URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 26 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul PSD al Sânmartinului, Cristian Laza, a anunțat că a reușit să primească prin programul Anghel Saligny fonduri nerambursabile în valoare de 88 de milioane de lei, pentru a introduce gazul în comună. Asta după ce, atunci când au fost fonduri europene prin POIM pentru așa ceva, comuna lui nu s-a calificat. Omul o spune pe șleau, că au fost privilegiate comunele liberale întrucât cei de dreapta conduc județul.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
14 Octombrie 2022, 10:01

Ajutorul de încălzire și suplimentul pentru energie: Când începe depunerea dosarelor în Oradea și care sunt condițiile 

Începe o nouă sesiune de depunere a dosarelor pentru primirea ajutorului de încălzire și suplimentului pentru energie. Sunt eligibile persoanele cu venituri mici, care trebuie să depună un dosar pentru obținerea banilor până pe 20 noiembrie.

„Începând cu data de 17 octombrie 2022, Direcția de Asistență Socială Oradea va asigura distribuirea formularelor tipărite (cerere - declarație pe proprie răspundere) precum și preluarea documentelor necesare acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței, sezonul rece 2022 - 2023”, au transmis reprezentanții DASO. 

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă doar în perioada sezonului rece (1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023), beneficiari putând fi familiile și persoanele singure cu domiciliul în municipiul Oradea, care se încadrează într-o grilă de venituri nete mici. 

„Consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică, gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și/sau petrolieri beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 1.386 lei în cazul familiilor şi 2.053 lei în cazul persoanelor singure”, se arată în informarea DASO.

Suma alocată drept ajutor de încălzire depinde tocmai de venitul net pe membru de familie, precum și de prețul local de energie termică, facturat populației. 

De pildă, iarna trecută (2021-2022), pentru o familie ai cărei membri au venituri nete de până la 200 de lei / persoană, suma alocată a fost de circa 390 de lei. Pentru încălzirea cu gaze naturale, în aceleași condiții, ajutorul a fost în cuantum fix de 250 de lei, la încălzirea prin energie electrică 500 de lei, iar la combustibili solizi sau petrolieri, 320 de lei. Pe măsură ce veniturile cresc, cuantumul ajutorului scade. De exemplu, în sezonul trecut, în cazul unei familii cu venituri între 920 de lei și 1.040 de lei / pe persoană, ajutorul pentru energia termică a fost de circa 220 de lei. În cazul în care a fost asigurată cu gaze naturale, ajutorul a fost de 100 de lei. 

Persoanele cu venituri mici au dreptul să primească și așa numitul supliment pentru energie, care se acordă pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul rece, pentru mai multe tipuri de cheltuieli, nu doar pentru încălzire. Acest supliment se acordă în sumă fixă, în felul următor: 30 lei / lună pentru consumul de energie electric; 10 lei / lună pentru consumul de gaze naturale; 10 lei / lună pentru consumul de energie termică; 20 lei / lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri. 

Direcția de Asistență Socială Oradea anunță că a publicat pe site-ul instituției, daso-oradea.ro, formularele pentru cererile necesare, dar și informații despre celelalte documente care trebuie să se regăsească în dosar. 

Pentru a veni în întâmpinarea posibililor beneficiari, DASO face distribuirea formularelor pentru ajutorul de încălzire nu doar la sediul de pe strada Primăriei nr. 42, ci și pentru centrele sociale din cartiere: Rogerius ll (str. Ep. Ioan Suciu nr.1, bl. ZP1), Ioșia II (Aleea Călinului, nr. 9) și Nufărul (str. Nufărului, nr. 47, bl. D111), de luni până vineri, în intervalul orar 09.00 – 17.00.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON