URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Mai 2024, 13:05

45 de medicamente generice vândute în România ar putea fi retrase de pe piață, la solicitarea Comisiei Europene

45 de medicamente generice vândute în România ar putea fi retrase de pe piață, la solicitarea Comisiei Europene foto: arhivă / generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia Europeană solicită statelor membre suspendarea autorizațiilor pentru sute de medicamente generice, dintre care 45 sunt vândute și în România. Toate sunt testate de compania indiană Synapse Labs, care nu ar fi respectat standardele comunității europene în evaluarea lor.

Decizia Comisiei Europene a fost publicată vineri, în urma unei reevaluări făcute de comitetul pentru medicamente de uz uman al Agenției Europene a Medicamentelor (EMA). Potrivit acesteia, o inspecție de bună practică a evidențiat nereguli în datele studiului realizat de Synapse Labs și insuficiențe în documentația studiului și în sistemele și procedurile computerizate de gestionare a datelor acestuia. „Acest lucru a generat îngrijorări serioase cu privire la datele din studiile de bioechivalență efectuate la CRO”, arată EMA.

În comunicatul de vineri, Comisia Europeană a anunțat că, în urma avizului EMA, „Comisia a solicitat statelor membre să suspende autorizația de comercializare pentru o listă de medicamente generice testate de compania indiană Synapse Labs, din cauza dovezilor insuficiente cu privire la fiabilitatea datelor de testare”. „Decizia se bazează pe o evaluare științifică efectuată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în urma unei cereri din partea agenției spaniole pentru medicamente. Aceasta din urmă a efectuat o inspecție a laboratorului și a informat EMA, care a realizat o analiză”, se arată în comunicatul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Informarea amintește că UE dispune de un proces strict și riguros de aprobare a medicamentelor și de vigilență în acest domeniu, tocmai pentru a dovedi că medicamentele generice sunt echivalente cu cele pe care le pot înlocui.

„În urma evaluării sale științifice, EMA a stabilit că testele Synapse Labs privind aceste medicamente generice nu îndeplineau cerințele stricte ale UE în materie de dovezi pentru a demonstra că sunt echivalente cu medicamentele de referință. În acord cu statele membre ale UE, autorizațiile de comercializare naționale vor fi suspendate până când producătorii vor putea furniza date valabile și fiabile pentru a demonstra echivalența. Aceasta înseamnă furnizarea de date care să demonstreze că medicamentele generice eliberează în organism aceeași cantitate de substanță activă ca medicamentele de referință”, se explică în comunicat.

Pentru a evita dezechilibrlee, statele membre pot amâna suspendarea acestei decizii cu până la 2 ani, în cazul medicamentelor pe care le consideră de importanță critică la nivel național.

Astfel, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România va avea un răgaz să se adapteze noilor schimbări.

Medicamentele din România vizate de anunțul Comisiei Europene pot fi consultate în ACEASTĂ LISTĂ, la paginile 154 - 159.

Pe listă se află diverse medicamente cu administrare orală sau injectabilă a companiilor Viatris Limited, Baxter BV, Dr. Max Pharma sro., Lannacher Heilmittel GmbH., Mylan Pharmaceutic als Limited, Pharmaselect International Beteiligungs GmbH, Sandoz SRL, Sanofi Romania SRL, Stada M&D SRL, Zentiva ks., deținătoare ale autorizațiilor de punere pe piață a acestora.

Vezi mai jos lista medicamentelor care ar putea fi retrase în curând din România!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
KP aka mama Omida
Ar trebui sa sufli in cur la vaXXinati.
Postat 27 Mai 2024, 21:50 de Sandu2100
Aceeași EMA ...
... ne spunea, în urmă cu 2 ani, că vaccinarea anti-Covid și imunizarea sunt același lucru. De atunci EMA suflă și în iaurt, așa că urmează inclusiv retragerea aspirinei.
Postat 27 Mai 2024, 17:42 de KP
....nu ar fi respectat standardele comunității europene în evaluarea lor
A se citi: sunt cu mult mai ieftine decat variantele americane si europene si nu au contribuit cu plicul pe langa parlamentarul european ca cei din Big Pharma.
Postat 27 Mai 2024, 14:54 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON