URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Aprilie 2015, 19:44

Zeci de medici din toată Europa au venit la Băile Felix să discute despre bolile pulmonare rare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În premieră naţională, Conferinţa Naţională de Cancer Pulmonar, aflată la a doua ediţie, şi cea dintâi Conferinţă Naţională de Boli Pulmonare Rare se desfăşoară concomitent şi, tot pentru prima oară, în Băile Felix.

Cele două evenimente ştiinţifice, iniţiate de Secţiunea de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie şi de Societatea Română de Chirurgie Toracică, organizate sub egida Societăţii Române de Pneumologie şi de Universitatea din Oradea cu sprijinul Academiei Române de Ştiinţe Medicale, au loc în paralel, de joi până vineri, la Hotelul Internaţional, şi se bucură de participarea a peste 200 de medici specialişti din întreaga ţară, precum şi de prezenţa, ca vorbitori, a unor somităţi din Germania, Austria, Marea Britanie, Polonia şi Belgia.

Potrivit organizatorilor, scopul evenimentelor este diseminarea experienţei în ceea ce priveşte diagnosticarea şi tratamentul atât al cancerului de plămâni, cât şi al bolilor pulmonare rare.

"Cel mai rău cancer dintre toate este cancerul pulmonar, are cea mai ridicată rată de mortalitate dintre toate, rata de supravieţuire este dezastruos de mică, fără îngrijiri aproape toţi bolnavii îşi pierd viaţa după un an, iar această boală se diagnostichează, în toată lumea, extrem de târziu. În general, doar un sfert dintre bolnavi mai pot beneficia de îngrijiri, restul de 75% aflaţi în stare gravă pot fi ajutaţi doar cu tratamente paliative", a explicat, la o conferinţă de presă susţinute de organizatori joi, profesorul Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, explicând astfel importanţa socială a celor două manifestări ştiinţifice.

Acestea se desfăşoară concomitent în săli diferite ale Hotelului Internaţional, în fiecare dintre ele personalităţile invitate să conferenţieze vorbind despre temele de interes specifice, adică inovaţiile în diagnosticarea, terapia şi programele de screening în cancerul pulmonar şi, respectiv, în bolile rare.

În cadrul celor două conferinţe vor fi lansate, de asemenea, volumul al doilea al Ghidului de Terapie a cancerului bronho-pulmonar (primul fiind dedicat diagnosticării), precum şi o lucrare despre "Aderenţa la tratament a bolnavilor pulmonari" (a cărei temă este dedicată modului în care pacienţii sunt informaţi şi chiar cooptaţi în propriile lor tratamente).

Pentru că tot joi o alianţă formată din mai multe ONG-uri a cerut în mod oficial revizuirea, în sensul înăspririi, a legislaţiei privind fumatul în locurile publice, organizatorii celor două conferinţe au ţinut să insiste asupra rolului nefast pe care îl ocupă fumatul între factorii determinanţi ai cancerului pulmonar, atenţionând că 80% dintre persoanele cu această boală sunt ori au fost fumătoare, dar şi că în România o mult prea mare pondere a populaţiei, 27% din total, sunt fumători activi.

Concluzia implicită sugerată de organizatori nu are nevoie de niciun comentariu: lăsaţi-vă de fumat dacă vreţi să aveţi şanse mai mari de a nu vă îmbolnăvi!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
si cu bauxita, cum ramane?
si, tot proportional cu bauxita sunt bolile neurologice si neuromusculare rare si extrem de rare, mult mai frecvente ca in alte areale, alte zone ale tarzii, pt. ca in aceasta zona e plin de bauxita... adica, ce are bauxita (probabil pulberea fina din aer) cu sistemul nervos ori cu plamanii?
Postat 04 Aprilie 2015, 13:33 de vg
P.S.
şi a mâncărurilor de Bihor!!!
Postat 02 Aprilie 2015, 21:37 de ADINA
LIPSEA CONFERINŢA
CĂ ... CANCER ESTE ... PROPORŢIONAL CU RADIOACTIVITATEA
Postat 02 Aprilie 2015, 21:23 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON