URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iunie 2020, 20:01

Zona Metropolitană Oradea îşi va concepe strategia de dezvoltare printr-un proiect european de 3,7 milioane lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zona Metropolitană Oradea îşi va achiziţiona aparatură şi îşi va elabora strategia de dezvoltare pentru perioada 2021 – 2027 printr-un proiect european în valoare de 3,7 milioane lei.

Dotări pentru informatizarea Primăriei

Potrivit unui comunicat, reprezentanţii Primăriei Oradea au semnat miercuri contractul de finanţare pentru proiectul "Acţiuni de Simplificare a Procedurilor Administrative şi de Planificare Strategică pentru cetăţenii din Municipiul Oradea şi Zona Metropolitană".

Proiectul are ca scop dezvoltarea comunicării online a municipalităţii orădene şi creionarea unei strategii integrate la nivelul întregii zone.

"În cadrul proiectului vor fi achiziţionate scanere pentru registratură şi unităţi de stocare pentru platforma informatică a Primăriei Oradea. Aceste investiţii vor ajuta la eliberarea certificatelor de urbanism şi a altor documente în regim online, realizarea unei arhive digitalizate la nivelul municipalităţii şi corelarea datelor colectate din teren cu cele implementate în sistemul de date spaţială GIS (n.r. Geografic Information Systrem)", a declarat directorul de Programe şi Proiecte al ZMO, Ciprian Barna.

Printre documentele care vor putea fi eliberate online în urma implementării proiectului se vor mai număra autorizaţiile de construire, avizele de racordare la reţelele de utilităţi publice şi altele.

Planuri până în 2027

Prin intermediul aceluiaşi proiect municipalitatea orădeană va finanţa realizarea unei Strategii Integrate de Dezvoltare Urbană la nivelul ZMO în perioada 2021 – 2027. "SIDU este un document strategic obligatoriu pentru obţinerea de finanţări prin Planul Operaţional Regional pentru proiectele de spaţii verzi, cele de mobilitate urbană şi altele", a declarat Barna.

Acesta a exemplificat arătând că în precedentul ciclu bugetar, 2014 – 2020, municipalitatea orădeană a fost nevoită să îşi creioneze SIDU pentru a putea obţine finanţări europene. "Vom realiza o strategie la nivel metropolitan în baza căreia vom solicita fonduri europene pentru proiecte mai mari cum ar fi realizarea unor şosele de centură pentru comunele Nojorid şi Oşorhei, precum şi alte investiţii", a spus directorul de programe al ZMO.

Potrivit comunicatului, alegerea obiectivelor din SIDU se va face prin sesiuni de consultare publică pe care urmează să le organizeze Primăria Oradea în colaborare cu ZMO. Ulterior acestea ar urma să fie implementate cu finanţare de la bugetul local ori prin atragerea unor fonduri europene.

Din valoarea totală a proiectului, de 3,7 milioane euro contribuţia municipalităţii orădene este de circa 73.000 lei. Durata contractului de finanţare este de 30 de luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ZMO
Ar trebui sa incepeti cu apa si canalizarea. Pt asta nu va trebuie nicio strategie. Apoi drumurile care deservesc proprietatile. Sunt facute de asa-zisii dezvoltatorii imobiliari, 100% pietris. Apoi sa va ganditi la ceva global, cum ar fi centuri ocolitoare...
Postat 18 Iunie 2020, 06:32 de Kid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON