Festivalul Zilele Sfântului Ladislau, desfăşurat în perioada 18 – 25 iunie în Cetatea Oradea, s-a bucurat, potrivit organizatorilor de o audienţă record care cu greu va putea fi depăşită anul viitor.
"Dacă în primii doi ani, când am ţinut festivalul în parcul Nicolae Bălcescu, au fost undeva la 20.000 de oameni, în anul al treilea, când ne-am mutat în Cetate, numărul a urcat la 35.000 de participanţi. Apoi, anul trecut au fost cam 40.000 de oameni, pentru că a fost prea cald, iar anul acesta numărul participanţilor a crescut la peste 60.000 de persoane. Este un prag pe care ne va fi greu să îl depăşim la ediţia de anul viitor", a declarat preşedintele asociaţiei Sfântul Ladislau, Zatykó Gyula, luni, într-o conferință de presă.
După cum era de aşteptat, de cea mai mare audienţă s-au bucurat concertele trupelor rock din anii ’80 Metropol şi Omega. "Au fost peste 20.000 de persoane, mulţi, turişti veniţi din alte oraşe. Nu puteai să arunci un ac pe jos", a spus organizatorul care a concluzionat că "concertele organizate gratuit vor avea tot timpul căutare".
În ciuda afluxului mare de public, cele 120 de evenimente organizate în cadrul festivalului s-au desfăşurat fără incidente deosebite.
Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ajutor Maltez, de-a lungul festivalului au cerut ajutor medical doar 26 de persoane majoritatea pe fondul deshidratării, doar trei cazuri au necesitat apelul la numărul unic de urgenţă 112, iar cel mai grav caz l-a constituit un infarct miocardic acut, al cărui victimă este în prezent în afara oricărui pericol.
Potrivit preşedintelui asociaţiei Sfântul Ladislau, bugetul festivalului s-a ridicat la câteva zeci de mii de euro. "Încă facem calculele. Cifrele exacte le vor avea în septembrie", a declarat Zatykó.
Preşedintele asociaţiei a precizat însă că majoritatea fondurilor au fost alocate de Ministerul Resurselor Umane din Ungaria, care finanţează prezentarea maghiarismului din Transilvania.
În paralel, Consiliul Local Oradea a alocat evenimentului finanţări nerambursabile de 35.000 lei, iar Consiliul Judeţean Bihor a avut o contribuţie de circa 5.000 lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.