Victimele accidentelor rutiere au acum o linie telefonică non-stop şi gratuită unde li se oferă atât asistenţă psihologică dar şi informaţii despre drepturile pe care le au, respectiv paşii pe care trebuie să îi urmeze ca să recuperareze eventualele daune materiale şi morale.
Serviciul, care va fi operaţional începând de vineri, e oferit de Asociaţia Română pentru Promovarea Educaţiei şi Siguranţei Rutiere (ARPER), în cadrul proiectului naţional "Sub roţi", realizat în parteneriat cu Serviciul Poliţiei Rutiere Bihor şi Primăria Oradea. "În cadrul campaniei s-au amplasat totodată şi 11 desene urbane pe arterele principale ale municipiului Oradea. Şi tot acum a fost lansat şi pagina de internet www.subroti.ro, cu informaţii privind incidenţa accidentelor rutiere cu victime ce au avut loc în Oradea", a explicat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele ARPER, Jari Vanda.
Întâlnirea s-a derulat cu participarea şefului Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa şi a şefului Serviciului Rutier, comisarul şef Dorin Sava, respectiv a avocatului Mircea Ursuţa, prodecan al Baroului Bihor şi membru în Comisia de elaborare a Codului civil, dar şi a Liviei Jurcan, a cărei fiică, Adriana, a murit ucisă într-un accident rutier în vara anului 2011 iar geamăna fetei, Anca, a rămas cu sechele permanente fizice şi psihice.
"În fiecare an, România pierde în accidente rutiere peste 8000 de oameni. Putem să o considerăm o comună care dispare", a exemplificat şeful Poliţiei Bihor motivul pentru care instituţia a devenit partenera ARPER în proiectul de informare menit să atragă atenţia asupra urmărilor nefaste ale accidentelor rutiere.
Marţea neagră
În timpul întâlnirii, şeful Serviciului Rutier Bihor, Dorin Sava, a prezentat date statistice legate de evoluţia accidentelor produse în judeţ, în primele 9 luni ale acestui ani. Astfel, faţă de anul trecut, a scăzut atât numărul accidentelor rutiere (cu 73) cât şi a evenimentelor rutiere grave (cu 15). "În primele 9 luni, s-au produs 352 accidente de circulaţie soldate cu 34 morţi, 34 răniţi grav şi 293 răniţi uşor", a declarat comisarul şef Dorin Sava.
Din statisticile poliţiştilor, cele mai multe accidente s-au produs în zilele de marţi şi majoritatea pe timp de zi, între orele 7-18, ora de vârf fiind 16. De asemenea, din analiza prezentată rezultă că, faţă de anul trecut, numărul accidentelor a scăzut în lunile martie şi aprilie.
Lega de cauzele generatoare de accidente, principalele motive ale evenimentelor rutiere au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea de prioritate între vehicule dar şi pentru pietoni.
De acum avem şi cazier rutier!
Tot în cadrul întânirii de vineri a fost prezentată şi o nouă ediţie a Codului rutier, actualizat la 1 octombrie 2014, de avocatul Mircea Ursuţa. Cartea e de fapt o culegere cu extrase importante din Noul Cod penal şi din Legile de aplicare a Noilor Coduri, acte normative esenţiale despre procedura pe care poliţiştii trebuie să o urmeze în timpul utilizării aparatelor radar, utile în cazul şoferilor care, dintr-un motiv sau altul, sunt în proces cu Poliţia rutieră.
Tot în carte este descris şi modul în care se întocmeşte şi la ce foloseşte cazierul rutier al şoferilor. "Cazierul rutier este ataşat, de pildă, în toate procesele împotriva şoferilor. Din 18 octombrie, se ataşează la dosarele penale din instanţă, deschise pentru încălcarea Codului rutier", a explicat Mircea Ursuţa.
Numărul de telefon la care pot apela victimele accidentelor rutiere este 0735.025.600, număr apelabil gratuit şi non stop.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.