEO)

Aproape o sută de orădeni s-au înghesuit, duminică, în librăria Humanitas, la lansarea de carte scrisă de jurnaliştii emisiunii "România, te iubesc!". Cartea cuprinde cele mai bune anchete şi reportaje din cele zece sezoane ale emisiunii, iar Alex Dima a ţinut să sublinieze faptul că Oradea este un exemplu pozitiv pentru restul oraşelor din ţară.

"Poporul deţine puterea!"

Zeci de orădeni, de toate vârstele, au umplut librăria, dornici să-i asculte pe jurnaliştii din echipa "România, te iubesc!" dar şi pentru a le cumpăra cartea. De altfel, toate cele aproape 150 de exemplare din carte existente în librărie s-au vândut cu ocazia acestui eveniment. 

La lansare au fost prezenţi toţi cei cinci autori: Paula Herlo, Cosmin Savu, Rareş Năstase, Alex Dima şi Paul Angelescu. Spre dezamăgirea unor orădeni, a lipsit Cristian Leonte, cel care a scris şi prefaţa cărţii. 

"Acum un an, am primit oferta celor de la Humanitas de a lansa o carte care să cuprindă cele mai importante reportaje şi anchete ale echipei. A fost o provocare pentru noi să scriem toate reportajele şi să le aducem la zi", a spus Rareş Năstase.

Cartea cuprinde mai multe anchete şi reportaje din cele 333 de episoade ale emisiunii, subiectele fiind alese în funcţie de impactul pe care l-au avut asupra cetăţenilor şi asupra conducerii.

"«România, te iubesc!» v-a spus des în aceşti ani că poporul român deţine puterea şi nu cei de la conducere. Acest lucru mi-a fost confirmat de numărul mare de donatori, mai exact 250.000 de oameni care azi construiesc un spital. Poate după această reuşită, ne vom apuca să construim singuri şcoli, autostrăzi şi într-un final va ajunge cine trebuie la guvernare", a susţinut Paula Herlo, amintind astfel că jurnaliştii sunt implicaţi în acest ambiţios proiect, alături de românii dornici să producă o schimbare în ţară.

"Am fost în vară la Băile Felix"

Reporterul Alex Dima a ţinut să sublinieze faptul că în carte sunt descrise multe părţi proaste ale ţării, dar şi soluţii, amintind în acest context de episodul "Rai şi iad", în care a prezentat şi Oradea. "Aici (n.r. la Oradea) este dovada că se poate. Chiar am fost în vară aici, în Băile Felix să-mi repar spatele" , a recunoscut jurnalistul.

Episodul despre Oradea nu se regăseşte în carte. În schimb, jurnaliştii au scris despre "Căile Furate Române", despre contrabanda cu ţigări sau dispariţia flotei de pescuit oceanic a ţării.

La final, reporterii au dezvăluit subiectul emisiunii de săptămâna aceasta şi anume povestea unor români de succes. Arătând că, deşi sunt acuzaţi că pun doar "întrebări negative", prezintă în emisiune şi modele de urmat. 

Cu răbdare, după ce au răspuns şi la întrebări, cei cinci jurnalişti au oferit autografe tuturor orădenilor, la fel cum s-au pozat cu toţi doritorii. Aproape fiecare orădean care a trecut prin faţa autorilor cărţii i-a lăudat, cei mai mulţi susţinând că se uită la fiecare episod al emisiunii.

Cartea "România, te iubesc" va putea fi cumpărată la preţul de 50 lei din librărie, imediat după refacerea stocului, sau de pe site-ul Humanitas.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON