URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2009, 16:41

"N-am făcut blatul cu PDL-ul"

'N-am făcut blatul cu PDL-ul' N-AU DANSAT DECÂT O VARĂ. Instalaţi în luna martie, cei doi subprefecţi ai PSD Bihor, Claudiu Pop (stânga) şi Silviu Odobasianu (dreapta) toastau cu satisfacţia că vor fi patru ani la şefia judeţului. Odată cu primele frunze, însă, au început şi ei să cadă. Întâi Odobasianu, iar Pop se pregăteşte să-l urmeze
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce anul trecut a candidat la Parlament din partea PSD cu sloganul "Fără blat, m-am săturat", subprefectul Claudiu Pop neagă că şi-a păstrat funcţia fiindcă s-ar fi dat de partea PDL. Simţind că trădarea i-ar pune capăt carierei, Pop zice că e prea tânăr pentru a se sinucide politic şi, de asemenea, susţine că şi-a construit cariera fără sprijinul influentului său tată, managerul Hotelului Continental, unde găsesc casă şi masă mai toţi politicienii de la Bucureşti.

Director, deputat, şef la partid, subprefect... Care funcţie vi se potriveşte mai bine?

Mi-a plăcut fiecare. După facultate am făcut armata, am lucrat 4 ani într-o bancă, iar apoi director comercial la Petrom, care avea în Bihor 500 de angajaţi şi unde am răspuns începând de la staţiile PECO până la şoferi, şi de la aprovizionare până la contracte. Inclusiv cel cu Bechtel, de peste 20 milioane de euro, negociat timp de 3 zile, 10 ore pe zi. Ca parlamentar de opoziţie, am făcut tot ce puteam, cu peste 30 de interpelări la adresa Guvernului, cu fonduri aduse în judeţ... Ca preşedinte al PSD Bihor, am reuşit cu colegii să facem o echipă care a atins ceea ce partidul nu avea: unitatea. Activitatea de subprefect îmi place foarte mult şi mă bucur să cred că va rămâne ceva după mine; e vorba de câteva proiecte, printre care şi unul care prevede înfiinţarea la Prefectură a unui ghişeu unic unde vor fi cuprinse 6-7 deconcentrate şi care va deservi primăriile din judeţ. Vom elimina săptămâni de zile în care oamenii umblau de la o instituţie la alta.

Vă lasă prefectul şi PDL-ul mână liberă sau vă limitează?

Din acest punct de vedere pot spune că am avut o colaborare foarte bună cu prefectul Ghilea. Sigur, ne cunoaştem de foarte mulţi ani, în PSD am fost şi colegi de partid, dar avem mai mult decât o relaţie de colegialitate. Întrebarea e cu schepsis, dar nu s-a pus problema dacă să mă lase sau nu să fac ceva, ori să-mi interzică ceva sau nu. Încă de la început, în Prefectură am avut o relaţie instituţională, stabilită prin protocolul încheiat de PDL şi PSD în plan local, plus că ne-am completat reciproc. Fiecare a avut atribuţiile lui, dar când au fost probleme importante ne-am consultat şi am găsit împreună cele mai bune soluţii. S-a întâmplat de foarte multe ori să mergem la Bucureşti în aceeaşi zi, fiecare la ministerele partidului de care aparţine, iar seara, când ne-am întâlnit în avion, am bifat multe sau majoritatea problemelor pentru care am fost acolo.

"Mentorul meu politic, Hrebenciuc"

Care partid este mai tare? PSD sau PDL?

PSD a luat la alegerile parlamentare cu peste 100.000 de voturi mai mult decât PDL. Lăsând la o parte demagogia fiecărui politician, aşa cum un elev este bun dacă ia notă mai mare, aşa şi un politician este bun dacă ia voturi mai multe. Faptul că PSD a luat mai multe voturi înseamnă că este partidul cu cea mai mare credibilitate.

Ce scor îşi propune PSD Bihor să scoată la prezidenţiale?

Aş fi un ipocrit să spun că nu păstrez legătura cu colegii de partid. Am şi spus la instalarea în funcţie că voi merge la toate partidele, la şedinţe unde se discută problemele judeţului, dacă sunt invitat. Acuma, date fiind evenimentele din ultimul timp, nu ştiu să fi fost stabilit în organizaţia judeţeană un target exact. Dar pot spune că în ultimul an am mers din creştere în creştere. Dacă am avut 13% la alegerile locale, la parlamentare 18% şi la europarlamentare 19%, am convingerea că la prezidenţiale va fi semnificativ peste 20%.

Aţi colaborat cu PNL, apoi cu PDL. Cu care partid e mai uşor?

Nu am colaborat cu partide, ci cu oameni. În toate partidele sunt oameni buni, de cuvânt, şi oameni mai puţin buni. Eu am învăţat în Parlament, de la un mentor, Viorel Hrebenciuc, că lucrul cel mai important este să fi parolist. Hrebenciuc, cu bunele şi cu relele lui, întotdeauna şi-a ţinut cuvântul dat şi de aceea de 20 de ani este unul dintre cei mai importanţi politicieni din România. Chiar dacă pierde la un moment dat, ştie că pe viitor, pe termen lung, va câştiga.

Ca să răspund la întrebare, am colaborat foarte bine cu toţi liderii de partid din Bihor. Departe de ceea ce se vede la televizor, în spaţiul privat ne cunoaştem foarte bine unul pe celălalt, şi pentru oricare dintre noi a nu-ţi respecta cuvântul înseamnă a-ţi tăia craca de sub picioare. Merge o dată, merge de două ori, dar a treia oară nu te mai crede nimeni, pentru că se află, iar acest lucru înseamnă izolarea ta politică.

"Am dat funcţii pe merite politice, nu pe bani"

Se cam spune că, în multe cazuri, liderii PDL şi PSD au vândut pe bani posturile din deconcentrate ori le-au dat pe prietenii.

Nu ştiu cum e la PDL, dar cine spune asta despre PSD este un idiot. Ştiu că se vorbeşte, am văzut şi comentariile de pe forumuri de la tot felul de frustraţi, dar la noi toate posturile, absolut toate, s-au discutat şi s-au votat în partid. Au fost depuse la sediul PSD peste 300 de CV-uri pentru vreo 30-40 de posturi, şi toate propunerile au fost votate în organizaţia municipală Oradea şi validate în Comitetul Judeţean de Coordonare, unde erau cam 30 de membri. Mai mult, organizaţiile din fiecare zonă a judeţului au avut posturi alocate de la început, şi ele şi-au ales oamenii pe care i-au promovat. Aşa s-a întâmplat cu Chiş, de la Oficiul pentru Consultanţă Agricolă, cu Ruge de la APIA, cu Iuhas de la Direcţia de Ape şi cu mulţi alţii. Din fiecare zonă s-au pus oameni în funcţii conform cu rezultatele obţinute de fiecare la alegerile parlamentare şi locale. Nu am ţinut monopolul posturilor în Oradea.

Sunteţi suspectat de blat fiindcă rămâneţi în funcţie după plecarea PSD de la guvernare. Mai ales că celălalt subprefect provenit din PSD a şi fost demis.

Regret schimbarea colegului Silviu Odobasianu, dar nu uitaţi că prefecturile sunt subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar aici lucrăm cu informaţii clasificate. În plus, există încă de la instalarea mea în funcţie, în luna martie, o decizie care spune că atunci când prefectul este plecat, prerogativele le preiau eu. Domnul Ghilea fiind în vizită în America, eu nu puteam fi schimbat peste noapte, întrucât aceste informaţii, prerogativele, dreptul de semnătură şi conducerea grupului pentru situaţii de urgenţă şi pentru situaţii de mobilizare pentru apărare nu pot fi predate oricum.
Deci nu am făcut niciun blat cu nimeni, e purul adevăr. Nu accept nicio acuzaţie de blat, de trădare, de vânzare ori mai ştiu eu de ce. Aştept întoarcerea prefectului şi ulterior decizia ministrului Administraţiei şi Internelor.

"Tata m-a ajutat să nu pornesc de la zero"

Aţi luat concursul de înalt funcţionar şi veţi pleca, totuşi, de bunăvoie?

Am câştigat concursul pentru definitivarea pe funcţie cu 84 de puncte din 100 posibile. La fel şi colegul Odobasianu. Rezultatele ne-au fost comunicate pe 1 octombrie, deci anterior datei la care colegul meu a fost demis, de 3 octombrie. Potrivit legii, Guvernul trebuia întâi să ne titularizeze pe post şi abia apoi, cel mult, să ne aplice principiul mobilităţii pe funcţie, ca să ne trimită cine ştie pe unde. Eu nu ascund, însă, că şi conducerea partidului şi primarii noştri au cerut să nu plec, aşa că deocamdată rămân la dispoziţia ministrului şi îi aştept decizia.

Cât de sus intenţionaţi să mai urcaţi în politică?

Atât cât voi fi susţinut de colegii din partid şi de familie. Nu vreau să se interpreteze, unii m-au acuzat că m-a ajutat tatăl meu, de care am toate motivele să fiu mândru şi care, evident, m-a ajutat să nu pornesc în viaţă de la zero. Dar aici este vorba despre faptul că soţia şi fetiţa mea sunt afectate din cauză că, deja de ani buni, absentez foarte des şi mult din cauza activităţilor politice şi administrative. Ce pot eu să spun este doar că pe termen scurt şi mediu, ceea ce înseamnă următorii circa 10 ani, nu intenţionez să plec din judeţ. Dimpotrivă, vreau să rămân.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Ilie Bolojan - un om responsabil
Alexandru Kiss - un excelent negociator
Radu Ţîrle - onest şi bine intenţionat
Ioan Mang - toate cele de mai sus, plus un foarte bun prieten
Petru Filip - un politician experimentat

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON