URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2020, 09:47

We Don't Need No Education!

We Don't Need No Education! foto: Facebook Grupul Info Trafic Oradea/Száva Moise
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cazul în care nu aţi auzit întâmplarea, un vatman din Oradea i-a dat o lecţie în trafic unui tip care tocmai executa o manevră ilegală cu maşina. Şoferul trecuse linia dublă continuă pentru a se furişa într-o parcare, iar vatmanul, numa' de-al dracului, cum se zice, a oprit tramvaiul în dreptul intrării, forţându-l pe indisciplinat să renunţe la manevră şi să revină pe banda lui. O lecţie publică pornită probabil de la prea multe frustrări acumulate în anii de condus tramvaiul prin oraş.

De la bun început declar că sunt de partea vatmanului, dar nu despre asta e vorba în rândurile de mai jos. Când am citit despre întâmplare, am zâmbit amintindu-mi de o conferinţă de pe YouTube a unui scriitor şi filosof pe care îl îndrăgesc, Alain de Botton. Analizând modul în care romantismul a influenţat relaţiile de iubire moderne dintre oameni, autorul aminteşte la un moment dat despre felul complet diferit în care vedeau dragostea în cuplu vechii greci.

Aceştia credeau că dragostea ar trebui să fie un proces de educaţie reciprocă, în care cei doi se educă unul pe altul pentru a deveni mai buni. Observaţiile se fac nu pentru a-l domina sau supăra pe celălalt, ci pentru a învăţa în permanenţă lucruri noi, pentru a fi mai înţelepţi şi mai bine pregătiţi pentru viaţă. Fapt care nu prea funcţionează în zilele noastre, nu? Când persoana de lângă tine îţi face o observaţie, cel mai adesea răspunsul este "dar cine eşti tu să îmi dai mie sfaturi?". Şi gata războiul!

Şi în trafic e cam la fel. Toţi facem tâmpenii la un moment dat, dar dacă alţii ne atrag atenţia sau ne ceartă cu claxonul, ne facem foc şi pară şi sărim la scandal. Suntem infailibili, nu suntem deloc dispuşi să ne recunoaştem greşelile, iar aruncatul vinei pe celălalt este sport naţional. Se întâmplă asta pentru că în fiecare şofer convieţuiesc (în proporţii variabile) un instructor auto de geniu, un poliţist de la rutieră pentru care regulile circulaţiei nu mai au secrete, un cavaler al dreptăţii care nu doarme niciodată şi un pilot de raliu în veşnică luptă cu timpul şi cu ceilalţi.

O să sune romantic şi idiot, dar poate că traficul ar fi mult mai fain dacă i-am privi pe ceilalţi ca parteneri într-o relaţie aidoma grecilor din vechime, şi nu ca adversari într-o competiţie în care să ne batem pentru supremaţie. Nu ştiu dacă şoferul din faza cu tramvaiul a adus-o în discuţie pe mama vatmanului, dacă şi-a recunoscut fair-play greşeala sau dacă va mai încerca manevra respectivă. Dar dacă a plecat de acolo ridicând mâna a scuze şi înţelegând că nu vatmanul a fost împotriva lui, ci un set întreg de reguli de bună convieţuire numit Codul Rutier, atunci întâmplarea a folosit la ceva.

Singura modalitate de a fi mai buni în trafic este să mai acceptăm critici, să ne recunoaştem greşelile şi să ne privim din când în când în oglinda retrovizoare. Uneori, sursa problemelor este mult mai aproape decât credem, poate chiar cu noi în maşină, ba poate chiar la volanul ei. La fel ca în cuplu!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON