URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2016, 13:00

Aleşii bihorenilor în viitorul „parlament” judeţean s-au întâlnit pentru prima oară unii cu alţii (FOTO)

Aleşii bihorenilor în viitorul „parlament” judeţean s-au întâlnit pentru prima oară unii cu alţii (FOTO) Grupul consilierilor PSD
Aleşii bihorenilor în viitorul „parlament” judeţean s-au întâlnit pentru prima oară unii cu alţii (FOTO) Grupul consilierilor PNL
Aleşii bihorenilor în viitorul „parlament” judeţean s-au întâlnit pentru prima oară unii cu alţii (FOTO) Alin Peti, PNL
Aleşii bihorenilor în viitorul „parlament” judeţean s-au întâlnit pentru prima oară unii cu alţii (FOTO) Ana Maria Tiron, PSD
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vineri dimineaţă, la ora 11.00, reprezentanţii PNL, PSD, UDMR şi ALDE desemnaţi prin vot duminică de către alegătorii bihoreni în Consiliul Judeţean Bihor s-au întâlnit pentru prima oară, pentru a participa la „ritualul” de înmânare a certificatelor constatatoare a alegerii, de către conducerea Biroului Electoral Judeţean.

Întâlnirea a consemnat un prim absent, în persoana liberalului Sebastian Lascu, medic stomatolog, despre care un coleg a afirmat că avea programată o operaţie pe care n-a reuşit s-o contramandeze.

Rând pe rând, cei 34 viitori consilieri judeţeni şi-au primit dovezile din mâna preşedintelui BEJ, judecătorul Florina Crişan, în prezenţa prefectului Claudiu Pop şi a reprezentanţilor din BEJ ai UDMR, Suto Tibor, PSD – Mircea Gelu Budău şi PNL – Sorin Husăsan.

Cronologia înmânării certificatelor a urmat, ca totdeauna, ordinea alfabetică a numelor de familie ale consilierilor judeţeni. Purtând antetul BEJ, pe certificate scrie că „Domnul / doamna...., născut(ă) la data de..., în localitatea..., judeţul Bihor, având CNP..., a fost ales / aleasă în Consiliul Judeţean Bihor la alegerile din data de 5 iunie 2016”.

Potrivit rezultatelor validate ale scrutinului de duminică, PNL va fi reprezentat în Consiliul Judeţean Bihor de 17 persoane: Mircea Mălan (desemnat de colegii din zona Oradea), Ionel Avrigeanu (zona Sînmartin-Ceica), Kiss Janos (zona Beiuş), Gheorghe Neag (Oradea), Moisa Teodor Madear (Tinca), Ioan Câmpan (Oşorhei – Brusturi), Cornel Borza (Oradea), Constantin Neniu (Salonta), Sorin Motoca (Aleşd), Lidia Popa (Oradea), Dacian Foncea (Oradea), Nicolae Bodea (Remetea – Pomezeu), Alin Peti (Ştei), Ancuţa Şchiop (Borod – Vadu Crişului), Mihai Toderici (Girişu de Criş), Teodor Suciu (Oradea) şi Sebastian Lascu (Oradea).

PSD va avea în CJ Bihor o delegaţie formată din 9 persoane: Ioan Mang, Dorel Dume (Beiuş), Florin Oros (zona Aleşd), Ana Maria Tiron, Valentina Butişcă (zona Ştei), Bujor Chirilă, Stela Babău (Beiuş), Gheorghe Ţară şi Sergiu David (Organizaţia de Tineret).

Din partea UDMR vor fi consilieri judeţeni următorii 7 reprezentanţi: Pasztor Sandor, Boda Gergely Zoltan (Organizaţia de Tineret), Grim Andras, Szabaszlai Gaspar Istvan, Szabo Istvan, Keri Hajnal (care va reprezenta organizaţiile din învăţământul maghiar) şi Peter Zoltan (desemnat de ONG-uri şi mediul cultural maghiar).

Pentru prima oară, ALDE va avea 2 reprezentanţi în Consiliul Judeţean Bihor, şi anume Traian Bodea şi Dorin Corcheş.

La finalul scurtei ceremonii, preşedintele BEJ, judecătorul Florina Crişan, le-a urat noilor aleşi, scurt, „succes în activitate”.

Constituirea oficială a Consiliului Judeţean va avea loc, conform legii, la cinci zile după ce partidele reprezentate în acest for vor înainta Autorităţii Electorale Permanente bilanţurile financiare ale campaniei, dar nu mai târziu de data de 27 iunie.

Până la această dată, ca de obicei, din cauza faptului că niciun partid nu a obţinut majoritatea de 50% plus 1 a mandatelor şi, implicit, nu poate desemna conducerea CJ, cele patru formaţiuni sunt angrenate în negocieri pentru formarea unei majorităţi. Având în vedere numărul mandatelor fiecărui partid, singurele ipoteze prefigurate până acum sunt PNL-UDMR şi respectiv PSD-UDMR-ALDE.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON