URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2010, 12:03

A chefuit, până s-a buşit

A chefuit, până s-a buşit BIG BOSS. Încă de la preluarea funcţiei, directorul coordonator al Inspectoratului de Muncă, Mircea Matei (medalion), a folosit maşina de serviciu BH-13-YTM (foto) în scopuri personale şi pentru "munca de teren" de la partid. În plus, precum maneliştii, a "personalizat-o" punându-i sub lunetă o plăcuţă cu propriul nume, ca şi când ar fi cununat pe viaţă şi cu funcţia, şi cu privilegiile ei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dumnezeu nu bate cu bota! Aşa şi-au zis angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor când au aflat că, în aceeaşi zi în care directorul Mircea Matei semnase preavizele de concediere pentru o parte din ei, a organizat un chef, iar la spartul petrecerii, "parfumat" fiind, a accidentat maşina de serviciu.

Problema este că Matei, deţinător şi al funcţiei nr. 2 din ierarhia PDL Bihor, cea de secretar general, nu a procedat aşa cum cere legea ci, vrând să scape de rigorile ei, şi-a obligat subalternii să ridice maşina de la locul faptei şi s-o ducă la reparaţii în cel mai mare secret. Fără să anunţe Poliţia, comiţând - aşadar - o infracţiune...

Colivă cu chef

La finele anului trecut, pe când tot creştinul se pregătea de Crăciun, angajaţii ITM au primit de la Moşu', în loc de cadouri, o veste cât se poate de proastă: încep concedierile! Startul a fost dat pe 22 decembrie, când primii 10 din cei 95 de salariaţi ai instituţiei au primit preavizul în baza căruia sunt daţi afară începând din luna ianuarie: şase angajaţi cu contract de muncă pe perioadă determinată, plus alţi patru angajaţi pe perioadă nedeterminată, în total nouă funcţionari publici şi un şofer.

"Culmea cinismului este că, după ce i-a pus pe oameni să semneze, directorul ne-a invitat la un chef, organizat la restaurantul Vandana", povesteşte unul dintre nefericiţii rămaşi fără slujbe. "Sigur că cei disponibilizaţi nu s-au dus, căci era ca şi cum ar fi mers la propria înmormântare, dar s-au găsit destui care, ca să-i facă şefului pe plac, s-au prezentat la Vandana şi s-au prefăcut plini de veselie", adaugă omul.

De la bal, la spital

02 masina (mare).jpgDupă cum povestesc angajaţii ITM care au chefuit de nevoie, masa a fost îmbelşugată şi bine stropită cu alcool, aşa că petrecerea s-a întins până după miezul nopţii. "A vrut să se dea mare domn, arătând cât de mult ţine el la colectiv. Pe la ora 1.00, când s-a spart cheful, Matei era abţiguit bine. Am fost surprinşi să-l vedem că totuşi s-a urcat în maşina de serviciu, Loganul alb cu numărul BH-13-YTM, şi că a pornit cu ea spre casă. A doua zi am aflat că, înainte să ajungă acasă, a lovit maşina. Pe 23 decembrie, dimineaţa, Loganul era în dreptul magazinului Pada Murre, vizavi de sediul Băncii Naţionale, lovit în partea dreapta-faţă. Avea sparte spoilerul, farul şi aripa. Aripa era aşa rău lovită încât a blocat sistemul de direcţie, iar maşina a trebuit ridicată cu trailerul", a declarat pentru BIHOREANUL unul dintre angajaţi.

Sub acoperirea anonimatului, fireşte, căci altfel, la următorul val de disponibilizări, în mod sigur ar figura pe lista neagră a lui Matei.
Cert este că dimineaţa, pe 23 decembrie, "Matei i-a chemat pe şoferul Pantea Mircea şi pe şeful Serviciului Administrativ, Scorţe Gheorghe, să ducă maşina de urgenţă la reparat. Au rezolvat problema în timp-record fiindcă a doua zi, în Ajunul Crăciunului, maşina era deja reparată şi dusă în curtea instituţiei", a mai spus sursa BIHOREANULUI.

Acar Păun

În ITM nu există salariaţi care să nu cunoască deja isprava directorului, numai că versiunea pe care o ştiu ei este că şoferul a trebuit să ia asupra sa accidentul. "Ce ştim e că Pantea a trebuit să se ducă în locul directorului la Poliţie, să spună că el l-a dus acasă, iar dimineaţa, când a venit să-l ia, au găsit maşina lovită în parcare, ca şi cum, peste noapte, ar fi lovit-o un alt şofer, care apoi a dispărut", spune un funcţionar.

Realitatea, chiar dacă nu-l avantajează pe Matei, este, totuşi, diferită. BIHOREANUL avea să descopere că, de fapt, PDL-istul nu s-a dus nici el la Poliţie, şi nu l-a trimis nici pe şofer, căci s-a temut de complicaţiile pe care le-ar fi atras anunţarea Poliţiei Rutiere. Nici cel mai nepregătit agent nu i-ar fi înghiţit povestea. Nu de alta, dar strada pe care Matei a lăsat maşina are sens unic, iar autoturismul nu putea fi parcat acolo decât cu faţa spre trotuar şi cu spatele spre partea de rulare. Ceea ce, automat, înseamnă că nu putea fi lovit decât în spate, nu în faţă!

"Nu-s Matei-Jidvei"

Abordat de BIHOREANUL, directorul ITM a luat foc când a auzit de ce era căutat şi a încercat să schimbe subiectul. Nu foarte subtil, ce-i drept. "Care-i problema? Nici nu vă trece prin cap că astea-s poveştile celor pe care i-am disponibilizat?", a parat Matei, sugerând că este victima inocentă a celor pe care i-a dat afară şi care ar fi născocit totul ca să se răzbune pe el. Pe de altă parte, supărat, a vrut să arunce întâmplarea în derizoriu: "Pe forumurile ziarelor sunt numit Matei-Jidvei, dar de câte ori aţi verificat la Poliţie în ultimii ani dacă mi-a fost suspendat permis pentru conducere sub influenţa alcoolului?!"...

Apoi, însă, când reporterul i-a spus că informaţiile despre lovirea maşinii sunt verificate 100%, şi nu dintr-o singură sursă, ci din mai multe, a început să cedeze: "Asta n-ar trebui să vă intereseze. Veniţi voi acuma şi mă întrebaţi ce s-a întâmplat anul trecut!". După care, fără să nege că a băut la chef, a negat doar că s-a urcat la volan şi a susţinut că a găsit maşina lovită a doua zi, dimineaţa, în parcare. "Dar nu vizavi de BNR, ci pe străduţa care face dreapta din Parcul Traian, pe lângă Tribunal, spre fostul spital de boli infecţioase", a susţinut directorul. Ca şi cum mutarea locului ar fi schimbat situaţia! Nu de alta, dar şi pe strada Tribunalului este tot sens unic, iar dacă maşina ar fi fost lovită acolo, tot în spate ar fi încasat impactul, sau cel mult în lateral, începând cu aripa din spate şi continuând cu ambele portiere, nicidecum în colţul din faţă al maşinii.

În final, întrebat dacă a anunţat Poliţia despre "incident", Matei a refuzat să răspundă, sugerând că nici nu era nevoie, deoarece maşina are asigurare full-casco: "Am anunţat direct firma de asigurări, care a plătit reparaţiile, aşa că ITM n-a fost păgubit cu niciun leu. Tocmai de aia nu trebuie să vă intereseze subiectul". Iar discuţia a închis-o definitiv făcând reproşuri BIHOREANULUI şi lăudându-şi totodată performanţele manageriale: "Bine că vă interesează tot felul de prostii, dar voi nu aţi scrie niciodată ce rezultate am obţinut, că am redus cheltuielile instituţiei şi că am adus ITM Bihor între primele cinci din ţară!"...

Penal

Problema este că Mircea Matei minte, şi încă flagrant. BIHOREANUL a continuat investigaţiile la firma Asiban-Groupama, la care este asigurat parcul auto al ITM, şi despre care PDL-istul a susţinut că a plătit repararea maşinii.

Iar surpriza este că nici vorbă ca asiguratorul să fi deschis un dosar de daune pentru Loganul BH-13-YTM. "N-am fost anunţaţi despre niciun eveniment în legătură cu această maşină. Dar, chiar şi dacă s-ar fi prezentat la noi zicând că maşina a fost lovită în parcare, utilizatorul tot trebuia să aducă o dovadă în acest sens de la Poliţia Rutieră. Aşa e procedura în acest caz, nu ca la constatarea amiabilă, când ştii cine te-a lovit şi nu mai trebuie să te prezinţi la Poliţie. Dacă s-a dus maşina la un service, iar acolo a fost reparată fără dosar de daune şi fără dovadă de la Poliţie, înseamnă că şi cei de la service au făcut o faptă penală, la fel ca utilizatorul maşinii, indiferent cine este".

A mers pe burtă

Cu toate că era deja suficient de limpede că Matei a minţit, BIHOREANUL a verificat situaţia şi la Serviciul Poliţiei Rutiere, iar răspunsul şefului acesteia, comisarul şef Dorin Sava, a fost la fel de edificator. "Nimeni n-a anunţat la noi că ar fi găsit maşina respectivă lovită în parcare deşi, dacă aceasta ar fi fost realitatea, era obligat s-o facă. Cine spune că a reparat-o pe banii asiguratorului mai bine să tacă, fiindcă legal nu putea, şi înseamnă că la service a mers "pe burtă". Ceea ce s-a făcut în acest caz este infracţiune", a spus ofiţerul, fără niciun echivoc.

Aşa că, dincolo de spusele lui Matei şi chiar dincolo de faptul că, fie şi pe banii personali, directorul ITM a reparat maşina în timp-record, isprava sa nu poate fi trecută cu vederea. Dacă nu de alta, măcar pentru simplul motiv că, data viitoare, cu la fel de multă neruşinare, acesta poate încerca şi muşamalizarea unui accident cu victime, nu doar cu pagube materiale. Astfel încât, dacă ar fi ca legea să se aplice, nu există niciun motiv pentru care procurorii să nu se autosesizeze pentru a începe cercetări serioase în acest caz. Numai dacă nu cumva i-ar împiedica funcţia politică a celui pe care ar trebui să-l ia la întrebări...


MODEL ÎN PARTID
Tarţa-parcea

02 Tarta_1.jpgMircea Matei nu este singurul PDL-ist care se dovedeşte prost conducător. În 2008, BIHOREANUL a dezvăluit că Marcel Tarţa (foto), pe atunci proaspăt demis de la şefia Zonei Metropolitane Oradea, în prezent consilier judeţean, a luat maşina de serviciu, o Skoda Octavia Superb cu numărul BH-99-ZMO, pentru a merge cu ea în concediu, în străinătate, împreună cu soţia şi cu familia actualului deputat PDL Octavian Bot.

Numai că politicienii n-au ajuns departe, Tarţa făcând în Ungaria un accident care a necesitat reparaţii în valoare de mai multe mii de euro. Din cauza aceasta, ZMO plăteşte în prezent o poliţă de asigurare mai scumpă pentru maşina respectivă, iar Marcel Tarţa are un dosar penal peste care se aşterne praful.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Poliţia a început o anchetă în cazul lui Mircea Matei"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
E posibil...
... sa nu i se-ntample nimic, dar poate calca omul stramb sau se-ntalneste cu vreo bordura sau cu vreo tigla zburatoare... ca 'mnezo nu bate cu bota...
Postat 12 Ianuarie 2010, 23:01 de shadow
MJ
Ce ti-e si cu astia. Pariem ca nu pateste nimic? Nici Tarta n-a patit. Asa va face si bagabontu de pe strada, ca a vazut ca se poate. Cine seamana vant, culege furtuna!
Postat 12 Ianuarie 2010, 21:21 de kbm
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON