URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2022, 09:40

119 - Telefonul Copilului. Număr unic pentru semnalarea cazurilor de abuz şi exploatare a copiilor, lansat în România

119 - Telefonul Copilului. Număr unic pentru semnalarea cazurilor de abuz şi exploatare a copiilor, lansat în România (credit foto: Getty Images)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul României a lansat, miercuri, numărul unic gratuit 119, destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare sau neglijare a copilului.

La acest număr pot suna, la orice oră din zi şi din noapte, copiii aflaţi în situaţii de abuz, exploatare sau neglijare, părinţii, rudele sau cetăţenii care au cunoştinţă de astfel de cazuri.

"Scopul acestui număr unic la nivel naţional este de a depista şi interveni cu specialişti din domeniul protecţiei copilului, în timp real, în situaţiile în care integritatea fizică şi psihică a copiilor este în pericol", au transmis reprezentanţii Guvernului. 

24 din 24

Concret, în cele 47 de Direcţii de Protecţie a Copilului din România funcţionează începând de miercuri birouri de operatori call-center 24/24 de ore, care preiau apelurile.

Operatorii call-center utilizează o platformă digitală integrată, interconectată cu numărul 112. Fiecare apel este monitorizat, gestionat în baza unor proceduri clare şi niciun caz nu poate fi închis fără soluţionare.

Totodată, conform autorităţilor, există echipe mobile de intervenţie specializată ale DGASPC în fiecare judeţ din ţară, formate din specialişti în protecţia copilului, care intervin în timp real 24/24 ore. 

În situaţiile de risc imediat la adresa vieţii copilului, numărul 119 este interconectat cu numărul unic de urgenţă 112, care preia cazurile în regim special. În situaţiile în care copiii necesită doar suport psiho-emoţional, sunt transferaţi telefonic către echipele de psihologi existente la nivelul tuturor DGASPC din ţară.

De vorbă cu specialişti

"Pentru ca astăzi să avem operaţional numărul 119, peste 100 de specialişti ai STS, în 41 de judeţe, au achiziţionat echipamente şi suport logistic, au instruit operatorii şi au coordonat departamentele tehnice ale operatorilor de comunicaţii mobile, cele 47 de DGASPC au realizat un efort susţinut de organizare internă şi alocare de resursă umană concretizat în 280 de operatori call-center şi peste 100 de specialişti constituiţi în echipe mobile, iar ANPDCA a elaborat procedurile interne de gestionare a apelurilor", a transmis Guvernul. 

"Un proiect de suflet la care au lucrat specialişti din mai multe instituţii. La acest număr pot suna copiii care se află în orice situaţie de abuz, dar şi alte persoane care au cunoştinţă de astfel de cazuri. Vor fi ascultaţi de specialişti pregătiţi pentru astfel de situaţii. Numărul unic 119 nu este doar un tel-verde, ci este o linie de intervenţie. Echipele sunt pregătite în orice moment să intervină şi să anunţe la 112 dacă trebuie intervenţie de urgenţă. Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse va lucra îndeaproape cu toate celelalte structuri guvernamentale pentru că ne dorim să ne implicăm foarte mult în viaţa copiilor", a declarat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. 

Numărul 119 a fost lansat în cadrul Programului Naţional de suport pentru copii în contextul Pandemiei de COVID 19, "DIN GRIJĂ PENTRU COPII".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON