Primarul e şefu’! Consiliul Local Oradea a aprobat marţi, cu 22 de voturi din partea grupurilor PNL şi PSD şi o singură abţinere din partea UDMR, noua grilă de salarizare a Primăriei şi instituţiilor subordonate, precum Administraţia Socială Comunitară Oradea, Poliţia Locală şi Clubul Sportiv Municipal.
Potrivit noii grile de salarizare, primarul Ilie Bolojan va fi începând din iulie cel mai bine plătit angajat al municipalităţii, cu un salariu net majorat cu 52%, de la 6.000 lei la 9.135 lei pe lună.
Subordonaţi cu salarii mai mari ca primarul
"Potrivit noii grile, cel mare mare salariu îl va avea primarul, iar cel mai bine plătit director din Primărie va avea salariul sub cel al viceprimarilor. Până acum practic, erau cel puţin 30-40 de colegi aveau salariu mai mult decât primarul şi viceprimarii", a declarat Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.
Conform noii grile, viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta vor duce acasă începând de luna viitoare salarii majorate cu 54%, la 8.120 lei, nivel maxim la care se vor raporta salariile directorilor din subordine.
Bolojan a spus că şefii direcţiilor vor fi retribuiţi în funcţie de complexitatea activităţilor desfăşurate şi responsabilităţile asumate. "Una este să fii director la Evidenţa Populaţiei şi alta la Direcţia Tehnică, unde lucrezi cu devize şi sume mari de bani", a argumentat edilul.
În acest sens, începând de luna aceasta cel mai bine plătit director din Primărie va fi Mircea Ghitea, coordonatorul Direcţiei Tehnice, care va încasa 6.496 lei pe lună. Cel mai mic salariul directorial îi va reveni şefului Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente, Mircea Oaie, care va câştiga 5.278 lei pe lună.
Şefii pierd, subalternii câştigă...
În ciuda sumelor vehiculate, salariile şefilor din Primărie nu vor fi majorate, ci, dimpotrivă, vor scădea. Conform grilei, 44 de angajaţi cu funcţii de conducere vor duce de luna aceasta acasă în medie cu circa 554 lei mai puţin.
"Majoritatea celor cu funcţii de conducere vor câştiga mai puţin, în vreme ce angajaţii cu salarii mici şi debutanţii vor câştiga cu 10-20% mai mult", a spus primarul.
Astfel, 583 de angajaţi pe funcţii de execuţie vor câştiga de luna aceasta mai mult. Procentul diferă de la o funcţie la alta, dar salariaţii angajaţi cu posturi şi pregătiri similare vor plătiţi la fel la fel, indiferent de structura în care lucrează. Cele mai mari creşteri salariale vor fi aplicate angajaţilor cu salarii mici, de 1.400 - 1.500 lei.
"În ultima perioadă am avut migraţie de personal către Consiliul Judeţean şi alte instituţii. Am constat că poziţiile de debutanţi nu mai erau atractive şi nu venea nimeni la concurs, de aceea am majorat salariile celor care nu puteau să îşi plătească întreţinerea", a spus edilul.
"Cetăţeanul nu vrea ca impozitele sale să meargă pe salarii..."
Potrivit primarului Ilie Bolojan, noua grilă de salarizare este o măsură reparatorie faţă de personalul cu salarii mici. Având în vedere că majorările salariale din ultimii ani s-au aplicat procentual debutanţii şi angajaţii fără studii superioare au primit în plus mult mai puţini bani decât şefii lor cu venituri ridicate.
În plus, edilul a mai spus că măsurile diferenţiate aplicate şefilor şi executanţilor din Primărie au fost luate pentru ca municipalitatea să se poată încadra în bugetul de salarii stabilit la 12% din veniturile proprii.
"Cetăţeanul orădean plăteşte taxe şi impozite şi nu doreşte ca acestea să meargă pe cheltuieli de funcţionare, ci pe lucrări", a argumentat primarul.
Mai mult, Bolojan a spus că bugetul local a fost aşezat astfel încât fondurile alocate investiţiilor să fie de două ori mai mari decât cele destinate salarizării personalului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.