URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
13 Decembrie 2015, 14:15

"Agenţia": CE vrea înfiinţarea unei agenţii de pază la frontierele Europei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sub presiunea extremă a evenimentelor din ultima perioadă, Europa începe să structureze decizii comune. Printr-o comunicare trimisă de Comisia Europeană către Parlament şi Consiliu, se propune înfiinţarea unei Agenţii Europene pentru frontierele europene şi paza de coastă ("Agenţia").

Aceasta ar fi organizată pe baza actualului Frontex, împreună cu ceea ce sunt actualele structuri naţionale în domeniu, cele care vor continua să asigure managementul zilnic al frontierelor externe ale Europei. 

Agenţia "trebuie să fie un centru de expertiză, un sprijin practic pentru autorităţile naţionale de management al frontierelor şi o garanţie că sistemul va performa eficient".

În primul rând este vorba despre de o formulă de răspuns care să ofere mijloace de acţiune în cazul apariţiei unor crize. De asemenea, "managementul integrat al frontierelor merge dincolo de controalele efectuate la frontierele externe, include măsuri în terţe ţări, măsuri în acord cu ţările din vecinătatea imediată şi măsuri luate în interiorul zonei interne de liberă circulaţie, incluzând repatrierea migranţilor ilegali... Comisia propune să întărească obligaţiile de cooperare şi schimb de informaţii între Agenţie şi autorităţile naţionale. În mod deosebit, în cadrul Agenţiei va fi format un Centru de monitorizare şi analiză de risc pentru monitorizarea fluxurilor migratorii înspre şi în interiorul UE. Va deveni obligatorie folosirea sistemului Common Integrated Risk Analysis Model în cooperare cu Statele Membre".

De asemenea, urmează să fie desemnaţi ofiţeri de legătură ai Agenţiei care să fie integraţi în sistemele naţionale respective.

Textul comunicării CE nu este foarte clar în privinţa frontierelor vizate. În Capitolul III (2) se menţionează că "situaţia la frontierele externe nu trebuie să fie lăsată să deterioreze în măsura în care să pună în primejdie funcţionarea Zonei Schengen". Este de presupus, în consecinţă, că toate măsurile se vor subordona acestui scop, deci protecţiei întărite a statelor din zona respectivă... Drept care, Agenţia îşi propune să aibă la dispoziţie "un număr suficient de experţi bine antrenaţi precum şi echipamentul tehnic relevant", dar şi "de un corp de rezervă pentru acţiune rapidă care să poată fi activat extrem de rapid în circumstanţele în care este nevoie de un răspuns imediat". 

"În situaţii de urgenţă, Agenţia trebuie să fie în stare să intre în joc, asigurându-se astfel că sunt demarate acţiuni în teren chiar dacă nu există o cerere de asistenţă formulată de un Stat Membru sau chiar dacă Statul Membru respectiv nu consideră că este cazul pentru o intervenţie", se mai menţionează în document.

Aşa cum s-a cerut de către Consiliul JAI din 9 şi 20 noiembrie 2015, această iniţiativă va oferi posibilitatea controlului sistematic al tuturor cetăţenilor din UE, inclusiv verificarea informaţiilor biometrice cu bazele de date relevante la frontierele externe ale Spaţiului Schengen... controale sistematice care vor identifica identitatea persoanei şi validitatea şi autenticitatea documentului de călătorie. În plus, se va verifica astfel că persoanele care intră în zona Schengen nu reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică şi securitatea internă".

sursa: adevarul.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON