URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2015, 17:10

Vrednic este! Mitropolitul Ardealului a decernat 33 de distincţii mitropolitane membrilor Consiliului Eparhial şi unor preoţi bihoreni (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Catedrala Episcopală "Învierea Domnului" s-a dovedit duminică neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi veniţi să participe la Sfânta Liturghie festivă cu ocazia împlinirii a 320 de ani de atestare documentară a Episcopiei Ortodoxe de Oradea prin diploma leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice acordată în 1695.

Cei peste 2.000 de ortodocşi sosiţi din toate colţurile Bihorului au fost obligaţi de ploaia torenţială să îşi caute un loc, cât de mic, în biserică. Spre deosebire de alte duminici, nimeni nu a rămas afară să asculte slujba de pe treptele lăcaşului de cult.

În mulţime au putut fi văzuţi, prinşi la înghesuială, de la politicieni, precum senatorul Gavrilă Ghilea şi deputatul Florica Cherecheş, până la reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale, cum ar fi preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, sau primarul Ilie Bolojan, dar şi primari din judeţ, directori de instituţii deconcentrate şi reprezentanţi ai altor culte religioase.

"Părinteşti binecuvântări..."

Slujba religioasă a fost condusă de ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului. Alături de acesta au mai slujit, printre alţii, ÎPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, PS Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, PS Andrei Făgărăşanu, episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Ioan Siluan, episcopul ortodox al Ungariei, PS Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, şi un sobor de preoţi şi călugări bihoreni.

În cadrul slujbei, ÎPS Laurenţiu Streza a dat citire mesajului Prea Fericitului Daniel Ciubotea, Patriarhul României, care a vorbit despre vechimea şi importanţa acestei episcopii ortodoxe de la capăt de ţară şi a îndemnat bihorenii să stăruiască în credinţa ortodoxă. "Acum, la ceas aniversar, adresăm felicitări şi părinteşti binecuvântări PS Sofronie, colaboratorilor săi de la centrul eparhial, clerului, monahilor şi monahiilor, precum şi tuturor credincioştilor aceastei eparhii", a încheiat mitropolitul mesajul Prea Fericitului Daniel.

Cu şi fără cruce...

Cu ocazia împlinirii a 320 de ani de ortodoxie bihoreană, mitropolitul Ardealului a decernat 33 de distincţii mitropolitane. ÎPS Laurenţiu a înmânat Crucea Şaguniană, cea mai înaltă distincţie a mitropoliei ardelene, unui număr de 13 membri ai Consiliului Eparhial, organul de conducere administrativă a Episcopiei Ortodoxe, de la vicarul eparhial Nicolae Alexandru Pop şi arhimandritul Mihail Tărău, până la consilierul social Laurenţiu Lazăr şi secretarul eparhial Sebastian Lakatos.

Spre deosebire de apropiaţii episcopului Sofronie, alţi 20 de prelaţi bihoreni au fost recompensaţi cu Ordinul Sfântul Andrei Şaguna, sub forma unei diplome reprezentând o distincţie ceva mai mică. Printre aceştia se numără cei patru protopopi bihoreni din Beiuş, Tinca, Marghita şi Oradea, secretarii lor, precum şi preoţii slujitori de la Catedrala Episcopală "Învierea Domnului".

Preotul Teodor Cristea, parohul Bisericii cu Lună, a primit ordinul şagunian pentru lucrările de reabilitare demarate la lăcaşul de cult şi preotul Roman Pintea, parohul vechii catedrale episcopale din Velenţa, pentru activitatea socială de la Căminul de bătrâni aflat în grija fundaţiei Consistoria Efrem Beniamin. "De părintele, dacă ştiam că are atâtea lucrări, de ieri îi dădeam Crucea Şaguniană", a spus mitropolitul la adresa părintelui Pintea. ÎPS Laurenţiu a vizitat cu o zi înainte centrul de bătrâni şi noua biserică ridicată în Nufărul şi se pare că a fost impresionat de cele văzute.

"Aveţi-vă bine!"

Slujba de duminică a luat sfârşit în jurul orelor prânzului când, dat fiind puhoiul de oameni, credincioşii au aşteptat la coadă şi 15 minute ca să iasă pe treptele catedralei unde preoţii îi aşteaptau cu prescură şi mir.

Spre deosebire de alte dăţi, oamenii nu s-au îmbulzit, fie datorită prezenţei înaltelor feţe bisericeşti, fie pentru că afară ploua, ori pentru că aveau încă în minte îndemnul testamentului Sfântului Andrei Şaguna, amintit de ÎPS Laurenţiu în predica sa: "Fiţi pe pace, aveţi-vă bine, nu vă sfădiţi!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@cartisalex
... am fost curios sa regasesc in text observatia ta, si am vazut ca nu autorul articolului a pomenit de "crucea saguniana", ci apartine unui citat, asa ca ai gresit destinatarul... O ba?
Postat 21 Septembrie 2015, 10:04 de ineuanul
Informare
Aș dori să înaintez o recomandare dlui Dan Simai, creatorul acestui articol, și anume aceea de a fi mai atent la informațiile adunate în respectivul articol, mai ales în ceea ce privește distincțiile oferite de ÎPS Laurențiu. De exemplu, secretarul eparhial, părintele arhid. Sebastian Lakatos nu a primit crucea șaguniană ci Ordinul Sf. Andrei Șaguna.
Postat 20 Septembrie 2015, 23:19 de cartisalex
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON