URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2020, 10:22

Victoria credinţei

Victoria credinţei (foto: generic, sursa: istockphoto.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Între ceea ce credem şi ceea ce ştim a fost întotdeauna o bătălie, cu sufletul şi creierul păruindu-se de mama focului. Dar parcă niciodată nu fu mai mare dihonia ca în zilele noastre, când războiul se dă nu între credinţă (a nu se confunda cu religia) şi ştiinţă, ci între ceea ce credem şi ceea ce nu vrem să ştim. Ne alegem singuri idolii, credem în cine vrem noi şi doar pentru motivele care ne convin. De fapt, nu mai credem pe nimeni, credem doar în ce iese din noi înşine.

S-a ajuns ca orice informaţie emisă public să fie lapidată pe loc de mii de furioşi fără de prihană, neîndoiţi de dreapta lor judecată. Orice părere născută şi aruncată în lume e instantaneu supusă calvarului siluirii ritualice prin contra-păreri, evident de sute de ori mai avizate. Demonstraţiile nu mai contează, datele ştiinţifice nu se mai iau în calcul, istoria e aruncată la coş, iar geografia şi matematica sunt mai discutabile ca niciodată.

Îi credem doar pe cei care ne plac dintr-un motiv sau altul, cât mai subiectiv cu putinţă. Celorlalţi, care încearcă să ne picure cunoştinţe noi, le facem un mare serviciu nesucindu-le gâtul când zic ceva împotriva crezului nostru. Nu-i mai credem nici pe cărturari, nici pe cei care îşi petrec toată viaţa prin laboratoare. Bârfa bate ştirea, vorba "las' că ştiu eu cum stă treaba" bate cercetarea ştiinţifică, divergenţa s-a transformat în antipatie, antipatia a fost "upgradată" la ură, iar ura a devenit noua formă de iubire. "I love to hate you", vorba unui cântec.

Luptele dintre stânga şi dreapta, dintre sus şi jos, dintre alb şi negru, dintre Yin şi Yang, dintre Tom şi Jerry sunt mai atroce decât este necesar şi riscă să ne sfâşie. Dacă continuăm în ritmul ăsta, vom dărâma toate podurile dintre maluri şi ne vom petrece veacul în dulce însingurare, prefăcându-ne că partea cealaltă nu există. Vom ajunge să ne fie teamă să ne mai spunem părerile, vom transforma discuţiile în monologuri şi, cel mai grav, ne vom expune pericolului de a nu mai învăţa lucruri noi.

Trăim într-o societate mai globalizată decât minţile noastre şi, poate fără să ne dăm seama, ne încărcăm inutil cu problemele altora. De bine, de rău, aici, în România, am fost feriţi până acum de marile defecţiuni globale. Ţara asta are un soi de barieră de protecţie naturală greu de înţeles, care îi conservă destul de bine un climat relativ liniştit, în condiţiile în care alţii încep să se sfâşie ca proştii. Nu avem cutremure, nu avem uragane, nu avem vulcani activi, nu spargem vitrine, dar avem păreri divergente, cât pentru toate cataclismele astea.

Dar cum 2020 e şi an electoral, ne vom întâlni cu duşmanul nostru dintotdeauna, omul politic. Vom avea ocazia să fim uniţi pentru o clipă, atunci când lupta dintre ce credem şi ce ştim va intra într-un armistiţiu, iar "Cred că toţi ăştia sunt nişte hoţi" îşi va da mâna cu "Ştiu că toţi sunt nişte hoţi". Iar pentru o secundă vom părea cei mai înţelepţi de pe pământ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON