URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
20 Septembrie 2021, 20:55

„101 chipuri ale suferinţei în Bihorul carceral comunist”: Istoricul orădean Cristina Puşcaş a scos la iveală poveştile bihorenilor arestaţi de comunişti (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Recent ieşită de sub tipar, la editura Ratio et Revelatio, cartea "101 chipuri ale suferinţei în Bihorul carceral comunist", de Cristina Liana Puşcaş, a fost lansată sâmbătă la Cluj-Napoca în cadrul Festivalului Internaţional de Carte "Transilvania".

În mijlocul cititorilor clujeni, autoarea Cristina Liana Puşcaş a ales să le vorbească despre prigoana generalizată de regimului comunist din România împotriva tuturor celor care au încercat să-şi păstreze nealterate reperele şi valorile morale, culturale, religioase, însă au ajuns să sfârşească în închisorile Gulagului românesc.

Acces la adevărurile istorice probate

În deschidere, Raluca Lazarovici Vereş, editorul volumului şi coordonatorul colecţiei Historia a editurii Ratio et Revelatio, a subliniat importanţa publicării unor astfel de cercetări în colecţii specializate dar, în acelaşi timp, care oferă vizibilitate şi o distribuţie generoasă, la îndemână oricui, pentru ca publicul cititor să aibă acces la adevărurile istorice probate ştiinţific, menite pe de o parte a repara moral nedreptăţile şi atrocităţile regimurilor trecute şi, pe de altă parte, pentru a contribui la edificarea istoriografiei de astăzi, ca temelie culturală şi identitară naţională.

Invitatul special, universitarului Valentin Şerdan-Orga, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitară "Lucian Blaga" Cluj-Napoca, şi-a exprimat convingerea că această carte va fi un instrument util pentru tinerii istorici.

"Tot ce face Cristina Puşcaş este un lucru deosebit. Este unul dintre cercetătorii generaţiei tinere care are foarte bine conturată o individualitate a cercetării. Nu s-a împrăştiat într-o goană după glorie, într-o abordare diversă de subiecte aflate în trend la un moment dat. Încă din anii 90, odată cu venirea domnului profesor Radu Radosav la Cluj-Napoca, ne-a fost cultivat, nouă studenţilor de atunci, interesul pentru istorie orală, pentru poveşti, memorie. Astfel, Cristina Puşcaş este apropiată de preocupările mele de istorie orală şi ce înseamnă cercetarea comunismului", a adăugat conf. univ. dr. Valentin Şerdan-Orga.

Martirii din Bihor

Potrivit informaţiilor specialiştilor, în urma studierii fişelor matricole penale, numărul victimelor din judeţul nostru clasa Bihorul pe locul zece. Însă, o cifră exactă privind numărul bihorenilor care au trecut prin temniţele comuniste este greu de avansat.

În cadrul acestui amplu proiect documentar, început în anul 2008, cercetătorul Cristina Liana Puşcaş a reuşit să contureze medalioane complexe şi bine creionate în număr de 101, efortul de a scoate la lumină aceste portrete ale suferinţei fiind unul anevoios şi de lungă durată.

Autoarea şi-a canalizat cercetările spre a scoate la lumină poveştile mai puţin cunoscute ale bihorenilor arestaţi de regimul de "democraţie populară".

Pe lângă capii celor două episcopii româneşti din Oradea, episcopul ortodox Nicolae Popoviciu şi episcopul greco-catolic Valeriu Traian Frenţiu, lista martirilor bihoreni cuprinde tinere femei care au dus de mâncare partizanilor din munţi, adolescenţi care s-au revoltat împotriva jugului sovietic, preoţi care nu au acceptat să se lepede de credinţă, militari  care nu au pactizat cu noul regim, profesori care nu au căzut în plasa delaţiunea, avocaţi care nu au acceptat compromisul etc.

Drame extinse

Dramele s-au extins şi asupra familiilor celor arestaţi. Chinul celor şase ani trăiţi în închisorile de la Oradea şi Gherla de către preotul reformat Visky Ferenc a fost dublat de suferinţa soţiei şi a celor cinci copii, cu vârste între 2 şi 12 ani, cărora li s-a stabilit domiciliul obligatoriu în Răchitoasa şi Lăţeşti. Arestarea şi încarcerarea pe o perioadă şase ani a părintelui Dumitru Grigore Mureşan a însemnat o altă dramă pentru soţia sa şi cei şapte copii.

"Arestată din locuinţa din Oradea, Elena Opriş, sora lui Ion Samoilă, care fusese paraşutat în ţară, prins şi condamnat la moarte în "lotul paraşutiştilor", era însărcinată în luna a patra. Condamnată la opt ani închisoare pentru "crimă de nedenunţare", Elena Opriş a adus pe lume o fetiţă pe data de 10 februarie 1954, la Văcăreşti, în aripa nouă a spitalului, neîncălzită. Imediat după naştere, fetiţa Ileana Doina a fost despărţită de mamă şi readusă doar pentru minutele de alăptat", aminteşte lector univ. dr. Cristina Liana Puşcaş, muzeograf la Muzeul Ţării Crişurilor.

Volumul poate fi achiziţionat de pe siteul editurii Ratio et Revelatio, iar de săptămâna viitoare se va găsi şi în librării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
/
In tara in care a fost posibil ca un fost tortionar sa fie numit Procuror General, chiar de unii care in rest sunt toata ziua cu justitia in gura, cartea n-o sa fie un bestseller.
Postat 22 Septembrie 2021, 12:41 de 1x1
"Istoricul Cristina Pușcaș" e gluma sezonului.
"Neterminata" clanului Micula, cea care scria la comandă în fițuica Crișana cine-i rău și cine-i bun, a ajuns să facă istorie. Penibilă figură a ajuns.
Postat 21 Septembrie 2021, 09:22 de KP
Un popor care nu-și cunoaște trecutul este condamnat să-l repete
Sper sa nu retrăiam acele vremuri curând, de data asta doar împachetate într-un alt mod care pare mai soft dar are exact aceleași mod de operare .
Postat 20 Septembrie 2021, 21:18 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON