URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2018, 10:09

ADIo Ecolect! Bolojan vrea să separe Oradea de Asociaţia judeţeană Ecolect, pentru ca oraşul să nu rămână cu gunoaiele pe străzi

ADIo Ecolect! Bolojan vrea să separe Oradea de Asociaţia judeţeană Ecolect, pentru ca oraşul să nu rămână cu gunoaiele pe străzi VIITOR INCERT. Conform contractului încheiat cu Primăria, RER Vest va curăţa străzile oraşului şi va aduna gunoaiele orădenilor până la finalul anului 2019, urmând ca din 2020 aceste sarcini să revină firmei care va câştiga licitaţia organizată la nivel judeţean în cadrul proiectului SMID
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan s-a săturat să aştepte implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor de către Asociaţia Ecolect, iniţiată de Consiliul Judeţean! Edilul a anunţat că municipalitatea doreşte să organizeze separat şi în timp util licitaţia pentru desemnarea unui operator de salubritate în oraş, având în vedere că actualul contract cu RER Vest expiră la finalul anului 2019. "Nu vrem ca Oradea să fie un oraş al gunoaielor", a explicat Bolojan.

Frica de gunoaie

Teoretic, din toamna acestui an, judeţul Bihor trebuia să aibă un sistem de management integrat al deşeurilor (SMID), care în urmă cu trei ani a obţinut o finanţare de 199 de milioane de lei printr-un proiect european direct gestionat de Comisia Europeană. Conform proiectului, şase firme de salubritate ar urma să colecteze deşeurile din tot atâtea zone ale judeţului şi apoi să le predea depozitului ecologic administrat de Eco Bihor.

Derulat de Consiliul Judeţean şi de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, proiectul este însă mult întârziat. Licitaţiile încă nici nu au demarat, iar cel mai optimist termen arată că ar putea fi lansate abia în vara anului viitor, ceea ce înseamnă că în cel mai fericit caz vor fi adjudecate în 2020.

Ilie Bolojan, primar OradeaPrimarul Ilie Bolojan (foto) nu este dispus însă să aştepte după CJ. Într-o conferinţă de presă susţinută miercurea trecută, edilul a explicat că municipalitatea nu doreşte să-şi asume riscul ca, la începutul anului 2020, Oradea să nu aibă operator de salubritate. "Am purtat discuţii cu conducerea Consiliului Judeţean şi conducerea Ecolect, să urgenteze şi să finalizeze toate documentele, pentru a se putea derula toate procedurile de licitaţie şi să avem un operator. Contractul în Oradea expiră la finalul anului 2019 şi legea nu ne permite să-l prelungim. Nu vrem să fim un oraş al gunoaielor", a spus Ilie Bolojan.

Pe cont propriu

Pentru a preveni scenariul, Bolojan ia în calcul delimitarea municipiului de ADI Ecolect. Conform SMID, Oradea este repartizată în zona 1 de colectare, împreună cu comunele Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard şi Toboliu.

Primarul municipiului vrea ca Oradea să iasă din această asociere şi să îşi organizeze singură licitaţia de salubritate, în timp util. "La începutul anului 2020 oamenii nu vor avea nevoie de explicaţii de ce nu se colectează deşeurile, ci de servicii normale", a precizat Bolojan.

Cu acordul Europei

Mai mult, edilul a dezvăluit că a primit acordul de principiu din partea autorităţii de management pentru organizarea separată a licitaţiei pentru oraş, dat fiind faptul că nevoile Oradiei sunt total diferite decât ale comunelor.

Totodată, Bolojan a dezvăluit că a discutat această variantă şi cu conducerea CJ. "Am avut o discuţie ca Oradea să fie scoasă din grămada de localităţi, iar licitaţia să fie organizată de Primărie. Contez pe înţelepciunea celor de la Consiliul Judeţean", a precizat edilul, adăugând că o decizie va fi luată în "ianuarie - februarie".

Tocmai pentru că anul viitor se va încheia contractul cu RER Vest, Primăria Oradea a decis şi să amâne implementarea sistemului "plăteşti cât arunci", obligatoriu pentru toate oraşele şi comunele, conform unei modificări făcute recent la Legea privind regimul deşeurilor. Edilii municipiului consideră însă că, pentru eficienţă, schimbarea trebuie cuprinsă în caietul de sarcini al viitorului operator de salubritate. Aşa încât regulile de curăţenie să fie clare şi riguroase...


MODIFICĂRI LA TARIF
Salubritate mai scumpă 

Florin Birta, viceprimar OradeaÎntre timp, salubritatea orădeană suferă alte mici modificări. În aceeaşi conferinţă de presă, viceprimarul Florin Birta (foto) a anunţat majorarea tarifului plătit de orădeni către RER Vest, din 1 ianuarie 2019. Concret, acesta va creşte de la 10,06 lei la 10,76 lei (cu TVA inclusă).

Scumpirea este determinată de creşterea salariului minim pe economie şi a inflaţiei, dar şi de o nouă contribuţie pentru "economia circulară", pe care Oradea trebuie să o plătească Administraţiei Fondului de Mediu, un fel de taxă pentru ambalajele aruncate. Aceasta a fost calculată la 0,23 lei pe persoană, influenţa creşterii salariului minim pe economie la 0,23 lei şi influenţa ratei inflaţiei la 0,13 lei pe persoană. Prin noua contribuţie, Oradea va trimite AFM circa 2 milioane lei pe an. Proiectul a fost aprobat în şedinţa Consiliului Local, cu 20 de voturi pentru şi 3 împotrivă, ale aleşilor PSD.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
?!
Daca primarul se poate suci cand/cum vrea, pot sa copiez modelul si sa renunt la serviciile rer-ului? Si eu pot duce la centrele de recuperare metalul, plasticul, etc si sa iau banii! Ca e o hotie se vede si din modul de tarifare: de ce nu platim pt. cantitatea efectiva de deseuri, adica dupa numarul lunar/anual de tomberoane pe care ni le ridica rer-ul?
Postat 03 Ianuarie 2019, 06:30 de pinonel
Oradeanbihor
Îți vine șomajul luna viitoare???
Postat 31 Decembrie 2018, 08:41 de Sandu1206
@ sandu
Ce ar fi sa mai citesti tu o data comentariul meu, daca tot te bagi in seama?!? E clar ca nu intelegi mare lucru nici din articole si nici din comentarii, ca altfel nu te-ai face de minune pe aici.
Postat 31 Decembrie 2018, 06:27 de oradeanbihor
excalibur&oradeanbihor
Încercați să reciclați, nu să comentați. Sclavilor care sunteți.
Postat 30 Decembrie 2018, 23:51 de Sandu1206
Taxa pe “economia circulara”
Cuvinte noi si elitiste pentru o noua taxa pusa de socialisti: ei vor sa ia 2 milioane de lei noi de la Primaria Oradea in fiecare an, dar nu sunt de-acord ca RER sa mute costul in facturi catre populatie, ci daca se poate sa lucreze in pierdere, asa ca voteaza impotriva la nivel local. Niste idioti, la fel cu taxele pe banci si companii energetice care au spart bursa: nu vor fi platite de directorul bancii ci de toti cei ce au credit la banca. Doar ca socialistii niciodata nu inteleg economia.
Postat 30 Decembrie 2018, 22:17 de unu
Oradea = salar minim????
Scumpirea in sine nu e mare dar motivul invocat de maimutoi e penibil! Pai cum sa pomenesti mă salarul minim intr-un oras de "top" ca Oradea? Sa nu mai vorbim ca pretul oricum e deja mare, raportat la veniturile oradenilor si la seviciile prestate. E buna amenintarea cu orasul plin de gunoaie. A mai facut asta un penal de aceesi teapa dar in BaiaMare, cand in plin iarna a lasat orasul necuratat de zapada, drept "pedeapsa" ca l-au arestat pentru fapte de coruptie.
Postat 30 Decembrie 2018, 15:01 de oradeanbihor
Adio,tarcuri cu cartela si panou solar...
Cui prodest?? Cui ramin tarcurile de gunoi cu cartela si fotovoltaic?Noi cu cine raminem?O sa dea dezvoltarea pe dinafara...
Postat 30 Decembrie 2018, 13:03 de excalibur
Bine face Bolojan
FRAIERII sa tacă
Postat 30 Decembrie 2018, 11:56 de Sandu1206
Tech-no-logical
Nu prea se intelege de ce,unde,cum,cine? Ce e clar,prin vocea arhitectului din poza, e ca se scumpeste gunoiul,pe motive de inflatie,salariu minim si "economia circulară".Speram sa ajunga si factura la gunoi asemanatoare cu cea de la curent, cu zeci de subcomponente savante, pentru dezvoltare.Macar la aquaparc si cimitir, scumpirile sunt pe motivul "cresterii cererii".Facultati de gunoi exista? Ca avem un decan disponibil...
Postat 30 Decembrie 2018, 11:37 de excalibur
Separarea vizată de edili nu are legătură cu ECOLECT ...
... ci cu tariful diferențiat pe care îl aplică RER, de 10,76 lei/persoană față de numai 5,25 lei/persoană cât se plătește în SMID !?! Un calcul simplu arată că la Oradea se încasează lunar, în sistemul local, cca. 2.000.000 RON din care municipiul are, din cota de participare, aproape 400.000 RON avantaj direct ... în timp ce în SMID, mult mai eficient și integrat asociativ de nici AVE nu visează, nu vizează profit ci atingerea obiectivului de mediu asumat prin toate normele europene în domeniu !?! Așa că, minciuna are picioare scurte, fiind vorba de două concepte diferite, unde județul vrea să facă un sistem în favoarea cetățenilor, fără profit și respectând niște standarde ... în timp ce la Oradea se urmărește strict banul, în rest n-are decât să scoată contribuabilul din buzunar tot ce are !?!
Postat 30 Decembrie 2018, 10:59 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON