URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Mai 2014, 14:56

Victor Rebengiuc, lecţia de modestie

Victor Rebengiuc, lecţia de modestie (foto: cremeneanu.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Vreau să ajung un actor mare, deşi cred că o viaţă întreagă nu este suficientă pentru asta". Aşa a început lecţia de cumpătare şi normalitate pe care Victor Rebengiuc a oferit-o, joi seară, în sala Teatrului Regina Maria. "Dialoguri interioare", iniţiativa regizorului orădean-bucureştean-şi-din-nou-orădean Radu Vaida, e o discuţie tête-à-tête în care personalităţi culturale sunt invitate să se dezbrace de imaginea publică şi să-şi dezvăluie latura intimă. Un talk-show care se urmăreşte fără telecomandă, în care oamenii nu se ceartă.

A fost o discuţie de două ore între doi prieteni, fiindcă maestrul şi regizorul se cunosc de ani mulţi. Poate chiar de aceea a existat o oarecare stânjeneală reciprocă - Victor Rebengiuc fiindcă era prea lăudat, fapt ce nu-i place, iar gazda sa întrucât trebuia să conducă un interviu cu un prieten, ceea ce nu e uşor. Planul de discuţie a lipsit, fapt care s-a simţit pe alocuri. Probabil că întâlnirea ar fi fost mult mai relaxată, mai naturală, dacă apa din paharele de pe masă ar fi fost înlocuită cu vin. Aşa, ca între prieteni.

L-am descoperit pe Victor Rebengiuc cel din spatele lui Ilie Moromete, al Regelui Lear, al lui Tipătescu sau al lui Fundulea. Un om cu simţul umorului, pe care notorietatea îl deranjează, dar care a învăţat s-o suporte, căruia îi place Beethoven, şi care a început să gătească pe jumătate de dragul soţiei, pe jumătate de foame. Elegant şi calculat, chiar reţinut în unele momente, Victor Rebengiuc şi-a lăsat ochii să strălucească în doar două momente: atunci când a interpretat o scenă din "Marele Inchizitor" de Dostoievski (un text de o năucitoare actualitate) şi când şi-a mărturisit dragostea pentru monarhie ("Îmi iubesc Regele. Nu am iubit niciun preşedinte").

Condimentat discret cu momente muzicale susţinute de doi trombonişti, dialogul a conţinut şi cuvinte interzise în acel context. Astfel, s-au comis următoarele infracţiuni: B. Drăguşanu (min. 8), R. Ţociu (min. 33), M. Badea (min. 34) şi N. Guţă (min. 101). Vizibil impresionaţi de proximitatea sa, spectatorii l-au întrebat pe Victor Rebengiuc cum gestionează relaţia cu personajele sale ("Ce cauţi tu în viaţa mea?"), dacă a existat un moment în care a vrut să renunţe la teatru ("Niciodată!") sau ce simte când îşi priveşte filmele ("Bă, da' prost eşti!"). "Aveţi regrete?", l-a chestionat spre final un tânăr. "Am! Dar nu le spun!".

"Marea mea şansă a fost că am lucrat cu cei mai mari regizori ai teatrului românesc", a mărturisit dl Rebengiuc, amintindu-şi de colaborările cu Ciulei, Pintilie, Purcărete, Dabija sau Cătălina Buzoianu. "Cel mai mare succes l-am avut în roluri pe care nu le-am jucat! Ziceau unii: "Ei, dacă ar fi făcut Rebengiuc rolul ăsta...!". Râsetele şi aplauzele celor 250 de spectatori (mai puţini decât la "Dialogurile" cu Mircea Diaconu şi George Mihăiţă) l-au întrerupt adesea. "Teatrul nu îmi datorează nimic. Eu îi datorez totul", a conchis Victor Rebengiuc, un actor care vrea să ajungă mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
crestin
@xman crestin...cand aud de-astea, ma ia cu dureri de cap. mai lipseste dan puric din peisaj sa ne spuna ca avem un destin special. ce ti-e si cu pseudointelectualii astia. ca aia mai greu de inteles sunt desigur, basisti, sinecuristi. e mai simpku cu o vorba-n vant a la puric, termopane sau rebengiuc. octavian paleur era tatal lor oricum "acolo unde soarele nu bate, e intuneric". asta mai zic si eu vorba pe masura "iarna nu-i ca vara".
Postat 13 Mai 2014, 18:14 de vocea din ureche
Orizonturi
Fiecare cu orizontul lui - unii cu mecanicii si tamplarii, altii cu actorii.
Postat 13 Mai 2014, 00:00 de D
un om intre soareci
@vocea rebengiuc nu este "un actor". este mult mai mult decat atat. este crestin, este om si este roman. este cel in care se regasesc amaratii furati de lipitorile analfabete care capuseaza aceasta tara. antena, realitatea, basescu, voiculescu... vin si trec. spiritul curat al creatorului de frumos, ramane.
Postat 12 Mai 2014, 21:13 de xman
sigur
e un actor bun. la fel ca si tamplarul din vecini sau mecanicul la care duc masina. nu vad de ce se pune atata greutate pe "vorbele" actorilor. sa nu-i confundam totusi cu scriitorii sau cu filosofii ori oamenii de stiinta. eu nu m-as lua dupa ce zice un actor. mai ales unu ce a trecut prin studiourile antena 3. asta arata ca nici foarte inteligent nu e. doar zic.
Postat 12 Mai 2014, 15:33 de vocea din ureche
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON