URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
08 Martie 2012, 13:48

Au început lucrările de apă şi canalizare în Cartierul Grigorescu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prezenţa conducerii Companiei de Apă Oradea şi a primarului Ilie Bolojan, joi au început lucrările de realizare a reţelelor de apă şi canalizare în Cartierul Grigorescu, primul unde se aplică programul Aparegio, finanţat cu 120 milioane de euro.

Condiţii "ca la oraş"

"În urma lucrărilor începute astăzi aici, vor beneficia de servicii de apă şi canalizare încă 11.000 de orădeni. Societăţile care au câştigat licitaţiile pentru execuţia acestora vor realiza 11,9 kilometri de reţele de canalizare, 13,9 kilometri de reţele de apă curentă, plus căminele şi branşamentele aferente", a declarat managerul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra, într-o conferinţă de presă desfăşurată la faţa locului.

Cartierul Grigorescu a fost construit în ultimii patru-cinci ani, dar fără ca locuinţele să fi beneficiat de servicii de apă şi canalizare, astfel încât locuitorii aveau condiţii de trai specifice mediului rural.

Lucrările urmează să fie încheiate în ianuarie 2013 şi costă 7,68 milioane lei plus TVA, fiind executate de societăţile Instalaţii Montaj Oradea şi Le-Ko din Ungaria. Ele sunt incluse în Programul Aparegio pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din Oradea, comunele Nojorid, Biharia, Sântandrei, Girişu de Criş şi Oşorhei, toate componente ale Zonei Metropolitane Oradea, plus oraşele Tinca şi Beiuş.

Programul Aparegio este finanţat în Bihor de Uniunea Europeană, prin Fondul de Coeziune, cu 63,54 milioane euro, de Guvernul României, prin Ministerul Mediului, cu 9,71 milioane euro, de Compania de Apă Oradea, cu 28,22 milioane de euro, şi de consiliile locale ale celor opt unităţi administrativ-teritoriale cu 1,49 milioane de euro.
Potrivit managerului CAO, Ovidiu Gavra, următorul pachet de lucrări va fi început în a doua parte a acestei luni în Cartierul Ioşia Est şi în Cartierul Veteranilor din Oradea, precum şi în comuna Nojorid şi în municipiul Beiuş.

Biharia rămâne în Aparegio

Profitând de prezenţa primarului Ilie Bolojan, jurnaliştii l-au întrebat dacă Biharia va rămâne sau nu în Asociaţia Aparegio, în condiţiile în care majoritatea locuitorilor comunei s-au pronunţat pentru ieşirea din program.

Edilul a afirmat că şi în Biharia vor începe curând lucrările, deoarece comuna nu mai poate ieşi din program, în ciuda dorinţei unor politicieni din Consiliul Local al comunei care doresc să-şi facă campanie electorală exploatând nemulţumirile unei părţi a populaţiei.

"Vom începe procedura de licitaţie (n.r. - şi pentru Biharia), urmând ca în această vară să se clarifice şi problema executării lor, după ce spiritele se vor linişti după alegerile locale. Sunt conştient că suntem într-o perioadă electorală şi candidaţii trebuie să se remarce, că se duc din casă-n casă şi strâng semnături pentru şi contra proiectului pentru a-şi face campanie", a spus Bolojan despre consilierii din Biharia.

"Noi ne-am fi dorit să iasă (n.r. - Biharia) din proiect, ca să nu mai fie discuţii, dar nu se mai poate", a adăugat primarul Oradiei, amintind că proiectul poate fi modificat cu mare greutate după ce Consiliul Local Biharia a votat pentru includerea comunei în Asociaţia Aparegio.

Nemulţumirea locuitorilor din Biharia a apărut anul trecut, după ce CAO a preluat de la Consiliul Local al comunei serviciul de furnizare a apei, majorând tariful de la un leu metrul cub la 3,55 lei metrul cub.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
lucrari a-la- dorel
daca se lucreaza in ritmul acesta nu se termina nici in 2113. Lucrarile au inceput ieri - au sapat 5-6 metri de sant o zi intreaga ( de la 10 la 16 au stat si au privit bucata de sant facuta) pacat ca nu am si filmat. Azi nici macar nu si-au facut aparitia prin zona. Aviz jurnalistilor - daca tot scriti articolele mai trageti un ochi si la intamplarile reale nu doar cand sunt toate oficialitatile prin zona
Postat 09 Martie 2012, 10:53 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON