URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Mai 2018, 16:37

Viitoarea promenadă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu știu cum se face, dar, de câte ori compar noile proiecte cu lucrarea pusă în operă, constat că desenele arată mult mai bine decât realitatea. O fi și asta o tactică a arhitecților de a-și vinde marfa... Totuși, sper că respectivele planșe nu sunt bătute în cuie și că în timpul execuției se mai pot face îmbunătățiri.

La planșele cu Piața Ferdinand am constatat că șoseaua care o străbate este asfaltată. Păi, dacă tot avem harnicii și talentați meșteri pietrari italieni la îndemână, de ce să nu punem piatra cubică, cea care a înnobilat și Piața Unirii? E ca și cum la un bal cu ștaif de la Rotary sau Lion’s s-ar servi iahnie de fasole cu ceapă în farfurii de plastic și s-ar bea vin de pastilă din pahare de muștar.

Aceeași situație e și la viitorul Corso al orașului, zona pietonală din Piața Libertății. Pentru cunoscători, acum 100 de ani, aceasta era strada principală pe care orădenii ieșeau la plimbare. Acolo, am constatat tot - din planșe - că nu există un gard spre malul Crișului. Păi numai așa se vor duce în cap copiii neastâmpărați, consumatorii fruntași sau pur și simplu cetățenii care au ghinionul să se împiedice sau să alunece în Criș.

Zona de promenadă, care ar începe de la Crinul și s-ar termina la Podul Ladislau, este de departe cel mai spectaculos și frumos spațiu al orașului. Numai că Primăria trebuie să dea ștaif locației, să o facă efectiv obiectiv turistic.

Natural, se vor deschide câteva terase în zonă și mă gândesc în principal la Casa Darvas. Ideea de a umple zona cu lalele, ce-i aparține lui Marius Florarul, trebuie dusă până la capăt, adică până la Crinul. Lunca Crișului trebuie mobilată pentru ca oamenii să fie tentați să ajungă până pe malul apei.

Pun pariu că sunt mii de orădeni care încă n-au atins apa Crișului. Evident că pentru asta e nevoie de căi de acces pentru a ajunge ușor la cursul apei.

Ce bun ar fi un peisagist la casa omului care să ne înfrumusețeze viața! Ce minunat ar fi ca edilii noștri să mai dea bani și pentru bucuria ochiului! Întreaga zonă ar fi un obiectiv turistic în sine, un loc de pozat care ar contrabalansa pozele cu Dealul Ciuperca și cu eternul fum de la CET.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dani-e-let
Ar fi bine crisul repede sa fie navigabil si cateva străzi sparte inundate si făcute navigabile. :::))))
Postat 13 Mai 2018, 01:22 de Sandu1201
Circoteca Bolojan-Pnl
Cine "să se promeneasca" pe acolo? I-a intrat în cap d-lui Ilie Gavril Bolojan o idee și acolo a rămas! Clinica CFR știe de ce! Nu poti face un municipiu pietonal 100%! Nu se poate! Taman cei care stationeaza în fața PMO(deși nu e permis), ei fac acest CIRC?
Postat 12 Mai 2018, 20:27 de dani-e-let
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON