URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 23 SEPTEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ştiu, investiţia a costat o grămadă de bani şi nu se poate merge la infinit pe bunăvoinţa constructorului, care schimbă pe banii lui dalele deteriorate. Dar Piaţa Unirii a fost făcută pentru ca orădenii şi turiştii să se poată bucura de ea! Dacă mergem pe ideea că Piaţa devine un loc sacru, intangibil, s-ar putea să fim nevoiţi ca la intrare să ne descălţăm şi să umblăm cu tălpici, ca pe vremuri în Palatul Baroc.
Zic şi eu
Adrian Cris
Abia aştept să-l văd pe domnu’ Nelu Mang, întâiul familist al Bihorului, având de-a dreapta sa vreun popă în sutană şi în stânga un frate cu şorţuleţ, echer şi compas (sau invers), propovăduind printre bihoreni modificarea Constituţiei aşa încât să definească expres căsătoria ca "uniunea dintre un bărbat şi o femeie", la referendumul din 7 octombrie! În treacăt fie zis, nu-i ironic că Dragnea a pus "consultarea populară" într-o duminică fără soţ?
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, zeci de ani, românii au plătit taxa de drum în prețul combustibilului, rovignete pentru drumuri și taxe de trecere pentru poduri, după ce au trecut ani mulți de la semnarea celui mai păgubos contract din istorie pentru România (contractul cu Bechtel, mulțumim Adrian Năstase!) fără ca cineva să facă pușcărie, după ce s-a furat din banii de drumuri ca-n filme, ei bine, după toate acestea, românilor li se cer din nou bani pentru a nu fi tratați drept animale și pentru a avea dreptul de a circula pe o șosea cu pretenții de autostradă. O adevărată taxă pe prostie!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Muşcătura multor specii de păianjeni produc iritaţie locală, iar unele specii pot produce intoxicaţii mortale. În SUA există 2 specii de păianjeni importante din punct de vedere medical: văduva neagră şi păianjenul singuratic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.
28 Septembrie 2017, 10:16

Primăria Oradea vrea să permită înfiinţarea firmelor specializate în administrarea asociaţiilor de proprietari

Primăria vrea să creeze cadrul legal care să poată face posibilă înfiinţarea firmelor specializate în administrarea de asociaţii de proprietari.

Consiliul Local va fi chemat joi să ia în discuţii două proiecte de hotărâre privind funcţionarea asociaţiilor din condomenii. Dacă regulamentul privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari nu aduce modificări substanţiale faţă de Legea 230 din 2007 privind asociaţiile, în schimb regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea exemanenului de atestare a administratorilor asociaţiilor de proprietari conţine elemente interesante cu privire la activitatea în acest domeniu.

"O componentă importantă a strategiei noastre privind îmbuntăţirea vieţii orădenilor este şi ideea de a profesionaliza activitatea de administrare a asociaţiilor. Vrem să îi sprijim pe toţi cei care doresc să facă o afacere din această profesie, fie că sunt persoane fizice, fie că sunt persoane juridice specializate", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pe bază de examen

Printre altele, potrivit proiectului de regulament, persoanele fizice vor putea fi atestate ca administrator de asociaţie cu condiţia să deţină cel puţin diplomă de bacalaureat, să aibă domiciliul în Zona Metropolinată Oradea, să nu fi suferit nicio condamnare pentru infracţiuni de natură economică şi să fi promovat cu minim 70 de puncte din 100 posibile un examen scris şi unul oral care să le ateste cunoştinţele în domeniu.

Atestatul de administrator se reînnoieşte tot la doi ani, după un examen cu test grilă pe care candidatul trebuie să îl promoveze cu minim 85 de puncte din 100 posibile.

Atestatul se suspendă în cazul în care administratorul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu activitatea în cadrul asociaţiei, dacă acesta nu s-a prezentat la evaluarea făcută tot la doi ani sau dacă s-a prezentat şi nu a promovat testul.

Pentru firme pe profit...

În ceea ce priveşte firmele care vor să se specializeze în administrarea de imobile, acestea trebuie să aibă sediul social în Oradea, să nu fi intrat în insolvenţă şi să nu înregistreze debite faţă de bugetul local şi cel de stat.

În plus, societăţile sunt obligate să aibă ca principal obiect de activitate domeniul asociaţiilor de proprietari ori administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract şi să aibă angajate persoane fizice atestate ca administrator de asociaţie de proprietari.

Printre documentele necesare pentru autorizarea unei firme de administrare se numără: actele de înfiinţare, certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului, certificat de cazier fiscal, copii după contractul de muncă încheiat cu administratori atestaţi de Primărie şi, cu excepţia persoanelor juridice nou înfiinţate, ultimele bilanţuri contabile din care să rezulte că aceasta nu a înregistrat pierderi pe trei ani consecutivi.

Dezbatere de formă

Deşi proiectul de regulament îi afectează direct pe cei 70% dintre orădeni care fac parte dintr-o asociaţie de proprietari şi conform Legii 52 din 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică acesta trebuia făcut public şi dezbătut cu toţi cei interesaţi cu 30 de zile înainte de punerea în discuţia Consiliului Local, municipalitatea l-a prezentat jurnaliştilor cu doar o zi înaintea şedinţei.

Mai mult, în loc ca proiectul să fie postat pe portalul Primăriei la rubrica Dezbateri publice, cu ar fi şi fost normal, acesta a fost pitit într-un folder al rubricii Alte informaţii de interes public, ceea ce ridică serioase probleme, dacă nu de legalitate, măcar de transparenţă a proiectului de hotărâre.

Reprezentanţii municipalităţii au preferat să organizeze dezbateri publice restrânse, pe cartiere, numai cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari.

"Prevederile regulamentului nu au fost dezbătute public, cu toată lumea, ci la întâlnirile avute cu cei 450 de administratori de asociaţii de proprietari din Oradea", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Mircea Mălan.

Scuza reprezentanţilor municipalităţii a fost că Primăria şi-a dorit să discute direct cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari şi nu cu toţi orădenii.

"Am avut până acum cam şapte dezbateri publice, organizate pe cartiere", a declarat edilul. Ultima întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din zona centrală şi cartierul Velenţa a avut loc chiar miercuri seară, în sala mare a Primăriei, cu numai o zi înainte ca regulamentul să fie pus în dezbaterea Consiliului Local. Nu o lună, cum spune legea!

"E prea des!"

La întâlnirea convocată de viceprimarul Mircea Mălan, la care au participat şi reprezentanţi ai Biroului îndrumare şi control asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei, s-au prezentat cam 40 de reprezentanţi ai asociaţiilor şi niciun orădean de rând.

După cum era de aşteptat, administratorii nu au văzut cu ochi buni obligativitatea atestării persoanelor fizice şi autorizării persoanelor juridice ca administratori de asociaţii de proprietari.

"Mă gândeam că e prea des ca tot la doi ani să ne evaluaţi. Să îi evaluaţi pe cei care au avut probleme în asociaţie, nu pe toţi", a spus o orădeancă.

La rândul său, un administrator de asociaţie a ridicat problema punctajului ridicat necesar pentru promovarea reexaminării. "85 de puncte din 100 posibile este exagerat. Eu spun că ar trebui să se meargă tot pe 70 de puncte", a spus un orădean.

Cine lucrează, ştie!

În replică, reprezentanţii Biroului Îndrumare şi Control au spus că proiectul de regulament a fost oricum modificat, pentru că Primăria intenţionase să introducă obligativitatea reexaminării annuale a administratorilor, dar s-a răzgândit doar la presiunea administratorilor.

În ceea ce priveşte creşterea punctajului necesar pentru promovarea examenului, reprezentanţii municipalităţii au chiar o explicaţie. "Pragul de promovabilitate a fost crescut de la 70 de puncte în cazul atestării la 85 de puncte în cazul reeautorizării pentru că se presupune că administratorii lucrează deja în domeniu şi cunosc legea", a spus şeful Biroului asociaţii de proprietari, Delia Munteanu Laza.

Cele două proiecte de hotărâre vor fi supuse dezbaterii în şedinţa de joi a Consiliului Local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Front de lucru oentru "baietii destepti"
In noile cartiere ale orasului, asociatiile sunt administrate de firme private si se vede: cheltuieli aproape duble pe timp de vara fata de apartamente similare ca suprafata/nr. persoane, in blocuri comuniste. Acum ca e asigurat monopolul pe termie (apa calda/caldura), oradenii pot fi capusati la maxim, cu toate ca s-ar fi descurcat mult mai bine pe cont propriu cu centrale pe gaz. Nu pot decat sa-mi exprim scarba totala fata de actuala conducere a orasului. Se pare ca oradenii au cam inceput sa se trezeasca si sa realizeze ca "maretele realizari" de pana acum au fost doar praf in ochi...
Postat 28 Septembrie 2017, 20:36 de bihoreanoradean
Avocat ratat
Conform cărui principiu de drept (şi a cărei logici juridice - vorba unei şute) poţi impune un punctaj mai mare pentru reautorizare decât pentru atestare? Este ca şi cum ar trebui să obţii o notă mai mare pentru a fi menţinut în barou decât nota pentru admiterea în barou (asta ca să înţelegi şi dumneata tovarăşu` avocat). Ai noroc că încă nu a fost instituit un astfel de examen pentru voi. În privinţa propunerii PMO (recte Bojan) ca unele firme să facă PROFIT pe banii locatarilor, ar fi de remarcat doar nemernicia. Poate şi talentul (probabil nativ) de a se ocupa de cheltuirea banilor ALTORA! Scopul este unul eminamente politic, acela de a influenţa prin toate mijloacele pe care le are la dispoziţie (şi are destule) votul cetăţenilor în cazul referedumurilor (cum s-a mai întâmplat - nu-i aşa tovarăşu Mălan?) şi, bineînţeles, al alegerilor locale.
Postat 28 Septembrie 2017, 18:12 de eutanasiu
?!
Se zvoneste ca ar fi vreo 18 angajati in biroul de indrumare şi control. Astia cum au fost angajati?! In afara de cate afise au lipit in campanii pt. birtinez/pnl? Intreb deoarece nu este saptamana sa nu citim ca la asociatia X casiera si/sau administratorul si/sau presedintele au delapidat nu stiu cate zeci/sute de mii de lei.
Postat 28 Septembrie 2017, 16:04 de pinonel
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Deţinuţii din mai multe judeţe s-au întrecut la fotbal: Orădenii, pe locul II (FOTO / VIDEO)
 • Se toarnă fundaţia! Au început construcţia podului din strada Universităţii (FOTO)
 • Lucrările s-au terminat, ambuteiajele continuă! Trecerea de nivel cu calea ferată din strada Uzinelor a fost modernizată degeaba (FOTO)
 • Figaro și Lucifer, doi motani singuratici au ajuns de la Paris la Zoo Oradea (FOTO)
 • Cruce luminoasă de 14 metri, înălţată la Vintere cu ocazia Centenarului (FOTO)
 • Let’s do it, Bihor: Peste 23.000 de voluntari au adunat 30.000 de saci de gunoaie (FOTO)
 • Gunoaie de oameni: Firma de salubritate a Primăriei Aleşd a aruncat 200 tone de deşeuri în mijlocul naturii (FOTO/VIDEO)
 • 'Huligani' la Cetate: Rockerii de la Hooligans au închis Zilele Culturii Maghiare (FOTO/VIDEO)
 • Oradea City Running Day: Alergători de toate vârstele au fugit pe străzile oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Cântăreţul de la pod: În fiecare seară, trubadurul Lucian Chelu cântă pentru orădeni lângă Podul Intelectualilor (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON