URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2015, 14:15

"Agenţia": CE vrea înfiinţarea unei agenţii de pază la frontierele Europei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sub presiunea extremă a evenimentelor din ultima perioadă, Europa începe să structureze decizii comune. Printr-o comunicare trimisă de Comisia Europeană către Parlament şi Consiliu, se propune înfiinţarea unei Agenţii Europene pentru frontierele europene şi paza de coastă ("Agenţia").

Aceasta ar fi organizată pe baza actualului Frontex, împreună cu ceea ce sunt actualele structuri naţionale în domeniu, cele care vor continua să asigure managementul zilnic al frontierelor externe ale Europei. 

Agenţia "trebuie să fie un centru de expertiză, un sprijin practic pentru autorităţile naţionale de management al frontierelor şi o garanţie că sistemul va performa eficient".

În primul rând este vorba despre de o formulă de răspuns care să ofere mijloace de acţiune în cazul apariţiei unor crize. De asemenea, "managementul integrat al frontierelor merge dincolo de controalele efectuate la frontierele externe, include măsuri în terţe ţări, măsuri în acord cu ţările din vecinătatea imediată şi măsuri luate în interiorul zonei interne de liberă circulaţie, incluzând repatrierea migranţilor ilegali... Comisia propune să întărească obligaţiile de cooperare şi schimb de informaţii între Agenţie şi autorităţile naţionale. În mod deosebit, în cadrul Agenţiei va fi format un Centru de monitorizare şi analiză de risc pentru monitorizarea fluxurilor migratorii înspre şi în interiorul UE. Va deveni obligatorie folosirea sistemului Common Integrated Risk Analysis Model în cooperare cu Statele Membre".

De asemenea, urmează să fie desemnaţi ofiţeri de legătură ai Agenţiei care să fie integraţi în sistemele naţionale respective.

Textul comunicării CE nu este foarte clar în privinţa frontierelor vizate. În Capitolul III (2) se menţionează că "situaţia la frontierele externe nu trebuie să fie lăsată să deterioreze în măsura în care să pună în primejdie funcţionarea Zonei Schengen". Este de presupus, în consecinţă, că toate măsurile se vor subordona acestui scop, deci protecţiei întărite a statelor din zona respectivă... Drept care, Agenţia îşi propune să aibă la dispoziţie "un număr suficient de experţi bine antrenaţi precum şi echipamentul tehnic relevant", dar şi "de un corp de rezervă pentru acţiune rapidă care să poată fi activat extrem de rapid în circumstanţele în care este nevoie de un răspuns imediat". 

"În situaţii de urgenţă, Agenţia trebuie să fie în stare să intre în joc, asigurându-se astfel că sunt demarate acţiuni în teren chiar dacă nu există o cerere de asistenţă formulată de un Stat Membru sau chiar dacă Statul Membru respectiv nu consideră că este cazul pentru o intervenţie", se mai menţionează în document.

Aşa cum s-a cerut de către Consiliul JAI din 9 şi 20 noiembrie 2015, această iniţiativă va oferi posibilitatea controlului sistematic al tuturor cetăţenilor din UE, inclusiv verificarea informaţiilor biometrice cu bazele de date relevante la frontierele externe ale Spaţiului Schengen... controale sistematice care vor identifica identitatea persoanei şi validitatea şi autenticitatea documentului de călătorie. În plus, se va verifica astfel că persoanele care intră în zona Schengen nu reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică şi securitatea internă".

sursa: adevarul.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON