URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iunie 2020, 10:22

Victoria credinţei

Victoria credinţei (foto: generic, sursa: istockphoto.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Între ceea ce credem şi ceea ce ştim a fost întotdeauna o bătălie, cu sufletul şi creierul păruindu-se de mama focului. Dar parcă niciodată nu fu mai mare dihonia ca în zilele noastre, când războiul se dă nu între credinţă (a nu se confunda cu religia) şi ştiinţă, ci între ceea ce credem şi ceea ce nu vrem să ştim. Ne alegem singuri idolii, credem în cine vrem noi şi doar pentru motivele care ne convin. De fapt, nu mai credem pe nimeni, credem doar în ce iese din noi înşine.

S-a ajuns ca orice informaţie emisă public să fie lapidată pe loc de mii de furioşi fără de prihană, neîndoiţi de dreapta lor judecată. Orice părere născută şi aruncată în lume e instantaneu supusă calvarului siluirii ritualice prin contra-păreri, evident de sute de ori mai avizate. Demonstraţiile nu mai contează, datele ştiinţifice nu se mai iau în calcul, istoria e aruncată la coş, iar geografia şi matematica sunt mai discutabile ca niciodată.

Îi credem doar pe cei care ne plac dintr-un motiv sau altul, cât mai subiectiv cu putinţă. Celorlalţi, care încearcă să ne picure cunoştinţe noi, le facem un mare serviciu nesucindu-le gâtul când zic ceva împotriva crezului nostru. Nu-i mai credem nici pe cărturari, nici pe cei care îşi petrec toată viaţa prin laboratoare. Bârfa bate ştirea, vorba "las' că ştiu eu cum stă treaba" bate cercetarea ştiinţifică, divergenţa s-a transformat în antipatie, antipatia a fost "upgradată" la ură, iar ura a devenit noua formă de iubire. "I love to hate you", vorba unui cântec.

Luptele dintre stânga şi dreapta, dintre sus şi jos, dintre alb şi negru, dintre Yin şi Yang, dintre Tom şi Jerry sunt mai atroce decât este necesar şi riscă să ne sfâşie. Dacă continuăm în ritmul ăsta, vom dărâma toate podurile dintre maluri şi ne vom petrece veacul în dulce însingurare, prefăcându-ne că partea cealaltă nu există. Vom ajunge să ne fie teamă să ne mai spunem părerile, vom transforma discuţiile în monologuri şi, cel mai grav, ne vom expune pericolului de a nu mai învăţa lucruri noi.

Trăim într-o societate mai globalizată decât minţile noastre şi, poate fără să ne dăm seama, ne încărcăm inutil cu problemele altora. De bine, de rău, aici, în România, am fost feriţi până acum de marile defecţiuni globale. Ţara asta are un soi de barieră de protecţie naturală greu de înţeles, care îi conservă destul de bine un climat relativ liniştit, în condiţiile în care alţii încep să se sfâşie ca proştii. Nu avem cutremure, nu avem uragane, nu avem vulcani activi, nu spargem vitrine, dar avem păreri divergente, cât pentru toate cataclismele astea.

Dar cum 2020 e şi an electoral, ne vom întâlni cu duşmanul nostru dintotdeauna, omul politic. Vom avea ocazia să fim uniţi pentru o clipă, atunci când lupta dintre ce credem şi ce ştim va intra într-un armistiţiu, iar "Cred că toţi ăştia sunt nişte hoţi" îşi va da mâna cu "Ştiu că toţi sunt nişte hoţi". Iar pentru o secundă vom părea cei mai înţelepţi de pe pământ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON