URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
04 Ianuarie 2016, 18:39

A intrat în vigoare noul Cod Fiscal: cresc impozitele pe proprietate, scade TVA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Publicată în ultima zi a anului trecut, Legea 358/2015 aduce peste 30 de modificări ale Codului Fiscal, măsura care va avea efectul cel mai consistent fiind scăderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%. De asemenea, noul Cod Fiscal vine şi cu TVA de 9% pentru apă, atât potabilă cât şi de uz industrial şi agricol, precum şi cu un regim diferenţiat de impozitare pentru microîntreprinderi.

Pentru acestea, de exemplu, schimbările presupun majorarea plafonului de încadrare în categoria de "microîntreprindere", de la 65.000 euro la 100.000 euro, precum şi introducerea unui sistem de cote de impozitare diferenţiate în funcţie de numărul de salariaţi, între 1% şi 3% sută. Astfel, impozitul va fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariaţi, inclusiv, 2% pentru cele cu un salariat şi 3% pentru cele care nu au salariaţi.

O parte din efectele relaxării fiscale vor fi, însă, compensate prin modificarea modului de calcul al altor categorii de taxe şi impozite.

De exemplu, de la 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare o nouă formulă de impozitare pentru imobile, care duce la majorări semnificative de taxe, în special pentru firmele mici care au sediul firmei într-un imobil rezidenţial. Astfel, taxele locale pe clădiri se vor stabili la fel, indiferent de natura juridică a contribuabilului (persoană fizică sau juridică), diferenţierea urmând să se realizeze în funcţie de destinaţia clădirii (rezidenţială sau comercială). În plus, autorităţile locale vor putea decide aplicarea unei cote de impozitare cuprinse între 0,08% şi 0,2% pentru clădirile folosite ca locuinţă, şi între 0,2% şi 1,3% pentru cele folosite în activităţi economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc).

Tot din 2016, persoanele care obţin venituri din activităţi independente vor fi obligate să plătească CAS chiar dacă obţin şi venituri de natură salarială, beneficiind în schimb de majorarea deducerii de bază de la 20% la 40%. În acelaşi timp, persoanele fără venituri vor fi obligate să achite CAS.

Reglementările ce vizează impozitarea veniturilor din salarii suferă şi ele modificări, şi sunt aduse clarificări în privinţa veniturilor salariale impozabile. Noul Cod Fiscal include în această categorie următoarele:

– diurnele acordate salariaţilor şi administratorilor angajatorilor rezidenţi, pentru deplasări în ţară şi în străinătate, care depăşesc limita de 2,5 – limita permisă angajaţilor instituţiilor publice. Aceste prevederi întăresc ideea că şi administratorii beneficiază de diurnă;

– diurnele acordate salariaţilor şi administratorilor angajatorilor nerezidenţi, pentru deplasări în România, care depăşesc nivelul legal pentru diurna acordată personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, prin hotărâre a Guvernului, corespunzător ţării de rezidenţă a angajatorului nerezident de care ar beneficia personalul din instituţiile publice din România dacă s-ar deplasa în ţara respectivă;

– în cazul diurnelor se precizează în mod expres că plafonul zilnic neimpozabil se acordă numai dacă durata deplasării este mai mare de 12 ore, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de deplasare în interesul desfăşurării activităţii;

– tichetele cadou, dacă se acordă altfel decât în limita a 150 lei/persoană/ocazie pentru Paşte, Crăciun, 1 Iunie, 8 Martie.

– tichetele de masă, tichetele de creşă şi voucherele cadou acordate cu orice ocazie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON