URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2023, 14:34

„Academia de bunăstare”: 14 universități din România, inclusiv cea din Oradea, au făcut o alianță dedicată sănătății mintale a studenților

„Academia de bunăstare”: 14 universități din România, inclusiv cea din Oradea, au făcut o alianță dedicată sănătății mintale a studenților (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La inițiativa Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, 14 instituții academice din România, inclusiv cea din Oradea, au format o alianță dedicată sănătății mintale și bunăstării studenților.

Programul intitulat „Wellbeing Academy” (Academia de bunăstare) este coordonat la nivel internațional de Harvard Medical School, sub egida Organizației Mondiale a Sănătății.

În cele 14 universități se vor face analize de nevoi legate de sănătatea mintală a studenților, pe parcursul a trei ani universitari. Potrivit unui comunicat de presă al UBB, scopul acestei analize ample de nevoi derulată la nivel global este de a identifica problemele de sănătate mintală a studenților începând cu intrarea în facultate până la absolvire. „Studenții care s-au alăturat în acest an acestor comunități academice vor fi invitați să completeze un instrument de evaluare a sănătății mintale dezvoltat de Harvard Medical School, iar respondenții vor fi monitorizați anual până la absolvire”, a transmis UBB.

Universitatea din Cluj-Napoca a desfășurat deja o primă etapă a analizei de nevoi în perioada 2021-2023, iar datele colectate sunt în curs de procesare la Universitatea Harvard și de publicare. Ele vor servi ca punct de pornire în dezvoltarea unor strategii și programe de prevenție și intervenție validate științific, astfel încât sănătatea mintală a studenților români să fie îmbunătățită.

„UBB, în cadrul programului UBBMed prin Clinica Universitară Babeș-Bolyai «PsyTech», a decis în acest an să lărgească alianța națională dedicată sănătății mintale a studenților de la 4 la 14 universități – gândite să reprezinte acum toate regiunile țării -, care au fost invitate să ia parte la proiect. Le mulțumesc că au acceptat invitația, înțelegând astfel atât relevanța științifică majoră a unui astfel de demers, cât și responsabilitatea pentru bunăstarea propriilor studenți. Acest demers face parte din cadrul proiectului «World Mental Health International Student Initiative», coordonat la nivel internațional de Harvard Medical School și Organizația Mondială a Sănătății, iar la nivel național de UBB. La nivel internațional, consorțiul «World Mental Health International College Student Initiative» este format din universități de prestigiu din 18 țări de pe diferite continente”, a transmis prof. univ. dr. Oana David, directoarea Clinicii UBB și coordonatorul proiectului în țară, citată în comunicatul UBB.

Universitățile românești care participă la acest program sunt: Universitatea din București,  Universitatea de Medicina și Farmacie ”Carol Davila”, Academia de Studii Economice, Universitatea de Medicina și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași, Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică din Timișoara, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Oradea, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea din Craiova, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Petrol-Gaz din Ploiești și Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” Arad.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
nu e rau...dar
E bine venita orice alianta, dar lipseste una importanta. Alianta universitatilor in vederea satisfacerii nevoii de forta de munca nu doar cantitativ ci si calitativ eventual o alianta intre mediul de afaceri si universitati pentru ca.....una se pregateste alta se cere.
Postat 05 Decembrie 2023, 17:06 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON