URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2015, 12:02

Adio, Electrica! Primăria şi instituţiile din subordine vor primi curent de la RCS&RDS

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O dorinţă enunţată de mai multă vreme de primarul Ilie Bolojan s-a concretizat! Atât clădirea municipalităţii, cât şi instituţiile din subordine vor primi, în 2016, curent de la RDS&RCS, în urma licitaţiei derulate vineri pe Bursa Română de Mărfuri (BRM).

Potrivit unui comunicat transmis luni de Primăria Oradea, beneficiarul achiziţiei este Asocierea formată din: Municipiul Oradea (energia electrică aferentă clădirilor proprii), Administraţia Imobiliară Oradea (inclusiv unităţile de învăţământ), Administraţia Socială Comunitară Oradea, Clubul Sportiv Municipal Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul Clinic Municipal dr. Gavril Curteanu, SC Termoficare SA Oradea şi SC Administraţia Domeniului Public SA Oradea.

Astfel, având în vedere faptul că preţul actual pentru furnizarea energiei electrice este de 163 lei/MWh, prin noul furnizor, se va înregistra o scădere a facturilor de aproximativ 14% pe an.

"Runda de licitaţie a fost adjudecată la preţul de 140 lei fără TVA pentru 1 MW, ofertat de SC RCS-RDS SA. Economia realizată astfel de asocierea formată din instituţiile şi companiile din subordinea Consiliului Local împreună cu cele 42 de instituţii subordonate, în decursul unui an calendaristic, este de aproximativ 500.000 lei cu TVA", arată comunicatul.

"Faptul că achiziţia s-a derulat prin BRM ne-a fost de folos. Preţul obţinut a fost sub nivelul estimat şi totul a decurs mult mai repede", a spus Manuela Maghiar, şefa Serviciului Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Oradea, cea care a asigurat organizarea procedurii.

Cantitatea estimată de energie electrică care a făcut obiectul achiziţiei este de 17.750 MWh şi cuprinde 15.900 MWh de joasă tensiune şi 1.850 MWh de medie tensiune.

Contractul de furnizare se va încheia pentru o perioada de 12 luni, din ianuarie 2016 până în 31 decembrie 2016, cu posibilitatea prelungirii prin act adiţional pe o perioadă de maxim 4 luni în anul 2017.

"Este prima licitaţie organizată de Primăria Oradea pe Bursa de Mărfuri şi ne bucurăm că a fost încheiată cu succes. Ne-am atins scopul propus prin scăderea preţului de furnizare a energiei electrice, iar economia de fonduri ne va permite să creştem bugetul alocat investiţiilor publice în anul următor", a precizat city-managerul Eduard Florea.

Comunicatul mai menţionează şi că municipalitatea a decis să deruleze pe Bursa de Mărfuri achiziţia de curent având în vedere atât preţul (între altele mecanismul de licitaţie a preţului oferă posibilitatea scăderii în trepte a preţurilor ofertanţilor atât faţă de ofertele financiare iniţiale, cât şi în timpul rundei de licitaţie), cât şi termenul redus de desfăşurare a procedurilor (ordinul este programat la tranzacţionare în 7 zile din momentul emiterii lui), numărul mare de ofertanţi (datorită cantităţilor importante tranzacţionate la nivelul total al pieţei), cât şi modul de selectare a ofertanţilor (faptul că agentul de bursă realizează selecţia ofertanţilor înainte de a fi admişi la tranzacţionare).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravo, nea ilie. iar te-ai ,,descurcat" ! De oradeni te doare-n....
...oricum, nu esti si nu vei fi oradean! Gazul pt. cet l-ai tras din magistrala transgaz, ai ,,fentat" intermediarii, acum ai ocolit pe cei de la electrica furnizare, dar noua, oradenilor, nu ne e de niciun folos ,,istetimea" ta, tot hot ai ramas, ne-ai bagat si ne bagi mana in buzunar pana la cot! Am auzit ca te-ai/te-au cocotat, esti mare mahar pe la penali. De ce nu te duci sa te bati cu cei de la agentiile de tot felul, sa avem si noi acces LIBER la furnizorii de servicii cu preturi mai mici?! Aa, am uitat: esti adeptul accesului prostimii la gaz DOAR via cet! Las' ca si cu cet-ul le-ai tras-o oradenilor, pretul va fi mult peste cel al Gca-ei produsa de vechiul cet! Du-te prin oras, asa, la pas (ia-ti si niste handralai sa te apere de iubirea oradenilor!) si vei vedea unde a dus si duce tampenia ta de a te opune introducerii gazului metan! De pilda strazi asfaltate de doi-trei ani sunt brazdate acum, la propriu! de santurile distribuitorului de gaz, mergi pe ele ca pe DN76 reabilitat, numai in salturi...
Postat 15 Decembrie 2015, 06:30 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON