URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2011, 20:18

A murit Aurel Brazdă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aurel Brazdă, preşedintele Asociaţiei Deportaţilor şi Victimelor Comunismului Bihor, s-a stins din viaţă joi dimineaţă, la Spitalul Judeţean, unde în ultimii doi ani a fost internat de mai multe ori, pentru perioade mai lungi de timp, ca urmare a unor boli datorate atât vârstei înaintate, cât şi suferinţelor îndurate în tinereţe.

În anul 1948, fiind elev la Liceul Alexandru Roman, Aurel Brazdă a aderat la organizaţia G4, înfiinţată de sublocotenentul Dumitru Oprea cu scopul de a recruta, pregăti şi trimite voluntari pentru grupurile de partizani din munţi care luptau împotriva noii "democraţii populare" instaurate în România după 23 august 1944.

afis.jpgPrima manifestare a G4 a fost afişarea, în centrul Oradiei şi în Velenţa, a unui apel în versuri (foto) intitulat "Răsculaţi-vă", pe care Oprea l-a scris de mână, având deasupra, ca un antet, portretul Regelui, demnat "Organizaţia G4" şi cuprinzând îndemnuri ca "Porniţi români ca uraganul, şi clopotul izbânzii voastre / Apusu-l va răsfrânge-n vuiet spre fericirea ţării noastre", textul se încheia categoric: "Trăiască Majestatea Sa Regele Mihai! Trăiască România independentă! Trăiască Marile Puteri Apusene! Jos vânduţii şi trădătorii!".

Următoarea manifestare a G4 a fost şi ultima, cea mai mare parte a membrilor organizaţiei fiind arestaţi de Securitate în localitatea Zece Hotare, în primăvara anului 1949, pe când se pregăteau să plece spre Munţii Bihorului.

Acuzaţi de uneltire împotriva ordinii sociale, ca "agenţi ai imperialismului american", membrii G4 au cunoscut înfometarea, privarea de somn, torturile prin bătaie, dar şi cele psihice. "Într-o noapte, colonelul Ludovic Czeller, şeful Securităţii Oradea, ne-a scos în curte şi ne-a pus la zid, în faţa unui pluton de execuţie. Abia după câteva minute am realizat că simula execuţia, ca să ne sperie", relata Aurel Brazdă într-un interviu acordat BIHOREANULUI anul trecut.

Pentru apartenenţa sa la G4, Aurel Brazdă şi fratele său, Ionel, au fost condamnaţi la câte 4 ani şi jumătate de închisoare, pedeapsă pe care a executat-o în penitenciarele Târgşor, Jilava şi Gherla.

După 1990, Aurel Brazdă a înfiinţat ADVOC Bihor şi a participat activ la ceea ce istoricii numesc "recuperarea memoriei recente", scriind cărţi şi ţinând conferinţe despre ororile comunismului atât cu caracter ştiinţific, cât şi educativ, inclusiv în şcoli.

Aurel Brazdă va fi înmormântat sâmbătă, în Cimitirul Municipal din Oradea, la ora 14.00.

Dumnezeu să-i aşeze sufletul între cei aleşi şi să-i dea odhina binemeritată!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
In memoriam
A fost un om bun cu un un suflet nobil. A pus pasiune si daruire in tot ce a facut. Dumnezeu sa il odihneasca in pace!
Postat 10 Aprilie 2011, 23:26 de Dan
Remember
Despre morti numai de bine.Dumnezeu sa-l ierte pe A.Brazda. Ma mir insa cum de a fost o perioada fotograf la ziarul"Crisana" intimpul comunismului,unde nu pute-ai lucra daca nu erai membru de partid.Insa nu puteai sa fii membru de partid daca ai fost condamnat politic.!!
Postat 09 Aprilie 2011, 10:35 de crist
Sic transit gloria mundi
Sic transit gloria mundi
Postat 09 Aprilie 2011, 09:38 de M
Dumnezeu sa il ierte
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca ! A fost un exemplu de demnitate si moralitate.
Postat 09 Aprilie 2011, 08:57 de Dan Negrut
respect
Respect!
Postat 08 Aprilie 2011, 23:49 de daisycutter
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON