URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Octombrie 2022, 10:01

Ajutorul de încălzire și suplimentul pentru energie: Când începe depunerea dosarelor în Oradea și care sunt condițiile 

Începe o nouă sesiune de depunere a dosarelor pentru primirea ajutorului de încălzire și suplimentului pentru energie. Sunt eligibile persoanele cu venituri mici, care trebuie să depună un dosar pentru obținerea banilor până pe 20 noiembrie.

„Începând cu data de 17 octombrie 2022, Direcția de Asistență Socială Oradea va asigura distribuirea formularelor tipărite (cerere - declarație pe proprie răspundere) precum și preluarea documentelor necesare acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței, sezonul rece 2022 - 2023”, au transmis reprezentanții DASO. 

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă doar în perioada sezonului rece (1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023), beneficiari putând fi familiile și persoanele singure cu domiciliul în municipiul Oradea, care se încadrează într-o grilă de venituri nete mici. 

„Consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică, gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și/sau petrolieri beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 1.386 lei în cazul familiilor şi 2.053 lei în cazul persoanelor singure”, se arată în informarea DASO.

Suma alocată drept ajutor de încălzire depinde tocmai de venitul net pe membru de familie, precum și de prețul local de energie termică, facturat populației. 

De pildă, iarna trecută (2021-2022), pentru o familie ai cărei membri au venituri nete de până la 200 de lei / persoană, suma alocată a fost de circa 390 de lei. Pentru încălzirea cu gaze naturale, în aceleași condiții, ajutorul a fost în cuantum fix de 250 de lei, la încălzirea prin energie electrică 500 de lei, iar la combustibili solizi sau petrolieri, 320 de lei. Pe măsură ce veniturile cresc, cuantumul ajutorului scade. De exemplu, în sezonul trecut, în cazul unei familii cu venituri între 920 de lei și 1.040 de lei / pe persoană, ajutorul pentru energia termică a fost de circa 220 de lei. În cazul în care a fost asigurată cu gaze naturale, ajutorul a fost de 100 de lei. 

Persoanele cu venituri mici au dreptul să primească și așa numitul supliment pentru energie, care se acordă pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul rece, pentru mai multe tipuri de cheltuieli, nu doar pentru încălzire. Acest supliment se acordă în sumă fixă, în felul următor: 30 lei / lună pentru consumul de energie electric; 10 lei / lună pentru consumul de gaze naturale; 10 lei / lună pentru consumul de energie termică; 20 lei / lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri. 

Direcția de Asistență Socială Oradea anunță că a publicat pe site-ul instituției, daso-oradea.ro, formularele pentru cererile necesare, dar și informații despre celelalte documente care trebuie să se regăsească în dosar. 

Pentru a veni în întâmpinarea posibililor beneficiari, DASO face distribuirea formularelor pentru ajutorul de încălzire nu doar la sediul de pe strada Primăriei nr. 42, ci și pentru centrele sociale din cartiere: Rogerius ll (str. Ep. Ioan Suciu nr.1, bl. ZP1), Ioșia II (Aleea Călinului, nr. 9) și Nufărul (str. Nufărului, nr. 47, bl. D111), de luni până vineri, în intervalul orar 09.00 – 17.00.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON