URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iunie 2018, 20:03

Viaţa şi activitatea episcopului Iuliu Hossu, rememorate la Biblioteca Judeţeană Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a şasea ediţie a seriei Conferinţele Unirii s-a desfăşurat, miercuri, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", cu tema "Dr. Iuliu Hossu, episcopul Unirii". Centrată pe biografia înaltului cleric, conferinţa a fost însoţită de o expoziţie privind activitatea sa, formată din imagini, documente şi fragmente din memorii, structurate după momentele importante ale vieţii sale.

Biserica Unită, în fruntea Unirii

Expoziţia a fost prezentată de către PS Florentin Crihălmeanu, episcop unit, eparh al Episcopiei de Cluj-Gherla, iar conferinţa a fost moderată de către directorul Bibliotecii, Ligia Mirişan, avându-l ca invitat pe profesorul universitar Marius Bucur (Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca).

În cadrul prezentării, Bucur a făcut referire atât la biografia personalităţii evocate încă din titlu, dar şi la rolul important pe care Biserica Greco-Catolică l-a avut în ridicarea nivelului cultural al românilor ardeleni, atât înainte, cât şi după 1918. Astfel, aceasta a ridicat şi amenajat şcoli şi preparandii (şcoli de pregătire a învăţătorilor), a dotat bisericile şi a sprijinit activitatea asociaţiilor culturale româneşti, între care reuniunile învăţătorilor şi cele ale femeilor. "Miza majoră a fost creşterea nivelului educativ al societăţii româneşti", a precizat Marius Bucur.

Referindu-se la perioada Marii Uniri, aceasta a arătat că "la 1918 clerul greco-catolic s-a implicat în mobililzarea populaţiei (…) apelând la toleranţă şi la evitarea oricărui conflict, fizic sau etnic". Desigur, implicarea Bisericii Greco-Catolice a fost la fel de importantă precum cea a Bisericii Ortodoxe. "Mulţi dintre cei care au făcut Unirea (dintre episcopii greco-catolici – n.r.) au fost întemniţaţi 30 de ani mai târziu", a continuat Bucur, făcând referire şi la scoaterea înafara legii a cultului greco-catolic, în anul 1948.

Doi din "cei trei Iuliu"

Iuliu Hossu a fost numit episcop de Gherla în anul 1917, de către împăratul austro-ungar Carol I.

Episcopul Hossu a fost cel care a dat citire, pe 1 decembrie 1918, în Alba Iulia, Declaraţiei de unire a Transilvaniei cu România, rostind apoi: "Astăzi, prin hotărârea noastră se înfăptuieşte România Mare, una şi nedespărţită, rostind fericiţi toţi românii de pe aceste plaiuri: Ne unim pe veci cu Ţara Mamă România!". În perioada interbelică, acesta a fost parlamentar, iar din 1946 membru de onoare al Academiei Române. În perioada 1948-1955 a făcut detenţie politică, fiind închis la Dragoslavele, Căldăruşani şi Sighet. În 1969 a fost numit Cardinal (In pectore) de către Papa Paul al VI-lea, murind un an mai târziu, la vârsta de 85 de ani.

O altă personalitate evocată în cadrul coferinţei a fost episcopul Iuliu Hîrţea, despre care a vorbit Silviu Sana. Bihorean născut în Vintere, Iuliu Hîrţea a condus cultul greco-catolic în clandestinitate, după interzicerea sa de către comunişti, respectiv între 1949 şi 1978. A fost arestat şi întemniţat în Oradea şi Gherla timp de 12 ani pentru "vina" de a fi refuzat trecerea la ortodoxie. "În închisoare şi-a continuat apostolatul către toţi cei închişi", a afirmat Sana.

În finalul evenimentului, PS Virgil Bercea, episcop Unit de Oradea, a transmis un gând bun celor prezenţi. Expoziţia dedicată episcopului Iuliu Hossu poate fi văzută în holul principal al Bibliotecii Judeţene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON