URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2018, 13:45

Acuzaţiile DNA: Tăriceanu a primit indirect „foloase materiale” de 800.000 dolari de la Fujitsu Siemens

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DNA îl acuză pe pe Călin Popescu Tăriceanu că a primit, când era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 dolari de la o firmă austriacă. Potrivit unui răspuns oficial al DNA, la solicitarea HotNews, faptele au avut legătură cu acoperirea unor cheltuieli din campania electorală. În schimbul acestor foloase materiale, Tăriceanu ar fi intervenit pentru încheierea unor acte adiționale la un contract derulat de companie.

„Procurorii desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obținut contracte comerciale importante de la statul român. Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece. 

Concret, un demnitar ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanții unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcției, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, arată DNA.

Răspunsul precizează că în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, iar în ceea ce îl privește pe Tăriceanu, efectuarea urmăririi penale este condiționată de obținerea unui aviz din partea Senatului.

Hotnews scrie, citând surse judiciare, că acuzațiile care i se aduc lui Călin Popescu Tăriceanu au legătură cu firma austriacă Fujitsu Siemens Computers GmbH, care era  distribuitor al licențelor Microsoft. Chiar dacă DNA nu a precizat oficial legătura cu Microsoft, şeful ALDE a invocat acest lucru în prima reacție la informațiile privind noul său dosar. 

Pe de altă parte, odată izbucnit scandalul noului dosar penal, Tăriceanu și-a anulat vizita oficială la Madrid care urma să înceapă joi. El trebuia să participe la congresul ALDE european care se desfășoară în perioada 8-10 noiembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Patriot adevarat
In loc sa-si insuseasca banii,stiut fiind ca a lasat in urma citeva familii fara tata, omul a bagat banii in campania electorala, pentru binele tarii. Remarcabil, din ciclul: Nici o fapta buna nu ramine nepedepsita,reteta de succes DNA.
Postat 09 Noiembrie 2018, 08:46 de excalibur
E plină zona liberală de "prădători" din ăștia ...
... de la ALDE la PNL și de la PDL la USR !?! Despre PSD altădată !?!
Postat 08 Noiembrie 2018, 19:33 de CrisDumi
Hm...
Situaia e albastra! Intai si intai ca dosarul a pornit de la autoritatile austriece, deci nu-i vorba de niciun stat paralel. Apoi dosarul e intocmit pe metoda clasica, adica nu s-a folosit protocolul sri-dna. Si nu in ultimul rand, azi UE a pus piciorul in prag cu confiscarea extinsa. Citez, Digi24: ,,Comisia Europeană a trimis joi un aviz motivat autorităţilor din România şi Bulgaria în care solicită celor două state să pună integral în aplicare legislaţia UE privind blocarea temporară (îngheţarea) şi confiscarea instrumentelor şi a produselor infracţiunilor săvârşite în UE (Directiva 2014/42/UE), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar." In fine si o veste buna! Buna pt. penali. Citez, Comisarul.ro. ,,Dosarul de luare de mită al lui Tăriceanu se prescrie la sfârşitul anului dacă nu este întrerupt cursul prescripţiei! Dosarul de luare de mită al preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se prescrie la sfârşitul acestui an dacă procurorii nu apucă să îl pună sub acuzare ca să întrerupă cursul prescripţiei.Pentru ca procurorii să îl poată pune sub acuzare pe Tăriceanu şi să întrerupă cursul prescripţiei este nevoie ca Senatul să îi ridice acestuia imunitatea. Abia după ce Senatul aprobă cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale, procurorii pot “îndeplini un act de procedură în cauză“, adică să îi comunice citaţia de a se prezenta la DNA în calitate de suspect de luare de mită. Potrivit articolului 155 din Codul de procedură penală, “cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză“.Si uite de ce e viata cur*a: ieri, belinarul era la mana lui trandaveanu. Azi, imunitatea trandaveanului e la cheremul belinarului.
Postat 08 Noiembrie 2018, 16:42 de pinonel
?
Dacă acuzațiile sunt adevărate sigur va mai trage și pe alții după el !
Postat 08 Noiembrie 2018, 14:03 de unom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON