URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
04 Ianuarie 2016, 18:39

A intrat în vigoare noul Cod Fiscal: cresc impozitele pe proprietate, scade TVA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Publicată în ultima zi a anului trecut, Legea 358/2015 aduce peste 30 de modificări ale Codului Fiscal, măsura care va avea efectul cel mai consistent fiind scăderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%. De asemenea, noul Cod Fiscal vine şi cu TVA de 9% pentru apă, atât potabilă cât şi de uz industrial şi agricol, precum şi cu un regim diferenţiat de impozitare pentru microîntreprinderi.

Pentru acestea, de exemplu, schimbările presupun majorarea plafonului de încadrare în categoria de "microîntreprindere", de la 65.000 euro la 100.000 euro, precum şi introducerea unui sistem de cote de impozitare diferenţiate în funcţie de numărul de salariaţi, între 1% şi 3% sută. Astfel, impozitul va fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariaţi, inclusiv, 2% pentru cele cu un salariat şi 3% pentru cele care nu au salariaţi.

O parte din efectele relaxării fiscale vor fi, însă, compensate prin modificarea modului de calcul al altor categorii de taxe şi impozite.

De exemplu, de la 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare o nouă formulă de impozitare pentru imobile, care duce la majorări semnificative de taxe, în special pentru firmele mici care au sediul firmei într-un imobil rezidenţial. Astfel, taxele locale pe clădiri se vor stabili la fel, indiferent de natura juridică a contribuabilului (persoană fizică sau juridică), diferenţierea urmând să se realizeze în funcţie de destinaţia clădirii (rezidenţială sau comercială). În plus, autorităţile locale vor putea decide aplicarea unei cote de impozitare cuprinse între 0,08% şi 0,2% pentru clădirile folosite ca locuinţă, şi între 0,2% şi 1,3% pentru cele folosite în activităţi economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc).

Tot din 2016, persoanele care obţin venituri din activităţi independente vor fi obligate să plătească CAS chiar dacă obţin şi venituri de natură salarială, beneficiind în schimb de majorarea deducerii de bază de la 20% la 40%. În acelaşi timp, persoanele fără venituri vor fi obligate să achite CAS.

Reglementările ce vizează impozitarea veniturilor din salarii suferă şi ele modificări, şi sunt aduse clarificări în privinţa veniturilor salariale impozabile. Noul Cod Fiscal include în această categorie următoarele:

– diurnele acordate salariaţilor şi administratorilor angajatorilor rezidenţi, pentru deplasări în ţară şi în străinătate, care depăşesc limita de 2,5 – limita permisă angajaţilor instituţiilor publice. Aceste prevederi întăresc ideea că şi administratorii beneficiază de diurnă;

– diurnele acordate salariaţilor şi administratorilor angajatorilor nerezidenţi, pentru deplasări în România, care depăşesc nivelul legal pentru diurna acordată personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, prin hotărâre a Guvernului, corespunzător ţării de rezidenţă a angajatorului nerezident de care ar beneficia personalul din instituţiile publice din România dacă s-ar deplasa în ţara respectivă;

– în cazul diurnelor se precizează în mod expres că plafonul zilnic neimpozabil se acordă numai dacă durata deplasării este mai mare de 12 ore, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de deplasare în interesul desfăşurării activităţii;

– tichetele cadou, dacă se acordă altfel decât în limita a 150 lei/persoană/ocazie pentru Paşte, Crăciun, 1 Iunie, 8 Martie.

– tichetele de masă, tichetele de creşă şi voucherele cadou acordate cu orice ocazie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON