La o zi după ce preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, flancat de liderului grupului liberal din Consiliul Judeţean, Ionel Avrigeanu, şi de consilierul Călin Gal, fost şef al Gărzii Financiare Bihor, au acuzat într-o conferinţă de presă conducerea judeţului de drenarea a 2,5 milioane lei către entităţi apropiate UDMR, bazându-se pe un raport al Curții de Conturi, preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, a reacţionat prin intermediul purtătorului de cuvânt Adrian Simon.
Sâmbătă, acesta e remis un comunicat de presă prin care nu doar că dezminte afirmaţiile făcute de cei trei reprezentanţi ai PNL Bihor, ci îl şi acuză pe Bolojan că, de fapt, prin demersul său, ar fi vrut să distragă atenţia de la probleme mult mai grave pe care aceeaşi Curte de Control le-ar fi constatat la Primăria Oradea.
"Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a lansat o serie de afirmaţii neadevărate", susţine comunicatul CJ, adăugând că acuzele sunt "infirmate de documentele oficiale ale instituţiei competente", scopul fiind concentrarea atenţiei opiniei publice asupra CJ, în timp ce Primăria are dificultăţi similare, de amploare mai mare: "Este cert că Primăria Municipiului Oradea a încercat să minimalizeze impactul ultimului raport redactat de aceeaşi instituţie de control şi însuşit de Consiliul Local Oradea".
Potrivit lui Simon, Curtea de Conturi a găsit la CJ Bihor doar 30 de abateri şi prejudicii totalizând 18,33 milioane lei, din care trebuie recuperaţi mai puţin de 180.000 lei, pe când la Primărie ar fi 56 abateri, în valoare de 32,04 milioane lei, suma de recuperat ridicându-se la 533.000 lei.
Pe fondul problemei, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor afirmă că prejudiciul constatat de Curtea de Conturi la Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte şi la Direcţia Social-Comunitară, prin care s-au făcut alocările către ONG-uri şi firme, nu este de 2,5 milioane lei, această sumă reprezentând bugetele lor totale, inclusiv banii pentru salariile angajaţilor, bunuri şi servicii, şi că la DSC singurul prejudiciu a fost de numai 5.000 lei, sumă "în recuperare", în timp ce la DDIP "anumite abateri" sunt contestate, "deci în curs de clarificare" până la termenul de 31 ianuarie 2019, stabilit de Curtea de Conturi.
În încheiere, comunicatul arată că "CJ nu doreşte să intre şi să continue o polemică politicianistă cauzată de nemulţumirea faţă de anumite decizii luate în mod transparent în plenul instituţiei noastre. Rugăm preşedintele PNL Bihor să aibă, dacă se poate, decenţă în comunicare şi să prezinte date în mod corect sau să urmeze proverbul «tăcerea e de aur»".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.