URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Degeaba ne-am străduit să facem noi un Untold mai mare, e imposibil. Nici de o Gărână mai deșteaptă nu cred că suntem în stare. În schimb, la ce mândrețe de Cetate avem, nu cred că există localitate în România să poată rivaliza cu noi când este vorba de un Festival Medieval.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
28 Septembrie 2017, 10:16

Primăria Oradea vrea să permită înfiinţarea firmelor specializate în administrarea asociaţiilor de proprietari

Primăria vrea să creeze cadrul legal care să poată face posibilă înfiinţarea firmelor specializate în administrarea de asociaţii de proprietari.

Consiliul Local va fi chemat joi să ia în discuţii două proiecte de hotărâre privind funcţionarea asociaţiilor din condomenii. Dacă regulamentul privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari nu aduce modificări substanţiale faţă de Legea 230 din 2007 privind asociaţiile, în schimb regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea exemanenului de atestare a administratorilor asociaţiilor de proprietari conţine elemente interesante cu privire la activitatea în acest domeniu.

"O componentă importantă a strategiei noastre privind îmbuntăţirea vieţii orădenilor este şi ideea de a profesionaliza activitatea de administrare a asociaţiilor. Vrem să îi sprijim pe toţi cei care doresc să facă o afacere din această profesie, fie că sunt persoane fizice, fie că sunt persoane juridice specializate", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pe bază de examen

Printre altele, potrivit proiectului de regulament, persoanele fizice vor putea fi atestate ca administrator de asociaţie cu condiţia să deţină cel puţin diplomă de bacalaureat, să aibă domiciliul în Zona Metropolinată Oradea, să nu fi suferit nicio condamnare pentru infracţiuni de natură economică şi să fi promovat cu minim 70 de puncte din 100 posibile un examen scris şi unul oral care să le ateste cunoştinţele în domeniu.

Atestatul de administrator se reînnoieşte tot la doi ani, după un examen cu test grilă pe care candidatul trebuie să îl promoveze cu minim 85 de puncte din 100 posibile.

Atestatul se suspendă în cazul în care administratorul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu activitatea în cadrul asociaţiei, dacă acesta nu s-a prezentat la evaluarea făcută tot la doi ani sau dacă s-a prezentat şi nu a promovat testul.

Pentru firme pe profit...

În ceea ce priveşte firmele care vor să se specializeze în administrarea de imobile, acestea trebuie să aibă sediul social în Oradea, să nu fi intrat în insolvenţă şi să nu înregistreze debite faţă de bugetul local şi cel de stat.

În plus, societăţile sunt obligate să aibă ca principal obiect de activitate domeniul asociaţiilor de proprietari ori administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract şi să aibă angajate persoane fizice atestate ca administrator de asociaţie de proprietari.

Printre documentele necesare pentru autorizarea unei firme de administrare se numără: actele de înfiinţare, certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului, certificat de cazier fiscal, copii după contractul de muncă încheiat cu administratori atestaţi de Primărie şi, cu excepţia persoanelor juridice nou înfiinţate, ultimele bilanţuri contabile din care să rezulte că aceasta nu a înregistrat pierderi pe trei ani consecutivi.

Dezbatere de formă

Deşi proiectul de regulament îi afectează direct pe cei 70% dintre orădeni care fac parte dintr-o asociaţie de proprietari şi conform Legii 52 din 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică acesta trebuia făcut public şi dezbătut cu toţi cei interesaţi cu 30 de zile înainte de punerea în discuţia Consiliului Local, municipalitatea l-a prezentat jurnaliştilor cu doar o zi înaintea şedinţei.

Mai mult, în loc ca proiectul să fie postat pe portalul Primăriei la rubrica Dezbateri publice, cu ar fi şi fost normal, acesta a fost pitit într-un folder al rubricii Alte informaţii de interes public, ceea ce ridică serioase probleme, dacă nu de legalitate, măcar de transparenţă a proiectului de hotărâre.

Reprezentanţii municipalităţii au preferat să organizeze dezbateri publice restrânse, pe cartiere, numai cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari.

"Prevederile regulamentului nu au fost dezbătute public, cu toată lumea, ci la întâlnirile avute cu cei 450 de administratori de asociaţii de proprietari din Oradea", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Mircea Mălan.

Scuza reprezentanţilor municipalităţii a fost că Primăria şi-a dorit să discute direct cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari şi nu cu toţi orădenii.

"Am avut până acum cam şapte dezbateri publice, organizate pe cartiere", a declarat edilul. Ultima întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din zona centrală şi cartierul Velenţa a avut loc chiar miercuri seară, în sala mare a Primăriei, cu numai o zi înainte ca regulamentul să fie pus în dezbaterea Consiliului Local. Nu o lună, cum spune legea!

"E prea des!"

La întâlnirea convocată de viceprimarul Mircea Mălan, la care au participat şi reprezentanţi ai Biroului îndrumare şi control asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei, s-au prezentat cam 40 de reprezentanţi ai asociaţiilor şi niciun orădean de rând.

După cum era de aşteptat, administratorii nu au văzut cu ochi buni obligativitatea atestării persoanelor fizice şi autorizării persoanelor juridice ca administratori de asociaţii de proprietari.

"Mă gândeam că e prea des ca tot la doi ani să ne evaluaţi. Să îi evaluaţi pe cei care au avut probleme în asociaţie, nu pe toţi", a spus o orădeancă.

La rândul său, un administrator de asociaţie a ridicat problema punctajului ridicat necesar pentru promovarea reexaminării. "85 de puncte din 100 posibile este exagerat. Eu spun că ar trebui să se meargă tot pe 70 de puncte", a spus un orădean.

Cine lucrează, ştie!

În replică, reprezentanţii Biroului Îndrumare şi Control au spus că proiectul de regulament a fost oricum modificat, pentru că Primăria intenţionase să introducă obligativitatea reexaminării annuale a administratorilor, dar s-a răzgândit doar la presiunea administratorilor.

În ceea ce priveşte creşterea punctajului necesar pentru promovarea examenului, reprezentanţii municipalităţii au chiar o explicaţie. "Pragul de promovabilitate a fost crescut de la 70 de puncte în cazul atestării la 85 de puncte în cazul reeautorizării pentru că se presupune că administratorii lucrează deja în domeniu şi cunosc legea", a spus şeful Biroului asociaţii de proprietari, Delia Munteanu Laza.

Cele două proiecte de hotărâre vor fi supuse dezbaterii în şedinţa de joi a Consiliului Local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Front de lucru oentru "baietii destepti"
In noile cartiere ale orasului, asociatiile sunt administrate de firme private si se vede: cheltuieli aproape duble pe timp de vara fata de apartamente similare ca suprafata/nr. persoane, in blocuri comuniste. Acum ca e asigurat monopolul pe termie (apa calda/caldura), oradenii pot fi capusati la maxim, cu toate ca s-ar fi descurcat mult mai bine pe cont propriu cu centrale pe gaz. Nu pot decat sa-mi exprim scarba totala fata de actuala conducere a orasului. Se pare ca oradenii au cam inceput sa se trezeasca si sa realizeze ca "maretele realizari" de pana acum au fost doar praf in ochi...
Postat 28 Septembrie 2017, 20:36 de bihoreanoradean
Avocat ratat
Conform cărui principiu de drept (şi a cărei logici juridice - vorba unei şute) poţi impune un punctaj mai mare pentru reautorizare decât pentru atestare? Este ca şi cum ar trebui să obţii o notă mai mare pentru a fi menţinut în barou decât nota pentru admiterea în barou (asta ca să înţelegi şi dumneata tovarăşu` avocat). Ai noroc că încă nu a fost instituit un astfel de examen pentru voi. În privinţa propunerii PMO (recte Bojan) ca unele firme să facă PROFIT pe banii locatarilor, ar fi de remarcat doar nemernicia. Poate şi talentul (probabil nativ) de a se ocupa de cheltuirea banilor ALTORA! Scopul este unul eminamente politic, acela de a influenţa prin toate mijloacele pe care le are la dispoziţie (şi are destule) votul cetăţenilor în cazul referedumurilor (cum s-a mai întâmplat - nu-i aşa tovarăşu Mălan?) şi, bineînţeles, al alegerilor locale.
Postat 28 Septembrie 2017, 18:12 de eutanasiu
?!
Se zvoneste ca ar fi vreo 18 angajati in biroul de indrumare şi control. Astia cum au fost angajati?! In afara de cate afise au lipit in campanii pt. birtinez/pnl? Intreb deoarece nu este saptamana sa nu citim ca la asociatia X casiera si/sau administratorul si/sau presedintele au delapidat nu stiu cate zeci/sute de mii de lei.
Postat 28 Septembrie 2017, 16:04 de pinonel
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON