URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
06 Ianuarie 2022, 09:40

119 - Telefonul Copilului. Număr unic pentru semnalarea cazurilor de abuz şi exploatare a copiilor, lansat în România

119 - Telefonul Copilului. Număr unic pentru semnalarea cazurilor de abuz şi exploatare a copiilor, lansat în România (credit foto: Getty Images)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul României a lansat, miercuri, numărul unic gratuit 119, destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare sau neglijare a copilului.

La acest număr pot suna, la orice oră din zi şi din noapte, copiii aflaţi în situaţii de abuz, exploatare sau neglijare, părinţii, rudele sau cetăţenii care au cunoştinţă de astfel de cazuri.

"Scopul acestui număr unic la nivel naţional este de a depista şi interveni cu specialişti din domeniul protecţiei copilului, în timp real, în situaţiile în care integritatea fizică şi psihică a copiilor este în pericol", au transmis reprezentanţii Guvernului. 

24 din 24

Concret, în cele 47 de Direcţii de Protecţie a Copilului din România funcţionează începând de miercuri birouri de operatori call-center 24/24 de ore, care preiau apelurile.

Operatorii call-center utilizează o platformă digitală integrată, interconectată cu numărul 112. Fiecare apel este monitorizat, gestionat în baza unor proceduri clare şi niciun caz nu poate fi închis fără soluţionare.

Totodată, conform autorităţilor, există echipe mobile de intervenţie specializată ale DGASPC în fiecare judeţ din ţară, formate din specialişti în protecţia copilului, care intervin în timp real 24/24 ore. 

În situaţiile de risc imediat la adresa vieţii copilului, numărul 119 este interconectat cu numărul unic de urgenţă 112, care preia cazurile în regim special. În situaţiile în care copiii necesită doar suport psiho-emoţional, sunt transferaţi telefonic către echipele de psihologi existente la nivelul tuturor DGASPC din ţară.

De vorbă cu specialişti

"Pentru ca astăzi să avem operaţional numărul 119, peste 100 de specialişti ai STS, în 41 de judeţe, au achiziţionat echipamente şi suport logistic, au instruit operatorii şi au coordonat departamentele tehnice ale operatorilor de comunicaţii mobile, cele 47 de DGASPC au realizat un efort susţinut de organizare internă şi alocare de resursă umană concretizat în 280 de operatori call-center şi peste 100 de specialişti constituiţi în echipe mobile, iar ANPDCA a elaborat procedurile interne de gestionare a apelurilor", a transmis Guvernul. 

"Un proiect de suflet la care au lucrat specialişti din mai multe instituţii. La acest număr pot suna copiii care se află în orice situaţie de abuz, dar şi alte persoane care au cunoştinţă de astfel de cazuri. Vor fi ascultaţi de specialişti pregătiţi pentru astfel de situaţii. Numărul unic 119 nu este doar un tel-verde, ci este o linie de intervenţie. Echipele sunt pregătite în orice moment să intervină şi să anunţe la 112 dacă trebuie intervenţie de urgenţă. Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse va lucra îndeaproape cu toate celelalte structuri guvernamentale pentru că ne dorim să ne implicăm foarte mult în viaţa copiilor", a declarat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. 

Numărul 119 a fost lansat în cadrul Programului Naţional de suport pentru copii în contextul Pandemiei de COVID 19, "DIN GRIJĂ PENTRU COPII".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON