URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2021, 13:23

Vremea schimbării: Aproape jumătate dintre directorii Primăriei Oradea și ai regiilor locale urmează să fie înlocuiți

Vremea schimbării: Aproape jumătate dintre directorii Primăriei Oradea și ai regiilor locale urmează să fie înlocuiți GATA! Directorul tehnic Mircea Ghitea (foto) a obosit să se mai certe cu colegii şi se pregăteşte să iasă la pensie din Primărie după 12 ani de şefie. Edilul-şef Florin Birta nu are nimic împotrivă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O regulă nescrisă a administraţiei spune că marile schimbări se fac în primul an de mandat. Motivul e simplu: dacă măsurile sunt nepopulare, precum majorările de taxe, până la alegeri poporul uită, iar dacă implică schimbări de şefi, până la următoarele alegeri noua echipă apucă să se bucure de rezultate sau măcar de fotoliile directoriale. Primarul Florin Birta ştie asta.

BIHOREANUL a aflat că aproape jumătate din directorimea municipalităţii orădene urmează să fie înlocuită înainte de sfârşitul primului an de mandat. "Nu am nimic cu nimeni. Singura pretenţie pe care o am de la directori este să-şi facă treaba", spune Birta.

"Nu vor fi schimbări majore!"

Liberalul Florin Birta şi-a câştigat anul trecut primul mandat de primar cu un mesaj de continuitate, menit să atragă voturile susţinătorilor "locomotivei" Ilie Bolojan. Birta a promis continuarea proiectelor începute şi păstrarea echipei care le-a făcut posibile. "La Primărie nu vor fi schimbări majore", declara el după alegeri.

Şi totuşi, Primăria trece discret prin cel mai mare val de primenire de după 2008. La un aparat administrativ cu 514 funcţionari, municipalitatea a scos anul acesta la concurs 70 de posturi, reprezentând cam 15% din total. În plus, înainte de sfârşitul anului, managerii municipalităţii vor fi primeniţi pe cale naturală sau de "comun acord", prin mazilire mascată.

fostul secretar al Consiliului Local Oradea, Ionel VilaPrimul care a plecat a fost secretarul Consiliului Local, Ionel Vila (foto). Deşi a avut cu fostul primar Bolojan o relaţie rece, el a rămas pe funcţie până la pensionare, în ianuarie, doar pentru că, nefiind subordonat acestuia, era greu de concediat. Funcţionarul nu şi-a cerut prelungirea mandatului; după ce Bolojan i-a ridicat conducerea Direcţiei Juridice, pe care a trecut-o în subordinea directoarei Eugenia Borbei, mesajul a fost limpede. De altfel, Borbei se şi pregăteşte să preia funcţia de secretar printr-un concurs programat pentru săptămâna aceasta. Rezultatul pare deja cunoscut, de vreme ce, în ciuda vizibilităţii funcţiei şi a salariului de peste 10.000 lei lunar, s-a mai înscris un singur contracandidat.

"Voinţa domnului director..."

Pe lista directorilor pe picior de plecare se numără de săptămâna trecută şi şeful Direcţiei Tehnice, Mircea Ghitea. Şef coleric şi slobod la gură, care îşi domină de ani de zile colegii prin aroganţă şi competenţă, acesta l-a anunţat deja pe primarul Birta că îşi va depune în cursul săptămânii curente dosarul pentru pensionarea anticipată, iar din iulie va fi liber de sarcini. Neoficial, responsabilităţile sale vor fi preluate de directorul adjunct Aurelia Ţenţ, până la organizarea concursului pe post.

Ieşirea directorului vine după un lung şir de dispute cu colegii jurişti, care nu l-au anunţat că Primăria a pierdut în primă instanţă procesul cu expropriaţii din Nufărul, lăsându-l să le demoleze casele, cu economiştii pentru banii de investiţii şi cu reprezentanţii RER Vest pe tema colectării selective a gunoaielor. Ghitea a obosit să se mai certe, iar primarul, care i-a fost consilier pe când era prefect, să îl mai împace. "Este dorinţa domnului director să plece...", zice Birta.

Directorul Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi Lista directorilor pe picior de plecare e însă mult mai lungă. Directorul Poliţiei Locale, Cristian Beltechi (foto), supus de viceprimarul Arina Moş judecăţii Comisiei de Disciplină a Primăriei pentru aprobarea unui schimb de ture între doi poliţişti din dispecerat fără operarea modificărilor în acte, a intrat în concediu, pentru reevaluarea opţiunilor în carieră. Cum este greu de crezut că va accepta o funcţie de execuţie, cel mai probabil va părăsi instituţia.

Schimbări în societăţi

Anul acesta încetează şi mandatul tuturor managerilor societăţilor Primăriei. Consiliul Local va fi chemat să aprobe săptămâna aceasta lista noilor membri ai Consiliilor de Administraţie de la Administraţia Domeniului Public şi Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, în fond o formalitate. Dacă directorii lor, Liviu Andrica şi Alina Silaghi, au posturile securizate, nu acelaşi lucru se poate spune despre şefii Companiei de Apă Oradea şi OTL.

Ovidiu Gavra se pregăteşte să iasă la pensie pentru limită de vârstă, iar Viorel Mircea Pop pentru a-şi vedea de sănătate. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cazul societăţii Termoficare. După mandatele agitate ale brăileanului Stănel Necula, eliberat din funcţie după o condamnare penală, directorul Călin Ungur a fost în imposibilitate să puncteze semnificativ, în numai doi ani, pentru a-şi asigura un mandat plin. Mai ales când la conducerea oraşului bate vântul schimbării...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON