Zona Metropolitană Oradea îşi va achiziţiona aparatură şi îşi va elabora strategia de dezvoltare pentru perioada 2021 – 2027 printr-un proiect european în valoare de 3,7 milioane lei.
Dotări pentru informatizarea Primăriei
Potrivit unui comunicat, reprezentanţii Primăriei Oradea au semnat miercuri contractul de finanţare pentru proiectul "Acţiuni de Simplificare a Procedurilor Administrative şi de Planificare Strategică pentru cetăţenii din Municipiul Oradea şi Zona Metropolitană".
Proiectul are ca scop dezvoltarea comunicării online a municipalităţii orădene şi creionarea unei strategii integrate la nivelul întregii zone.
"În cadrul proiectului vor fi achiziţionate scanere pentru registratură şi unităţi de stocare pentru platforma informatică a Primăriei Oradea. Aceste investiţii vor ajuta la eliberarea certificatelor de urbanism şi a altor documente în regim online, realizarea unei arhive digitalizate la nivelul municipalităţii şi corelarea datelor colectate din teren cu cele implementate în sistemul de date spaţială GIS (n.r. Geografic Information Systrem)", a declarat directorul de Programe şi Proiecte al ZMO, Ciprian Barna.
Printre documentele care vor putea fi eliberate online în urma implementării proiectului se vor mai număra autorizaţiile de construire, avizele de racordare la reţelele de utilităţi publice şi altele.
Planuri până în 2027
Prin intermediul aceluiaşi proiect municipalitatea orădeană va finanţa realizarea unei Strategii Integrate de Dezvoltare Urbană la nivelul ZMO în perioada 2021 – 2027. "SIDU este un document strategic obligatoriu pentru obţinerea de finanţări prin Planul Operaţional Regional pentru proiectele de spaţii verzi, cele de mobilitate urbană şi altele", a declarat Barna.
Acesta a exemplificat arătând că în precedentul ciclu bugetar, 2014 – 2020, municipalitatea orădeană a fost nevoită să îşi creioneze SIDU pentru a putea obţine finanţări europene. "Vom realiza o strategie la nivel metropolitan în baza căreia vom solicita fonduri europene pentru proiecte mai mari cum ar fi realizarea unor şosele de centură pentru comunele Nojorid şi Oşorhei, precum şi alte investiţii", a spus directorul de programe al ZMO.
Potrivit comunicatului, alegerea obiectivelor din SIDU se va face prin sesiuni de consultare publică pe care urmează să le organizeze Primăria Oradea în colaborare cu ZMO. Ulterior acestea ar urma să fie implementate cu finanţare de la bugetul local ori prin atragerea unor fonduri europene.
Din valoarea totală a proiectului, de 3,7 milioane euro contribuţia municipalităţii orădene este de circa 73.000 lei. Durata contractului de finanţare este de 30 de luni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.