URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
19 Decembrie 2015, 13:55

Acţiune preventivă de amploare a poliţiştilor bihoreni. Principalii vizaţi - şoferii care urcă băuţi la volan şi vitezomanii. Află unde sunt radare!

Acţiune preventivă de amploare a poliţiştilor bihoreni. Principalii vizaţi - şoferii care urcă băuţi la volan şi vitezomanii. Află unde sunt radare! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O acţiune de amploare pentru prevenirea şi reducerea numărului de accidene rutiere se desfăşoară în perioada 18-20 decembrie inclusiv în judeţul Bihor. Zeci de echipaje au ieşit pe străzi, pentru supravegherea traficului rutier, vizaţi fiind în principal şoferii care urcă băuţi la volan dar şi vitezomanii.

"În perioada 18 – 20 decembrie a.c., poliţiştii Serviciului Rutier şi de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor acţionează pe şoselele bihorene în cadrul unei ample acţiuni naţionale pentru prevenirea şi reducerea numărului accidentelor rutiere pe drumurile publice, pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, cu accent pe conducerea autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice. De asemenea, având în vedere creşterea valorilor de trafic din perioada premărgătoare sărbătorilor de iarnă, poliţiştii vor acţiona pentru prevenirea accidentelor de circulaţie şi depistarea conducătorilor auto care încalcă regimul legal de viteză", anunţă un comunicat transmis sâmbătă de Biroul de presă al Poliţiei Bihor.

Documentul face publice şi locurile unde se utilizează radarele. Astfel, sâmbătă, 19 decembrie, aparatura radar de supraveghere a traficului rutier va fi utilizată pe D.N.1, pe raza localităţilor bihorene Tileagd, Urvind, Oşorhei, Săbolciu, Topa de Criş, Tinăud, Aleşd, în municipiul Oradea pe B-dul Dacia şi Soseaua Borşului, pe D.N. 76 la Hidişelul de Sus, Brăteşti  şi pe D.N. 75 la Cărpinet.

Totodată, duminică, 20 decembrie, aparatura radar de supraveghere a traficului rutier va fi utilizată pe D.N.1 pe raza localităţilor bihorene Tileagd, Urvind, Topa de Criş, Auşeu, iar în municipiul Oradea pe Calea Clujului, Dragoş Vodă, B-dul Dacia şi Soseaua Borşului, pe D.N. 76 la Hidişelul de Sus, Ceica, Brăteşti şi pe D.N. 75 la Cărpinet.

"Poliţia bihoreană atrage atenţia tuturor conducătorilor auto că depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice! Recomandăm adaptarea permanentă a vitezei de deplasare la condiţiile meteo-rutiere specifice sezonului de iarnă", arată comunicatul.

Poliţiştii îndeamnă la atenţie maximă şi le atrag atenţia şoferilor să nu urce la volan dacă au consumat băuturi alcoolice. "Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge", arată comunicatul.

Conducătorii auto mai sunt îndemnaţi şi să respecte regulile de circulaţie la trecerile la nivel cu calea ferată şi să fie atenţi şi la condiţiile meteo.


Găsiţi mai jos şi o serie de recomandările preventive transmise de Poliţia Bihor, legate de circulaţia în condiţii meteo nefavorabile:

"Recomandăm conducătorilor de autovehicule ca atunci când traversează zone unde partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă să manifeste maximum de prudenţă, să circule cu viteză redusă, să mărească distanţa de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să evite efectuarea manevrelor în trafic (depăşiri, treceri de pe o bandă pe alta etc.).

De asemenea, îi sfătuim pe şoferi să echipeze automobilul cu pneuri corespunzătoare, să nu bruscheze comenzile maşinii şi să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum.

Operatorii de transport care deţin autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele şi pe drumurile stabilite.

Referitor la circulaţia în condiţii de ploaie, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, recomandăm ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri.

De asemenea, vântul afectează buna desfăşurare a traficului rutier şi, ca atare, atenţionăm cu privire la pericolul pe care acest fenomen meteorologic îl poate reprezenta pentru trafic.

Pentru evitarea implicării în accidente, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.

Nu în ultimul rând, rugăm conducatorii auto începatori să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
POLITIA SA FACA SI CE TREBUIE NU DOAR CE TREBUIE!
SPER CA ATI INTELES CITIND PRINTRE RANDURI, BAIETI!!! DE EXEMPLU....ZIUA IN AMIAZA MARE, FEMEI BAUTE LA VOLA, IN ORAS, ATI PRINS? STATISTIC, CEL PUTIN, TREBUIE SA AVETI SI ASA CEVA!
Postat 20 Decembrie 2015, 01:36 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON