URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2022, 10:01

Ajutorul de încălzire și suplimentul pentru energie: Când începe depunerea dosarelor în Oradea și care sunt condițiile 

Începe o nouă sesiune de depunere a dosarelor pentru primirea ajutorului de încălzire și suplimentului pentru energie. Sunt eligibile persoanele cu venituri mici, care trebuie să depună un dosar pentru obținerea banilor până pe 20 noiembrie.

„Începând cu data de 17 octombrie 2022, Direcția de Asistență Socială Oradea va asigura distribuirea formularelor tipărite (cerere - declarație pe proprie răspundere) precum și preluarea documentelor necesare acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței, sezonul rece 2022 - 2023”, au transmis reprezentanții DASO. 

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă doar în perioada sezonului rece (1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023), beneficiari putând fi familiile și persoanele singure cu domiciliul în municipiul Oradea, care se încadrează într-o grilă de venituri nete mici. 

„Consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică, gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și/sau petrolieri beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 1.386 lei în cazul familiilor şi 2.053 lei în cazul persoanelor singure”, se arată în informarea DASO.

Suma alocată drept ajutor de încălzire depinde tocmai de venitul net pe membru de familie, precum și de prețul local de energie termică, facturat populației. 

De pildă, iarna trecută (2021-2022), pentru o familie ai cărei membri au venituri nete de până la 200 de lei / persoană, suma alocată a fost de circa 390 de lei. Pentru încălzirea cu gaze naturale, în aceleași condiții, ajutorul a fost în cuantum fix de 250 de lei, la încălzirea prin energie electrică 500 de lei, iar la combustibili solizi sau petrolieri, 320 de lei. Pe măsură ce veniturile cresc, cuantumul ajutorului scade. De exemplu, în sezonul trecut, în cazul unei familii cu venituri între 920 de lei și 1.040 de lei / pe persoană, ajutorul pentru energia termică a fost de circa 220 de lei. În cazul în care a fost asigurată cu gaze naturale, ajutorul a fost de 100 de lei. 

Persoanele cu venituri mici au dreptul să primească și așa numitul supliment pentru energie, care se acordă pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul rece, pentru mai multe tipuri de cheltuieli, nu doar pentru încălzire. Acest supliment se acordă în sumă fixă, în felul următor: 30 lei / lună pentru consumul de energie electric; 10 lei / lună pentru consumul de gaze naturale; 10 lei / lună pentru consumul de energie termică; 20 lei / lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri. 

Direcția de Asistență Socială Oradea anunță că a publicat pe site-ul instituției, daso-oradea.ro, formularele pentru cererile necesare, dar și informații despre celelalte documente care trebuie să se regăsească în dosar. 

Pentru a veni în întâmpinarea posibililor beneficiari, DASO face distribuirea formularelor pentru ajutorul de încălzire nu doar la sediul de pe strada Primăriei nr. 42, ci și pentru centrele sociale din cartiere: Rogerius ll (str. Ep. Ioan Suciu nr.1, bl. ZP1), Ioșia II (Aleea Călinului, nr. 9) și Nufărul (str. Nufărului, nr. 47, bl. D111), de luni până vineri, în intervalul orar 09.00 – 17.00.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON