URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2017, 13:48

Ziua drapelului: Oficialităţile judeţului, în frunte cu subprefectul Iulius Delorean, au sărutat Tricolorul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de orădeni, majoritatea oficialităţi şi militari, dar şi copii cu steguleţe tricolore şi revoluţionarul Nicolae Bonchiş cu Tricolorul găurit în mijloc, au luat parte luni la festivităţile ocazionate de Ziua drapelului naţional al României

Ceremonia militară şi religioasă a început la ora 10.30, cu oficierea slujbei de sfinţire a drapelului naţional care a avut loc la Biserica cu Lună, după care alaiul s-a mutat în faţa Primăriei pentru întâmpinarea Tricolorului adus de o gardă militară.

Cu această ocazie, subprefectul Iulius Delorean şi conferenţiarul universitar Alina Stoica din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării au ţinut în faţa asistenţei alocuţiuni cu privire la importanţa momentului.

"Ca simbol al naţiunii române, tricolorul a apărut în secul XIX pe pânza drapelului revoluţiei lui Tudor Vladimirescu", a spus Stoica.

De altfel, Ziua drapelului a fost instituită prin Legea 96 din 1998 pentru a marca ziua de 26 iunie 1848 când guvernul revoluţionar a declarat Tricolorul, cu culorile roşu – galben – albastru, împărţite în mod egal pe principiul egalităţii şi dispuse în sus pentru a semnifica verticialitatea, drept drapel naţional al tuturor românilor.

Festivităţile de luni au mai cuprins momentul solemn al sărutării drapelului de către oficialităţile judeţului, toate de rang secund, precum subrefectul Iulius Delorean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Traian Bodea, şi viceprimarul Florin Birta. Au mai sărutat Tricolorul episcopul ortodox Sofronie Drincec şi comandantul Garnizoanei Oradea, colonelul Viorel Buhaş.

Ceremonia s-a încheiat cu înălţarea drapelului naţional pe catargul din faţa Primăriei şi defilarea gărzii de onoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON