URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

"Hoffa" în Bihor: Locotenentul lui Vântu face "dresaj" cu sindicaliştii din Suplac

"Hoffa" în Bihor: Locotenentul lui Vântu face "dresaj" cu sindicaliştii din Suplac PREMIERĂ. Membrii Sindicatului Petrom Extracţie şi Producţie din Suplacu de Barcău au manifestat săptămâna trecută (foto) împotriva celui care îşi arogă rolul de lider al întregii mişcări sindicale din industria petrolieră. Liviu Luca (medalion) a refuzat, însă, orice discuţie cu muncitorii care îl consideră groparul sindicalismului din România
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În România se schimbă guverne, preşedinţi, şefi de partide. Doar el e neclintit: din 1990 lider al Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente din Petrol şi Energie (FSLIPE), iar din 2010 şi prim-vicepreşedinte al Cartelului CNSLR Frăţia. Numai că, pe măsură ce el îşi întăreşte poziţia ca un ales pe viaţă, acumulând o avere fabuloasă din căpuşarea Petrom şi a sindicatelor, angajaţii din industria petrolieră s-au împuţinat dramatic.

Aşa este descris chiar de sindicalişti temutul Liviu Luca, personaj faimos graţie prieteniei cu nu mai puţin celebrul Sorin Ovidiu Vântu, "părintele" FNI, căruia i-a pasat 330 milioane de euro din banii sindicatelor, sifonaţi apoi prin conturile trustului de presă Realitatea şi ale unor firme offshore cu sediul în paradisul fiscal cipriot.

Mogulul şi totodată groparul sindicalismului din România a descins săptămâna trecută şi în Bihor, la Suplacu de Barcău, pentru a forţa sindicatul reprezentativ de la Schela de extracţie a OMV să se subordoneze unei organizaţii pe care a inventat-o toamna trecută, pe când era arestat pentru falimentarea Petromservice, firma-sindicat prin care a "supt" o zecime din activele fostei Societăţi Naţionale Petrom, adică circa 5-6 miliarde de euro, potrivit estimărilor.

Înarmat cu forţa dată de numărul sindicaliştilor supuşi sieşi, Luca vrea să fie, precum Jimmy Hoffa în America, singurul care negociază cu patronatul austriac al fostei firme de stat. Dar nu pentru a apăra drepturile muncitorilor, ci pentru a le "vinde" în schimbul unor afaceri grase oferite de companie, ca un fel de taxă de protecţie, SRL-urilor controlate de el personal ori prin liderii-marionetă care îl secondează. Încălcând astfel şi etica sindicală, şi cea antreprenorială, care interzice dubla ipostază de sindicalist şi patron în aceeaşi industrie.

Peştele mic înghite peştele mare

Răzmeriţă, marţea trecută, la Suplacu de Barcău, unde OMV deţine schelele de extracţie şi producţie de ţiţei grupate în aşa-numitul Asset I Crişana-Banat, cu peste 1.300 de angajaţi. Motivul? În zonă venise Liviu Luca, şeful FSLIPE, dar şi iniţiator, din septembrie 2011, al unui nou sindicat: Sindicatul Naţional Petrom, cu acelaşi acronim - SNP - ca al fostei firme petroliere de stat privatizate în 2003 în beneficiul companiei austriece OMV.

Scopul? Pentru că în zonă sunt două sindicate, Sindicatul Liber şi Independent (SLI, condus de electricianul Gheorghe Butcovan şi având 317 membri în februarie) plus Sindicatul Petrom Extracţie şi Producţie (SPEP, condus de inginerul Lucian Gal, cu 854 membri), dar numai primul este afiliat la SNP, Luca a încercat să convingă şi SPEP să i se alăture, prin absorbirea sindicatului mare de către cel mic, care deja e parte a SNP.

Miza? A explicat-o BIHOREANULUI, chiar la faţa locului, liderul SPEP, Lucian Gal: "Luca a lansat o ofensivă pentru ca toate sindicatele locale din OMV să intre în SNP. Cu un număr mare de membri, SNP, adică Luca, ar fi singurul negociator cu OMV şi, profitând de această relaţie, să primească contracte de la conducerea societăţii, numai ca să nu ceară drepturi pentru salariaţi".

Unde sunt banii?

04 Chejnoiu.jpgImediat ce a aflat despre venirea lui Luca şi organizarea unei întâlniri cu "sindicatul mic" (SLI) în comuna sălăjană învecinată, Ip, sindicaliştii SPEP s-au adunat şi ei la Suplac, pentru a decide dacă intră sau nu în SNP-ul lui Luca. L-au invitat şi pe acesta în mijlocul lor, dar Luca a trimis în locul său un fidel, pe Manuel Chejnoiu (foto).

Cum, însă, oamenii nu s-au mulţumit cu acesta, au plecat la Ip, unde au pus de-un protest spontan, cu toată recuzita aferentă: fluiere, portavoci şi pancarte pe care scria "Liviu Luca nu uita / Nu suntem averea ta!", "Jos dictatura!" ori "Unde sunt banii PAS-ului?". Degeaba! Baricadat în localul unui baron local, prieten cu politicieni ca Adrian Năstase şi afacerişti precum Ion Ţiriac, Luca a refuzat să dea faţă cu sindicaliştii SPEP, care după mai puţin de o oră s-au împrăştiat.

PAS-ul spre sindicatul-caracatiţă

Privit doar la suprafaţă, incidentul nu pare mare lucru, dar în spatele său sunt interese de sute de milioane de euro. Iar asta pentru că Liviu Luca şi oamenii lui de la "centru" şi din "teritoriu" îşi doresc supremaţia sindicală ca să obţină pentru propriile firme, de la conducerea companiei, afaceri "externalizate" din care banii curg precum ţiţeiul, vârtos.

Asemenea afaceri, în care liderii sindicali sunt concomitent şi patroni, datează dinainte de privatizarea Petrom. În 1998 FSLIPE a negociat cu conducerea Petrom ca 10% din profitul companiei să revină salariaţilor. Banii au fost însă convertiţi în acţiuni împărţite teoretic sindicaliştilor, prin aşa-numitul PAS (Participarea Acţiunii Salariaţilor). Dar, în loc ca banii - circa 5-6 miliarde de euro, beneficii PAS între 1994-2002 - să fie împărţiţi celor peste 75.000 de sindicalişti câţi erau în Petrom, sumele au fost folosite la achiziţia unor alte firme precum Banca Romexterra, Combinatul petrolier 1 Mai Ploieşti, ori fostele crame ale lui Ceauşescu de la Valea Călugărească, intrate sub controlul oamenilor lui Luca.

Jaf pe faţă

În 2002, cu un an înainte de privatizare, PAS a mai primit trei hălci din Petrom, prin înfiinţarea firmelor "sindicale" Petroserv, Petro Service şi Petromservice. Fireşte, niciun leu din dividende nu a ajuns la sindicalişti, ci - prin manevre financiare complicate (ca de pidlă majorări de capital oneroase) - acţiunile au fost transferate unor apropiaţi ai lui Luca, iar profiturile drenate fie în firme patronate împreună cu Sorin Ovidiu Vântu (ca trustul Realitatea), fie în offshore-uri cu sedii în Cipru (controlate de Luca şi SOV).

Culmea e că în 2008, la cinci ani după preluarea Petrom, austriecii au cumpărat o parte din Petromservice, cu 328 milioane de euro, dar din nou niciun sfanţ nu a ajuns la sindicalişti. Mai mult, în prezent, Petromservice are datorii de peste 150 milioane de lei. Explicaţia? Firma a fost spoliată prin alte 18 firme controlate de Luca şi oamenii săi, un exemplu fiind încasarea de către SC Card Vision Media SRL a 200.000 euro lunar pentru întreţinerea calculatoarelor Petromservice!...

Punct şi de la capăt

04 Lucian Gal.jpgCum, însă, în cursul anilor 2010 şi 2011 afacerile derulate de SOV şi Liviu Luca prin Petromservice au ajuns în atenţia DNA, Luca fiind chiar arestat anul trecut în noiembrie, e de înţeles că acesta a dorit să-şi creeze o nouă structură prin care să controleze afacerile "externalizate" din industria petrolieră. Aşa a înfiinţat, în septembrie, Sindicatul Naţional Petrom (SNP), în fruntea căruia el s-a trecut "Coordonator", iar în Consiliul de conducere şi-a pus locotenenţi precum Manuel Chejnoiu ori Florin Bercea (unul din cei cu care, de-a lungul anilor, a spoliat Petromservice).

"Deşi fiecare sindicat local din OMV are dreptul să participe la negocierea Contractului Colectiv de Muncă cu conducerea OMV, Liviu Luca ne-a dat ultimatumul ca în întreaga ţară sindicatele locale reprezentative, care au între 1.000 şi 4.000 de membri, să fuzioneze cu sindicatele mici, pe care le controlează el, astfel ca el să fie singurul negociator", spune liderul SPEP Suplac, Lucian Gal (foto). Urmarea? Luca foloseşte reprezentativitatea câştigată, renunţând să apere drepturile salariaţilor din OMV, şi primind în schimb, pentru sine şi liderii-marionetă, contracte de la compania austriacă.

Taxe de protecţie

Un exemplu, chiar la Suplac, este cel al sindicatului supus lui Luca, SLI, condus de electricianul Gheorghe Butcovan, care controlează o firmă - Petrosind Vest SRL - specializată în afaceri cu OMV. Mai precis, în timp ce OMV concediază salariaţi, iar sindicatul nu se opune, compania angajează serviciile SRL-ului sindical pentru a presta aceleaşi munci, dar la preţuri mai mici. "Petrosind închiriază forţă de muncă la OMV, oamenii fiind plătiţi cu 6-700 lei pe lună, deşi aceiaşi oameni, înainte de concediere, făceau aceleaşi munci: mentenanţa utilajelor, asigurarea tubulaturii pentru sondele de extracţie, transportul ţiţeiului"... Diferenţa de bani rezultată între salariile angajaţilor Petro Sind şi salariile pe care aceştia le aveau la OMV (1.200-1.500 lei) intră în conturile firmei controlate de liderul sindical al lui Luca.

Schema este întărită, mai nou, şi prin propulsarea ca vicelider la SLI a managerului de producţie de la Schela Suplac, Dan Racolţa, care ca "sindicalist" prestează prin Petrosind Vest pentru OMV, iar ca şef în administraţia companiei semnează, personal sau prin subalterni, pentru lucrările executate de firma sindicală, fiind - deci - într-o incompatibilitate evidentă şi în ditamai conflictul de interese.

Modelul, a aflat BIHOREANUL, este valabil în întreaga ţară, nu doar la Suplac. "Liviu Luca şi oamenii lui din teritoriu controlează zeci de firme care prestează servicii pentru OMV, precum Terra Verde (deţinută chiar de Luca şi de aghiotantul Florin Bercea), care a pus monopolul pe curăţirea echipamentelor de lucru ale OMV, Petrom Sind Videle (Teleorman), Petro Sind Aninoasa (Dâmboviţa), Petro Sind GPS Zemeş (Bacău), Sind Manager Prest Geamăna (Argeş), Sind West Arad, Sind Petrom Poieni (Teleorman), Petrosind Suplac (Bihor) etc", spune liderul sindicatului reprezentativ din Drăgăşani (Vâlcea), Constantin Maria. Care rezumă, fără ocolişuri: "Aşa cum înainte de privatizare căpuşa firma de stat Petrom, la fel continuă Luca să căpuşeze OMV-ul. Logic, cu aportul şefilor companiei austriece, care îşi cumpără în acest fel pacea socială, plătind un fel de taxă de protecţie lui Luca. Aceasta, deşi costă milioane şi zeci de milioane de euro, este totuşi mai ieftină decât plata corectă a drepturilor salariaţilor OMV".

"Să ne vedem de treabă"

04 Butcovan Gheorghe.jpgCum la Suplac a refuzat să participe la reuniunea SPEP, iar la Ip a refuzat să iasă din şedinţa SLI pentru a se întâlni cu cei care-l contestă, nici reporterul BIHOREANULUI nu a reuşit să discute cu Liviu Luca. A făcut-o, în schimb, cu omul său din zonă, electricianul Gheorghe Butcovan (foto), şeful SLI. Culmea, acesta nici măcar n-a negat, ci dimpotrivă, a recunoscut că este concomitent, după modelul Luca, şi sindicalist, şi afacerist.

"Este adevărat, de 6 ani eu sunt administratorul Petrosind Vest SRL Suplac", spune Butcovan, care a refuzat însă să divulge profitul firmei, mărginindu-se să susţină doar că nu a luat niciun leu din firmă, ci o conduce din ataşament pentru oamenii locului. "Dacă nu era firma noastră, a sindicatului, localnicii nu ar avea de lucru, căci angajaţii Petrosind sunt foşti salariaţi ai OMV, disponibilizaţi de austrieci", spune sindicalistul. Fără a oferi nicio explicaţie a enigmei că, în timp ce dă afară propriii angajaţi, OMV îi pune la lucru pe cei ai firmei "sindicale", controlate de oamenii lui Liviu Luca.

Un "miracol" cum numai în România se poate întâlni, care face ca o multinaţională să achite taxe de protecţie doar pentru că iese mai ieftin decât dacă şi-ar plăti corect propriii salariaţi. Ce-i drept, însă, de la firmele "sindicale" compania nu se alege nici cu mitinguri, nici cu greve, căci sindicaliştii sunt preocupaţi să-şi numere paralele...


NAŞUL
Coordonator penal

04 SOV.jpgLiviu Luca a fost trimis în judecată anul trecut de către DNA, pentru fraudarea Petromservice cu 328 milioane de euro, bani obţinuţi prin vânzarea unor active ale firmei sindicale către OMV, dar făcuţi dispăruţi în conturile trustului Realitatea şi ale unor firme offshore pe care le deţine împreună cu Sorin Ovidiu Vântu (foto).

DNA l-a trimis în judecată şi pentru că, în calitate de prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, a externalizat fără acordul organelor de conducere colectivă şi la preţuri fabuloase o parte din managementul patrimoniului hotelier al confederaţiei către o firmă din Timişoara, Tour Mirinvest. Scopul aşa-numitei Afaceri Sind România a fost, potrivit DNA, ca unităţile acestei societăţi deţinute de sindicate să acumuleze datorii către Tour Mirinvest, astfel încât aceasta să execute silit sindicatele şi să devină proprietar pe patrimoniul acestora.

Nu în ultimul rând, Luca este investigat şi de Agenţia Naţională de Integritate, deoarece refuză să-şi declare averea, aşa cum cere legea nu doar politicienilor, ci şi liderilor sindicali. De altfel, tocmai pentru a eluda legea, care vorbeşte despre preşedinţi şi vicepreşedinţi de sindicate, Luca s-a trecut în statutul noului său Sindicat Naţional Petrom nu preşedinte, ci "coordonator", iar pe finii săi Manuel Chejnoiu şi Florin Bercea drept "vice-coordonatori".


DE LA ŢIŢEI LA BRUCIT
"Am puterea supremă"

04 Budureasa.jpgÎmpreună cu SOV, Liviu Luca a pus ochii şi pe mina din comuna bihoreană Budureasa, cu un zăcământ de brucit, calcar dolomitic şi magneziu evaluat la circa 25 miliarde dolari. Chiar în şedinţa din 12 decembrie 2011 a Sindicatului Naţional Petrom, Luca îi mustra pe liderii sindicali din subordine să fie cuminţi şi să-l asculte, căci vor avea numai de câştigat: "S-a bârfit despre mine că am devalizat Petromservice. Dar Petromservice a cumpărat mina de la Budureasa. Dacă exploatăm 30 de ani şi numai la 30% din capacitate, profitul va fi de 1,3 miliarde dolari... Şi ca să vedeţi cât de dobitoc este nebunul ăsta de Luca, mina asta am luat-o cu 2,5 sau 2,6 milioane euro. În loc s-o iau pentru mine, am luat-o pentru voi. Şi ce reuşesc? Să fac puşcărie? Mă, copii, sunteţi nebuni?... Nu mai vreau să aud bârfe. Una din bârfe este că eu sunt tartorul, că vreau să câştig puterea supremă, de parcă n-aş avea-o..."

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
minima decenta
Societatea Comerciala SIND PETROL SERV - S.R.L. ACT ADITIONAL LA STATUTUL SOCIETATII COMERCIALE S.C."SIND PETROL SERV"S.R.L., CU SEDIUL IN MARGHITA, CALEA REPUBLICII NR.33, JUDETUL BIHOR INREGISTRATA IN REGISTRUL COMERTULUI SUB NR.J05/84/1997, C.U.I. 9098094 In conformitate cu prevederile Legii nr.31/1990 republicata si modificata si a Ordonantei de Urgenta nr.76/2001, Adunarea generala extraordinara, a S.C." SIND PETROL SERV" S.R.L. formata din asociat unic U.S.L.I. Zona Vest Marghita-Suplac, cu sediul in Marghita, Calea Republicii nr.33, judetul Bihor reprezentat prin Kovacs Ioan CNP, Voicu Vasile CNP, Sorian Sorin Valeriu CNP , Gal Claudiu Lucian CNP, Ciarnau Sebastian Ioan CNP, Gyergyai Magdalena CNP, Silaghi loan Gratian CNP, asociat ce detine 100% din capitalul social, conform Legii nr.31/1990 republicata, in sedinta din 29 noiembrie 2006, in unanimitate, au hotarat urmatoarele: Datorita starii de sanatate a domnului Kovacs Ioan, inlocuirea acestuia din functia de administrator pe care o detine, si numirea in functia de administrator a domnului Sorian Sorin Valeriu, domiciliat in******, identificat cu CI seria ********, CNP Celelalte prevederi ale actului constitutiv raman neschimbate. Redactat de avocat PORTAN CALIN IOAN in 4 exemplare originale care dupa citire si explicare, PARTEA a IV-a, testandu-se identitatea partii si constatandu-se vointa sa libera si neviciata exprimata in continutul actului, a fost semnat de catre aceasta, actul primind data certa nr. 33/20 decembrie 2006 in registrul special, conform dispozitiilor art.3 alin. I, teza a treia din Legea (8/
Postat 31 Mai 2012, 21:28 de onrc
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON