URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2022, 23:19

„Vom răspunde dacă Putin folosește arme chimice în Ucraina”, anunță Joe Biden. Ce decizii au luat liderii NATO în summitul extraordinar de la Bruxelles

„Vom răspunde dacă Putin folosește arme chimice în Ucraina”, anunță Joe Biden. Ce decizii au luat liderii NATO în summitul extraordinar de la Bruxelles sursa foto: presidency.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderii NATO condamnă invazia Ucrainei de către Rusia „în cei mai fermi termeni posibil” și au decis joi, la Bruxelles, să trimită 40.000 de soldați pe flancul estic, împreună cu mijloace aeriene și navale, precum și înființarea a patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia, anunță Digi24.ro.

„Vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja și pentru a apăra securitatea populațiilor noastre și fiecare centimetru din teritoriul aliat. Angajamentul nostru față de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de fier. Ca răspuns la acțiunile Rusiei, am activat planurile de apărare ale NATO, am desfășurat elemente ale Forței de Răspuns NATO și am plasat 40.000 de soldați pe flancul nostru estic, împreună cu mijloace aeriene și navale importante, sub comanda directă a NATO, susținută de dislocarea națională a Aliaților. De asemenea, înființăm patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia”, se arată în declarația adoptată la finalul summitului extraordinar al NATO.

Aliații i-au transmis din nou lui Putin „să oprească imediat acest război și să retragă forțele militare din Ucraina și facem apel la Belarus să pună capăt complicității sale”, arătând că atacul Rusiei „amenință securitatea globală”.

NATO condamnă atacurile Rusiei „asupra civililor, inclusiv femeilor, copiilor și persoanelor aflate în situații vulnerabile”, promițând că „Vom lucra cu restul comunității internaționale pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili pentru încălcările dreptului umanitar și internațional, inclusiv crimele de război”.

De asemenea, liderii NATO s-au arătat „profund îngrijorați de riscul crescut de violență sexuală și trafic de persoane”, condamnând atacurile asupra civililor și promițând că vor continua să contracareze informațiile false care gravitează în jurul conflictului.

Vor fi consecințe grave

Liderii NATO au făcut referire și la arme. „Orice utilizare de către Rusia a unei arme chimice sau biologice ar fi inacceptabilă și ar avea consecințe grave”, au mai transmis liderii NATO.

De asemenea, ei au făcut apel inclusiv la China „să susțină ordinea internațională” și să se abțină de la sprijinirea efortului de război al Rusiei în orice fel și să se abținăde la orice acțiune care ajută Rusia să eludeze sancțiunile. 

Tot joi a avut loc și un summit al G7. Liderii G7 au avertizat Rusia împotriva utilizării armelor chimice, biologice sau nucleare în invazia pe care Kremlinul a declanșat-o în Ucraina. Între altele, ei au spus că că sunt hotărâți să impună „consecințe grave” Rusiei și sunt gata să aplice măsuri suplimentare „dacă este necesar”.

De altfel, mai arată Digi24.ro, după ce a participat la cele două summituri, președintele american, Joe Biden, a dat asigurări că NATO va reacţiona în cazul în care Rusia va utiliza arme chimice în timpul invaziei sale în Ucraina.

„Vom răspunde dacă el utilizează (arme chimice). Natura răspunsului va depinde de natura utilizării'', a spus Biden într-o conferinţă de presă la sediul NATO de la Bruxelles.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat joi că Alianţa Nord-Atlantică va furniza Ucrainei echipamente de protecţie împotriva ameninţărilor chimice, biologice şi nucleare şi îşi va proteja şi forţele desfăşurate pe flancul estic împotriva acestor ameninţări.

Obiectiv strategic

Președintele României, Klaus Iohannis, a spus că întărirea prezenţei aliate în România, la Marea Neagră şi pe întreg Flancul Estic, reprezintă un obiectiv strategic al ţării noastre, ca răspuns la implicaţiile agresiunii ruse în Ucraina.

De asemenea, el a adăugat că această prezență consolidată trebuie să fie unitară, echilibrată și coerentă, de la Marea Baltică la Marea Neagră, mai arată Digi24.

Vezi aici și declarațiile de presă susținute de Iohannis, înaintea participării la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO

Joi s-a împlinit o lună de când Ucraina a fost atacată de Rusia, fiind a 29-a zi de război.

Hotnews.ro scrie că în timp ce NATO s-a reunit în sesiune de urgență, Ucraina continuă să reziste trupelor invadatoare. Oficiali ai SUA spun că membrii forțelor ruse au comis crime de război în Ucraina. La Mariupol, bombardamentele rusești continuă fără încetare, cei aproximativ 100.000 de localnici rezistând tot mai greu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Adevărul de la civilii din Mariupol!
"Au venit militarii ucraineni și ne-au spus să nu părăsim orașul dacă rușii deschid coridoare. Armata rusă ne-a scos afară, armata ucraineana a tras în noi și ne-a folosit ca scuturi!" Oare intereseaza pe cineva si adevarul relatat de civilii ukrainieni ? Adevarul"absolut",adevarul ascuns sau pe jumatate spus, este azi, al mass mediei,manipulatoare, vandute si corupte...pentru cetateanul neinformat.
Postat 25 Martie 2022, 21:36 de platona
CrisDumi aka KP
Esti spălat pe creier de propaganda Ruski, defapt nu ai tu creier.
Postat 25 Martie 2022, 12:04 de Sandu2100
Cum vei răspunde, retardatule?
O să dai și tu cu bombe chimice, pe care ai reușit să le transferi din Ucraina înainte ca 6 din cele 11 laboratoare americano-ucrainene să fie bombardate de ruși? Idiotul ăsta de la Casa Albă, din gruparea Biden&Co. care servește clanul Rotchild, e în stare să "chimizeze" Europa doar ca să creeze un război global și să se bată cu pumnii-n piept că-i noul manager al "noii ordini mondiale". Băi, Alzheimmer, ia-ți ochelari, că pe "umbrela NATO" e o pânză de protecție cu o etichetă pe care scrie destul de vizibil "made in China".
Postat 25 Martie 2022, 10:06 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON