URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 03 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Se tot miră unii cum de a ieșit câștigător în primul tur un personaj precum Călin Georgescu, candidatul anti sistem, antisemit și prolegionar, care nu crede că omul a ajuns pe Lună, dar e convins că războiul din Ucraina e o ficțiune. Tot la două cuvinte îl ivocă pe Dumnezeu, vorbește despre iubire și nevoia de pace. Dar mă întreb: la ce dracu' ne mai trebuie nouă pace, dacă războiul din Ucraina nu există?
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Ianuarie 2016, 18:39

A intrat în vigoare noul Cod Fiscal: cresc impozitele pe proprietate, scade TVA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Publicată în ultima zi a anului trecut, Legea 358/2015 aduce peste 30 de modificări ale Codului Fiscal, măsura care va avea efectul cel mai consistent fiind scăderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%. De asemenea, noul Cod Fiscal vine şi cu TVA de 9% pentru apă, atât potabilă cât şi de uz industrial şi agricol, precum şi cu un regim diferenţiat de impozitare pentru microîntreprinderi.

Pentru acestea, de exemplu, schimbările presupun majorarea plafonului de încadrare în categoria de "microîntreprindere", de la 65.000 euro la 100.000 euro, precum şi introducerea unui sistem de cote de impozitare diferenţiate în funcţie de numărul de salariaţi, între 1% şi 3% sută. Astfel, impozitul va fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariaţi, inclusiv, 2% pentru cele cu un salariat şi 3% pentru cele care nu au salariaţi.

O parte din efectele relaxării fiscale vor fi, însă, compensate prin modificarea modului de calcul al altor categorii de taxe şi impozite.

De exemplu, de la 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare o nouă formulă de impozitare pentru imobile, care duce la majorări semnificative de taxe, în special pentru firmele mici care au sediul firmei într-un imobil rezidenţial. Astfel, taxele locale pe clădiri se vor stabili la fel, indiferent de natura juridică a contribuabilului (persoană fizică sau juridică), diferenţierea urmând să se realizeze în funcţie de destinaţia clădirii (rezidenţială sau comercială). În plus, autorităţile locale vor putea decide aplicarea unei cote de impozitare cuprinse între 0,08% şi 0,2% pentru clădirile folosite ca locuinţă, şi între 0,2% şi 1,3% pentru cele folosite în activităţi economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc).

Tot din 2016, persoanele care obţin venituri din activităţi independente vor fi obligate să plătească CAS chiar dacă obţin şi venituri de natură salarială, beneficiind în schimb de majorarea deducerii de bază de la 20% la 40%. În acelaşi timp, persoanele fără venituri vor fi obligate să achite CAS.

Reglementările ce vizează impozitarea veniturilor din salarii suferă şi ele modificări, şi sunt aduse clarificări în privinţa veniturilor salariale impozabile. Noul Cod Fiscal include în această categorie următoarele:

– diurnele acordate salariaţilor şi administratorilor angajatorilor rezidenţi, pentru deplasări în ţară şi în străinătate, care depăşesc limita de 2,5 – limita permisă angajaţilor instituţiilor publice. Aceste prevederi întăresc ideea că şi administratorii beneficiază de diurnă;

– diurnele acordate salariaţilor şi administratorilor angajatorilor nerezidenţi, pentru deplasări în România, care depăşesc nivelul legal pentru diurna acordată personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, prin hotărâre a Guvernului, corespunzător ţării de rezidenţă a angajatorului nerezident de care ar beneficia personalul din instituţiile publice din România dacă s-ar deplasa în ţara respectivă;

– în cazul diurnelor se precizează în mod expres că plafonul zilnic neimpozabil se acordă numai dacă durata deplasării este mai mare de 12 ore, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de deplasare în interesul desfăşurării activităţii;

– tichetele cadou, dacă se acordă altfel decât în limita a 150 lei/persoană/ocazie pentru Paşte, Crăciun, 1 Iunie, 8 Martie.

– tichetele de masă, tichetele de creşă şi voucherele cadou acordate cu orice ocazie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7307 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON