URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 08 AUGUST 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pentru cei mai tinerei, puțină istorie. Pe vremea inenarabilului primar Petru Filip, în ciuda tuturor criticilor, totuși s-a mai făcut câte ceva. Bunăoară, s-a dat un tun de toată frumusețea cu bazinul olimpic, hidoșenia aia care seamănă cu o cutie de conservă. Pentru constructorul de atunci, MBS Group, duhnind prin toți porii a Partidul Democrat, a fost floare la ureche să câștige licitația...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cu un an înainte să fie condamnat, în mai 2019, nu pentru marile tunuri, ci pentru un mizilic, cel al angajărilor fictive la DGASPC Teleorman, Liviu Dragnea, pe atunci șeful PSD și al Camerei Deputaților, avertiza, masacrând legile justiției și ale energiei, că „nu vreau să plec ca prostul din această viață și din această funcție”. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 19 iulie s-a publicat în Monitorul Oficial al României Legea 220/2022 privind valorificarea adaptată a unor măsuri dovedite benefice pentru instituţiile din domeniul justiţiei instituite pe perioada stării de alertă declarate în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de Covid-19. Legea este temporară, urmând a se aplica un an de la intrarea în vigoare, respectiv din data de 22 iulie 2022. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Majoritatea alimentelor conțin sare în mod natural sunt legumele, fructele, carnea, peștele, ouăle, laptele și produsele lactate, cerealele, legumele uscate și grăsimile. Consumul crescut de sare joacă un rol important în creșterea tensiunii arteriale (mai ales la persoanele supraponderale și la cele obeze) și în favorizarea apariției osteoporozei (prin creșterea eliminări de calciu la nivel renal).
01 Aprilie 2016, 07:27

Agentul "pumn": Un subofiţer al Poliţiei Municipiului Oradea a fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă

Agentul 'pumn': Un subofiţer al Poliţiei Municipiului Oradea a fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă POLIŢIST LA DETECTOR. Chemat de procurori să dea explicaţii cu privire la acuzaţiile ce i se aduc, agentul Hadrian Popa (foto) a negat constant că şi-ar fi lovit victima. Însă, în timp ce poliţistul a refuzat să se lase testat la poligraf, victima sa, Darius Ţelea, şi doi martori au acceptat. Rezultatul? "S-a dovedit că spun adevărul", subliniază Ţelea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un subofiţer al Poliţiei municipale a fost trimis în judecată săptămâna trecută de procurorii Parchetului Oradea pentru purtare abuzivă. Inculpatul este Hadrian Popa, agent în cadrul Biroului Ordine Publică, iar reclamantul un om de afaceri orădean, Darius Ţelea, pe care în urmă cu patru ani poliţistul l-a cotonogit taman în sediul instituţiei şi doar pentru că omul îl întrebase de soarta prietenilor săi, săltaţi din stradă pe motiv că ar fi fost turbulenţi.

Ironie e că Hadrian Popa nici nu e la prima abatere. În 2010 a fost retrogradat într-o funcţie inferioară şi mutat de la Poliţia Rutieră după ce şi-a pus colegii să-i amendeze pe controlorii OTL care i-au taxat logodnica prinsă fără bilet pe tramvai. Săptămâna trecută, de parcă trimiterea în judecată nu i-ar fi fost de-ajuns, poliţistul s-a trezit reclamat şi de o şoferiţă pe care ar fi făcut-o nesimţită şi înfumurată...

Distracţie în...cătuşe

Dosarul de purtare abuzivă întocmit pe numele agentului Hadrian Popa şi ajuns săptămâna trecută în faţa instanţei are la origini un incident petrecut în noaptea de 22/23 aprilie 2012 în centrul Oradiei, prezentat pe larg la vremea respectivă atât de presa locală, cât şi de ziarele naţionale.

Trei tineri, Răzvan Chiş, Gabriel Vaşadi şi Sebastian Lakatos, ieşiseră într-un club pentru a sărbători revederea cu Sebi, proaspăt întors din SUA pentru a se căsători cu logodnica sa. Cheful, la care a participat şi Diana, viitoarea soţie a lui Sebi, a durat până în jurul orei 4 dimineaţa, în clubul Juice, de unde apoi tinerii au pornit spre o staţie de taxi. Pe drum, însă, grupul a fost oprit de o patrulă formată dintr-un agent al Poliţiei Oradea şi un jandarm, care le-a cerut să se legitimeze.

Deranjaţi că oamenii legii le-au făcut solicitarea fără ca să se prezinte la rândul lor, tinerii au început să vocifereze, întreaga scenă fiind înregistrată de un martor şi postată pe Youtube. În filmare se auzea cum băieţii, iniţial calmi, devin dintr-o dată agresivi. "Am vorbit frumos, în p... mea. Ce aveţi cu noi? Îţi dau buletinul, în p... mea, să vezi cine îs! Ce p... mea are Poliţia în România asta?!", a izbucnit unul din tineri, care apoi şi-a cerut scuze "pentru expresie", dar a şi continuat. "Înţeleg să faceţi ce faceţi, dar nu aşa!", a spus el, ameninţându-l pe poliţist că "te calc în picioare", moment în care omul în uniformă a pulverizat spre grup cu spray iritant, iar jandarmul a dat alarma prin staţie, chemând maşina de intervenţie, aflată în apropiere.

Şi bătuţi, şi amendaţi

În urma scandalului, Răzvan Chiş, Gabriel Vaşadi şi Sebastian Lakatos au fost săltaţi şi duşi la sediul Poliţiei Oradea unde, spuneau ei, au fost ţinuţi mai bine de o oră, dar şi bumbăciţi pentru că nu au vrut să semneze procesele verbale de contravenţie completate de poliţişti, în care se arăta că au fost amendaţi cu 500 lei pentru "acţiuni ilicite contra ordinii şi liniştii publice în faţa pasajului Vulturul Negru", fără a se preciza în ce au constat "acţiunile". "N-am vrut să semnez, dar un poliţist m-a pocnit de câteva ori, mi-a sucit mâinile la spate şi m-a dat de mai multe ori cu capul de masă, ca şi cu o minge", a povestit Sebi BIHOREANULUI.

Între timp, la Poliţie a ajuns şi Diana, viitoarea lui soţie. Nefiind lăsată să intre, l-a sunat pe cumnatul lui Răzvan, Darius Ţelea, patron al unei firme de confecţii metalice. Acesta a venit imediat, dar n-a avut mai mult noroc. Dimpotrivă. "Un agent, pe care ulterior am aflat că-l cheamă Hadrian Popa, m-a luat la pumni în sala de aşteptare, m-a târât în curtea Poliţiei şi a continuat să mă lovească până când a venit Diana, care îi striga să se oprească", a spus tânărul.

Văzând că lucrurile au scăpat de sub control, Darius a sunat un avocat. Abia când acesta a ajuns la Poliţie, Sebi, Gabi şi Răzvan au fost eliberaţi, nu înainte însă de a fi puşi să se spele, pentru a-şi şterge sângele de pe faţă.

Bătăuş iertat

Hotărârea cu care poliţiştii au "aplicat legea" în cazul lui Gabriel, Sebastian şi Răzvan i-a băgat pe toţi trei în spital, iar Răzvan a şi fost operat pentru fractura nazală suferită. Cu toate acestea, niciunul n-a reclamat agresiunea, rezumându-se să-şi povestească păţania ziariştilor şi pe reţelele de socializare. A făcut-o, în schimb, Darius Ţelea (foto). "Nu am vrut să păţească nimeni ce am păţit eu", explică acesta motivul.

În urma plângerii formulate, agentul Hadrian Popa s-a ales cu dosar penal pentru purtare abuzivă. Iniţial, în februarie 2014, acesta a fost închis de procurorii Parchetului Oradea cu o soluţie de scoatere de sub urmărire penală, poliţistul scăpând doar cu o simplă mustrare şi o amendă administrativă de 500 lei, pe motiv că faptele nu ar prezenta pericolul social al unei infracţiuni.

Nemulţumit de soluţie, Ţelea a atacat-o, adresând o plângere şefului Parchetului, Gheorghe Vidican, iar apoi, când aceasta i-a fost respinsă, a perseverat, deschizând un proces la Judecătorie. "Consider că povestea a fost tratată cu mult prea multă superficialitate. Eu nu i-am greşit cu nimic acelui poliţist. M-a atacat şi m-a lovit fără motiv", spune Ţelea. Iar Judecătoria i-a dat dreptate. Pe 14 iunie 2014, instanţa a admis plângerea tânărului şi a dispus reluarea anchetei.

La loc comanda

Până ca procurorii să dea o nouă soluţie, au trecut încă aproape alţi doi ani, timp în care ancheta a bătut pasul pe loc. Cercetările s-au urnit abia în februarie acest an, când Ţelea a fost chemat la Parchet şi întrebat dacă e de acord să fie testat cu aparatul poligraf.

"Am acceptat şi eu, şi cei doi martori care au fost de faţă când poliţistul m-a lovit, iar rezultatul a arătat că spunem adevărul. Poliţistul, în schimb, care tot timpul a negat că m-ar fi lovit, a refuzat să se supună testului", povesteşte tânărul.

Urmarea? Săptămâna trecută, agentul Hadrian Popa a fost trimis în judecată şi, dacă va fi condamnat, riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani sau amendă. Şi, evident, să fie dezbrăcat de uniformă...


CU PROBLEME
Dintr-o anchetă în alta

Acuzaţiile de abuz aduse de Darius Ţelea agentului Hadrian Popa nu reprezintă o noutate. În 2009, tot BIHOREANUL a dezvăluit că poliţistul, la vremea respectivă subofiţer în cadrul Serviciului Rutier, şi-a pus colegii să amendeze un controlor OTL care îi sancţionase logodnica prinsă fără bilet pe tramvai. Slujbaşul OTL s-a ales cu o amendă de 540 lei fiindcă nu avea triunghiuri reflectorizante şi trusă medicală, dar l-a reclamat şi el pe poliţist pentru abuz, iar acesta a fost retrogradat într-o funcţie inferioară şi mutat de la Poliţia Rutieră.

Hadrian Popa a susţinut atunci că povestea avea cu totul alt substrat, şi anume că ar fi fost pedepsit  pentru că "s-a luat" de cine nu trebuia, făcându-i dosar penal pentru conducere în stare de ebrietate unuia dintre amicii şefului Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa. De altfel, logodnica lui a şi făcut mai multe petiţii, adresate inclusiv şefului Guvernului, în care reclama abuzul, fără succes, însă.

Trimis acum în judecată pentru purtare abuzivă, agentul Hadrian Popa mai are un dosar penal, pentru abuz în serviciu, ca urmare a unei reclamaţii făcute de o şoferiţă pe care anul trecut, pe 12 august, ar fi repezit-o în trafic după ce i-a cerut să se legitimeze.

"Clienta mea a fost oprită de un echipaj de poliţişti între care s-a numărat şi Hadrian Popa. Acesta a ridicat tonul la ea şi a jignit-o, numind-o nesimţită şi înfumurată, iar apoi i-a spus că i-a aplicat amenda maximă de 1.000 lei pe motiv că «nu cred că va fi o problemă să plătiţi având în vedere bolidul pe care îl conduceţi»", a povestit BIHOREANULUI avocatul orădencei, Bogdan Meşter.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Statul de drept
In orice stat civilizat, cei trei tineri la limbajul folosit cred ca erau tinuti 24 ore la arest. De ce credeti ca nu au reclamat nimic cei trei??? Desigur abuzurile facute de politisti trebuie sanctionate exemplar
Postat 01 Aprilie 2016, 11:29 de camarad
Perceptia gresita a populatiei despre politisti
Oamenii nu inteleg ca parchetul, politia, jandarmeria, ,,serviciile", sunt organe de represiune si prea putin de protejare a cetatenilor. Judecatorii le-au dat si le dau nas, asa ca astia se considera niste mici dumnezei. Amintiti-va de cazul soferului de bmw aruncat in noroi, batut si incatusat pt. ca unuia i se paruse ca a facut nu stiu ce si a sunat la 112!!! Sute de dosare cu abuzuri ale politistilor sunt transate la CEDO si platim pt. ca aici, in tara, lucrurile s-au ,,rezolvat". A facut APADOR-CH niste studii, citez : ,,doar 14 din 3034 de plângeri penale făcute de cetățeni, referitoare la abuzuri ale forțelor de ordine, au ajuns în fața instanțelor de judecată, în perioada 2012-2014. În aceeași perioadă IGPR a primit 3301 plângeri privind comportamentul abuziv/brutal al polițiștilor, și doar 47 dintre acestea, adică aproximativ una din 70 s-au soldat cu sancțiuni disciplinare." No comment.
Postat 01 Aprilie 2016, 11:04 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8175 RON
  • 1 EUR = 4.9264 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON