URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
08 Noiembrie 2022, 14:54

6.500 de lire plătește lunar România pentru chiria șefei ICR din Londra!

6.500 de lire plătește lunar România pentru chiria șefei ICR din Londra! (sursa foto: Facebook / FIST)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Publicația Libertatea dezvăluie că statul român îi plătește unei tinere actrițe, numite fără concurs la șefia Institutului Cultural Român din Londra, o chirie lunară de 6.500 de lire în centrul capitalei Angliei, într-o zonă de lux, după ce femeia a refuzat să locuiască în apartamentul deja pregătit pentru directorii ICR Londra, aflat în sediul instituției, tot în centrul metropolei. 

Catinca Maria Nistor (34 de ani) a solicitat și obținut de la Ministerul Afacerilor Externe închirierea unui apartament de 120 metri pătrați, aflat în zona magazinului de lux Harrods din Londra. 

Potrivit Libertatea.ro, MAE a acceptat să plătească 6.500 de lire / lună, chiar dacă sediul Institutului Cultural Român din Londra – situat în inima metropolei, în Belgrave Square - are, la etajul al doilea, un apartament spațios dedicat tocmai directorului instituției. În acel apartament au locuit, începând din 2006, cei patru directori ai ICR Londra, înainte ca tânăra Catinca Maria Nistor să preia funcția. Acel apartament are o bucătărie, două băi și 4 încăperi spațioase. 

Merită subliniat și că sediul ICR Londra este concesionat către autoritățile române de Domeniul Coroanei Britanice (The Crown Estate), astfel încât nu este necesară plata vreunei chirii, ci doar acoperirea cheltuielilor de funcționare, arată publicația centrală. 

Jurnaliștii de la Libertatea subliniază că și chiria pe care Ministerul Afacerilor Externe o plătește, deși nu ar fi nevoit să o facă, este scumpă și pentru Londra, suma fiind de obicei cerută pentru apartamente centrale, de lux. 

Într-un răspuns transmis publicației menționate, MAE spune că la momentul în care Catinca Maria Nistor a cerut să i se închirieze un apartament în care să locuiască în Londra nu era disponibil vreun „spațiu de cazare adecvat” în sediul ICR Londra.

„Apartamentul asigurat doamnei Nistor este compus din trei camere, cu suprafața totală de 120 mp, în care sunt incluse și spații cu destinația de primire invitați / birou, asigurate prin norme interne acestor funcții”, se arată în răspunsul citat de Libertatea. 

Catinca Maria Nistor nu a răspuns solicitărilor publicației Libertatea pentru a comenta situația. 

Fiica actorului român Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoțian, care are sediul central la Londra, Catinca Maria Nistor este învăluită de controverse. Deși era foarte tânără și fără experiență, ea a fost pusă la conducerea Teatrului Bulandra din București, însă a fost dată afară după câteva luni, ca urmare a unui protest al actorilor. 

Și în funcția de director al Institutului Cultural Român din Londra a fost numită fără vreun concurs, la propunerea șefului ICR, Liviu Sebastian Jicman, iar în timpul audierilor n-a putut să spună ce plan are pentru mandatul său. „Eu am niște idei, dar nu vreau să vorbesc...”, a spus atunci femeia.

Colac peste pupăză, Catinca Maria Nistor lucrează și pentru Aleph News, unde are emisiunea „Femeie, înainte de toate”, deși - subliniază jurnaliștii de la Libertatea - statutul corpului diplomatic românesc interzice desfășurarea unor astfel de activități în timpul deținerii unei funcții cum este cea de la ICR Londra. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Astia nu sunt aristocrati, ci niste corupti, hoti, delapidatori, milionari de carton fara expertiza
Aristocrati ar fi de bine, daca ar deschide o companie, ar angaja cateva sute or mii de oameni, ar peoduce ceva local (precum patronul de la tramvaiele Astra Arad), sunt si aia cu avutii, dar si organizatori, manageri buni, care au creat un mediu ptr inovare, dezvoltare, productie. In schimb, astia cu pile care ajung directori si sunt concediati dupa o luna ca sunt incapabili sunt niste impostori
Postat 09 Noiembrie 2022, 02:24 de unu
Vine vremea
Va veni cât de curând vremea când oamenii se vor ridica din nou împotriva noilor aristocrați și aceștia vor păți exact ce au pățit și alții, vezi revoluțiile din Franța, Rusia.
Postat 08 Noiembrie 2022, 17:09 de and020
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON