Doar localuri, terase şi magazine cu brand! Consiliul Local a aprobat joi, prin votul exclusiv al grupului PNL, regulamentul privind măsurile de stimulare a dezvoltării centrului istoric al municipiului propus de primarul Ilie Bolojan.
De altfel, opoziţia PSD şi-a prezentat punctul de vedere de la bun început. "Grupul PSD va lucra la un material pe care îl va înainta Prefecturii pentru neacordarea vizei de legalitate pe acest regulament", a declarat în numele colegilor consilierul local Adrian Negrea.
De ce tramvaie second-hand?
Normativul, dezbătut public în urmă cu o săptămână, interzice magazinele second-hand, cazinourile şi casele de amanet sau de pariuri pe Corso. Hotărârea a fost adoptată în ciuda opoziţiei reprezentanţilor unor astfel de unităţi care se văd obligate să migreze în afara zonei centrale.
"Dacă ştiu bine, Primăria Oradea, prin OTL, a achiziţionat 10 tramvaie second-hand. Acestea sunt ca hainele, la preţ rezonabil, iar orădenii au nevoie de ele. Vor circula în centru aceste tramvaie sau doar în cartierele periferice?", a protestat, plin de ironie, la încheierea şedinţei, reprezentantul magazinului London Style de pe Corso, Vezsenyi Zsolt.
Intervenţia orădeanului a trecut însă neobservată, de vreme ce decizia era deja luată. De altfel, după dezbaterea publică de joia trecută, primarul Ilie Bolojan a părut şi mai hotărât să pună în aplicare măsurile propuse.
"Pentru cei care au participat la dezbaterea publică lucrurile au fost destul de clare. În majoritatea cazurilor, propunerile celor afectaţi au fost să se impună regulamentul, dar să nu li se aplice lor", a declarat edilul în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.
"Nu s-a făcut dezbatere publică!"
Tot în şedinţa de joi şi tot cu votul exclusiv al grupului PNL, Consiliul Local a aprobat noul regulament de organizare şi funcţionare al asociaţiilor de proprietari, precum şi cel privind atestarea persoanelor fizice şi autorizarea firmelor pentru desfăşurarea activităţii de administrator de imobile.
Şeful grupului PSD, Liviu Sabău Popa, a cerut amânarea celor două materiale pentru o şedinţă ulterioară, după ce municipalitatea va fi organizat dezbaterea lor publică. Aşa cum BIHOREANUL a şi arătat, cele două normative au fost discutate exclusiv cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, nu şi cu membrii acestora.
"Nu au existat o dezbatere publică a acestor regulamente. Proiectele au fost puse pe site-ul Primăriei la secţiunea "Alte informaţii publice" şi nu la "Dezbateri publice", aşa că majoritatea celor interesaţi nu au putut să îşi spună părerea", a declarat Sabău Popa.
Fiecare cu legea lui
În replică, directorul juridic al Primăriei, Eugenia Borbei, a afirmat că municipalitatea a dezbătut regulamentul tocmai cu persoanele interesate, iar conţinutul lor a fost făcut public pe portalul Primăriei.
"Au fost organizate dezbateri publice pe ambele regulamente. Într-adevăr, acestea nu au fost publicate la rubrica Dezbateri publice, a fost la altele, dar din punct de vedere al legii este perfect legal, pentru că a fost afişat pe site", a spus Borbei.
Potrivit regulamentului adoptat joi, funcţia de administrator de imobile poate fi ocupată doar după promovarea unui examen din legislaţia specifică, iar testarea trebuie reluată tot la doi ani.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.