Cea de-a treia ediţie a evenimentului Infinite Dance Festival, organizat de Teatrul Szigligeti, a debutat cu un flashmob la care au participat zeci de tineri de la trupele de dans din Bihor.
Unic în regiune, festivalul Infinite Dance are ca scop promovarea diferitelor forme de teatru-dans, astfel în programul evenimentului care va avea loc între 22-28 octombrie, publicul va avea ocazia să vadă spectacole de balet clasic şi contemporan, respectiv producţii de dans modern.
Seria spectacolelor din Sala Mare va fi deschisă în 24 octombrie, de la ora 19, de producţia intitulată "Absurdia" a Baletului Contemporan din Szeged (Ungaria), o trupă de renume internaţional.
Spectacolul, aşa cum sugerează şi titlul, vorbeşte despre relaţiile familiare dintr-o lume imaginară, absurdă. Cetăţenii săi, absurzii, găsesc dificultăţi şi supărări în lucrurile cele mai simple şi mărunte, iar astfel, cu toate că nu-şi doresc altceva decât să-şi găsească fericirea, acest lucru li se pare o misiune imposibilă.
Personajele din poveste sunt locuitorii simpli într-o societate, în aspiraţiile cărora totul e uşor şi clar, realitatea lor însă este plină de dezamăgiri, piedici şi represiuni complicate. Poveştile lor dansate vorbesc despre putere, dorinţe distruse, dezbinare, meschinării şi multe alte lucruri pe care le cunoaştem şi noi foarte bine.
Spectacolul reflectă situaţiile obişnuite şi probleme sociale cu un umor grotesc şi liră naivă. Coregraful spectacolului este renumitul artist Juronics Tamás.
În 25 octombrie, de la ora 19, Teatrul de Dans Bartók din oraşul maghiar Dunaújváros va fi invitatul nostru pentru prima oară. În spectacolul "Terminal", călătorii învaţă dansurile tradiţionale ale celorlalţi, demonstrând lumii că neplăcerile de zi cu zi, pauzele nedorite, pot deveni un prilej de a ne distra împreună.
Dansatorii înşiră, pe rând, dansurile, muzicile companiei aflate în aşteptare pentru tranzit, iar, deşi avionul nu decolează, timpul zboară. După ritmurile japoneze "taiko" şi dansurile sălbatice din Africa, soseşte cu gondola la carnavalul de la Veneţia marinarul fermecător, după care urmărim o nuntă tradiţională evreiască.
Flamenco-ul spaniol, dansul frumoaselor stewardese irlandeze cu personalul de curăţenie alcătuit din domni chipeşi, dinamica incredibilă a sirtaki-ului grecesc sunt contrapunctate de scene lirice, romantice şi jucăuşe, iar, la sfârşit, totul culmină într-un dans ţigănesc plin de pasiune şi voie bună. Spectacolul se anunţă a fi o veritabilă delicatesă culturală, indiferent de vârstă, sex sau naţionalitate, luându-ne pe o călătorie prin lume fără să ne ridicăm din scaun.
Vineri, 26 octombrie, de la ora 19, urcă pe scenă studenţii specializărilor de balet clasic, dans contemporan şi dans popular ai Universităţii Maghiare de Dans, dar şi viitorii coregrafi de la Universitatea de Arte Târgu Mureş şi de la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti.
Sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 19, publicul este invitat să urmărească două spectacole scurte în Sala Mare a teatrului. În prima jumătate a serii, va avea loc spectacolul "Nevoia de aer" de Ziggurat Project, realizat în cadrul programului Imre Zoltán, iar în a doua parte, "Labirint" de Compania Duda Éva.
În 28 octombrie, de la ora 19, ediţia din acest an a festivalului va fi închisă de spectacolul de balet contemporan intitulat "Deşteptarea corpului" al Operei Maghiare de la Cluj-Napoca. Producţia de anvergură, cu muzică live, repovesteşte dezvoltarea societăţii umane pe limbajul dansului. În "Deşteptarea corpului", viziunea regizorială începe la apariţia universului, aşadar, şi protagonistul începe – în emoţii şi mişcare – prin a fi un vertebrat simplu, şi se dezvoltă în pasăre, în primat, în om, urmat de o creatură care cade pradă tehnologiei, într-o lume dominată de cyborgi. Povestea evoluţiei, prin muzică şi dans contemporan, ia forma unei producţii spectaculoase.
Biletele şi abonamentele la festival sunt deja disponibile la agenţia de bilete a teatrului (deschisă de luni până vineri între orele 14 - 19), sau online pe www.biletmaster.ro.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.