URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2016, 13:04

PSD Bihor are, prin vot direct, 3 deputaţi şi un senator, dar speră la încă un mandat de senator, după redistribuire

PSD Bihor are, prin vot direct, 3 deputaţi şi un senator, dar speră la încă un mandat de senator, după redistribuire Candidat pe un loc neeligibil, Felix Cozma (foto) ar putea deveni senator, în urma redistribuirii voturilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În aşteptarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a anunţat că, în urma votului direct, judeţul va fi reprezentant în Parlament de trei deputaţi social-democraţi şi un senator. Liderul PSD Bihor spune însă că organizaţia are şanse să trimită şi un al doilea senator, după procesul de redistribuire.

PSD, fruntaş în Bihor, nu şi în Oradea

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul partidului, Mang a prezentat rezultatele scrutinului de duminică pentru social-democraţii bihoreni. "În 47, dacă nu 48 de unităţi administrativ-teritoriale, PSD a ieşit pe primul loc, şi în alte 49 pe locul doi. Voturile adunate din tot judeţul ne-au plasat pe primul loc, la o diferenţă de aproape 14.000 de locul doi, PNL", a declarat preşedintele PSD Bihor.

Potrivit acestuia, rezultatele bune şi fără precedent obţinute de PSD Bihor arată că bihorenii au înţeles mesajul social-democraţilor. "Oamenii s-au săturat de critici, au votat un program de guvernare. Adversarii noştri principali de la PNL s-au axat exclusiv pe a critica oameni din Partidul Social Democrat, nici măcar nu s-au dus către a ne critica programul de guvernare, ci au bârfit la adresa liderilor PSD, în special a preşedintelui Liviu Dragnea", a declarat Mang.

Liderul social-democrat a recunoscut că şi-ar fi dorit ca PSD să câştige şi în Oradea, unde PNL a obţinut cu 2% mai multe voturi. "Aş fi vrut să câştigăm şi în municipiul Oradea, pentru că aici marile realizări au început să cadă una după cealaltă", a spus politicianul. Totuşi, s-a declarat mulţumit de scorul PSD din Oradea, arătând că a obţinut cu 10.000 de voturi peste scorul politic de la alegerile locale din vară, în condiţiile în care şi prezenţa la vot în municipiu a fost mai mare.

"Per total, am scos cu 7.000 de voturi mai multe decât la locale, în condiţiile în care prezenţa pe judeţ a fost cu aproape 10 procente mai mică. Sunt mulţumit şi mândru de rezultatele obţinute, rezultate care sunt ale întregii echipe", a declarat Ioan Mang. Acesta le-a mulţumit colegilor de partid pentru implicarea în campania electorală, dar şi bihorenilor pentru prezenţa peste media naţională la vot şi "pentru faptul că nu s-au lăsat păcăliţi de lozinci, de minciuni şi de bârfe, la adresa Partidului Social Democrat şi a membrilor acestuia".

Cine merge în Parlament?

Mang a mai spus că, prin vot direct, PSD Bihor va avea 4 parlamentari, PNL şi UDMR câte 3, în timp ce un loc de senator şi două de deputaţi vor fi alocate partidelor în urma procesului de redistribuire la nivel naţional. Liderul PSD Bihor se aşteaptă ca aceste poziţii de deputaţi să fie distribuite către PNL şi USR, în timp ce cea de senator să revină social-democraţilor, care astfel i-ar trimite în Senat atât pe prodecanul FMF Oradea şi, totodată, preşedintele PSD Oradea, Florian Bodog, cât şi pe fostul director al AJPIS Bihor, Felix Cozma.

La Camera Deputaţilor, PSD Bihor va fi reprezentat de Gheorghe Bogdan, Adelina Coste şi Ioan Sorin Roman sau Dumitru Gherman. Cel de-al treilea deputat este incert pentru că, în luna noiembrie, Roman a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ca incompatibil, în urma unui proces cu Agenţia Naţională de Integritate, judecătorii interzicându-i şi să ocupe, timp de trei ani, funcţii ori demnităţi publice.

Mang spune însă că Roman a cerut o ordonanţă preşedinţială de suspendare a acestei sentinţe. "Deocamdată a obţinut un termen pe 1 februarie. Trebuie să vedem dacă a obţinut şi o hârtie pentru suspendarea hotărârii. Dacă da, atunci va primi mandatul, dacă nu, nu", a declarat Mang. Situaţia, a mai spus el, va trebui lămurită la BEJ Bihor în zilele următoare.

Citeşte pe această temă şi articolul: Rezultatele finale oficiale în Bihor: PSD 33%, PNL 27%, UDMR 23%, USR şi ALDE 4%. Vezi cine sunt viitorii parlamentari!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON