Programul vizitei oficiale pe care premierul Ludovic Orban a făcut-o vineri în judeţul Bihor a cuprins şi o oprire la centrul de spionaj NATO din Oradea, unde jurnaliştii nu au avut acces.
Cancelaria Guvernului a transmis că, ulterior, gazetarii vor primi informaţii şi poze din surse oficiale, lucru care însă nu s-a mai întâmplat. Aşadar, ce a presupus vizita şi ce a discutat Orban cu oficialii centrului este imposibil de spus.
Nici Prefectura Bihor nu a transmis vreo precizare, reprezentanţii instituţiei declarând pentru BIHOREANUL că apanajul comunicării asupra acestei vizite aparţine Guvernului.
Poze pe Facebook
În schimb, câteva fotografii au fost postate pe pagina de Facebook a Guvernului României şi pe cea a PNL România, fără vreo explicaţie. De asemenea, un scurt video a fost publicat pe site-ul gov.ro, tot fără precizări.
Imaginile arată că Orban a vizitat stabilimentul însoţit de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, de prefectul Dumitru Ţiplea şi de primarul Ilie Bolojan. Toţi au primit de la colonelul Vasile Tomiuc, directorul centrului, nişte plachete, menite probabil să puncteze cei 10 ani de existenţă a centrului. În fotografii se vede şi că Orban a semnat în cartea de onoare.
"Vizită de documentare"
Singurul care a oferit explicaţii sumare despre eveniment a fost ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, care a scris pe Facebook că „vizita a avut un caracter de documentare”.
„Am vizitat astăzi, împreună cu primul ministru, Ludovic Orban, Centrul de Excelență NATO în domeniul HUMINT de la Oradea. Vizita a avut un caracter de documentare privind facilitățile, misiunile şi obiectivele centrului, provocările în domeniul informațiilor militare fiind principala temă de discuție cu reprezentanții instituției. La 10 ani de la înființare Centrul de Excelență NATO în domeniul HUMINT este principalul vector al iniţiativelor importante desfăşurate în cadrul NATO în acest domeniu de specialitate și vreau să mulțumesc pentru implicare și sprijin naţiunilor-sponsor: Cehia, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ungaria. Felicitări personalului centrului pentru profesionalismul cu care își execută misiunile”, a scris Ciucă.
Centrul de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT (Human inteligence), specializat în culegerea de informaţii din sursă umană, a fost inaugurat în martie 2010. Un fel de academie de perfecţionare a ofiţerilor de informaţii şi contrainformaţii din armatele tuturor celor 25 de ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice, centrul este unic în lume, prin profilul său, ce vizează culegerea de informații din surse umane.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.