URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2012, 12:49

"Crazy rumânski": Bihorencele care au urcat pe vârful Mramornaya Stena şi-au povestit aventura (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Puţin emoţionate, probabil şi datorită numărului mare de persoane care a venit să le asculte povestea, bihorencele Cristina Ianc (26 ani) şi Raluca Ianc (21 ani) au proiectat, joi seară, în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene, un set de imagini reprezentative pentru aventura lor din vară, când, alături de hunedoreanul Mihai Vlad, prezent şi el joi la eveniment, au fost primii români care au urcat pe vârful Mramornaya Stena din Kazakhstan, înalt de 6.400 de metri.

În prezenţa a aproximativ 70 de persoane, printre care şi cunoscuţi, cei trei au povestit, în ordine cronologică şi cu ajutorul unor imagini, atât despre momentele amuzante şi emoţionante cât şi despre cele dificile din timpul aventurii lor care a durat în total 26 de zile.

De la micile impedimente, precum ghidul care i-a preluat de la aeroportul din Almaty (fosta capitală a Kazakhstanului) care nu ştia o boabă engleză, zborul "la negru" cu elicopterul spre tabăra de bază avansată a muntelui printr-o furtună groaznică ce i-a forţat să se întoarcă în tabără, şi până la momentele în care aproape cădeau de oboseală pe traseu ori când dormeau într-un cort ce aproape a fost luat de vânt la peste 5.000 de metri altitudine, aventurierii au recunoscut că expediţia nu a fost uşoară.

Totuşi, cei trei montaniarzi şi-au păstrat atitudinea pozitivă. Fetele mai ales încercau să-şi ridice moralul făcând mereu haz de necaz, lucru care le-a şi adus porecla "crazy rumânski" din partea rusului care avea grijă de tabăra de bază avansată, dar care nu cunoştea nici el vreo limbă străină.

Făcând faţă naturii la altitudini incredibile şi prin condiţii meteo nefavorabile, cei trei au reuşit după mai multe zile de escaladă să ajungă pe vârful Mramornaya Stena, unde s-au pozat cu steagul României. "Poate că nu pare mare lucru, dar pentru noi a fost un sentiment deosebit să ştim că suntem primii care putem să ducem acolo steagul României", a povestit Cristina Ianc.

La finalul prezentării şi a proiecţiei imaginilor, cei din sală au fost curioşi să ştie care le este următoarea provocare. Cei trei au dezvăluit că s-au gândit să "atace" câteva vârfuri nu foarte cunoscute, dar deocamdată trebuie să strângă bani pentru următoarea expediţie.

Citeşte povestea lor în articolul: Orădencele care au cucerit, în premieră, cel mai nordic vârf de 6.000 de metri de pe planetă au avut un ghid cu care se înţelegeau prin... semne

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON