URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2019, 15:25

Veste bună pentru excursionişti: S-a deschis primul centru de vaccinări internaţionale din Bihor

Veste bună pentru excursionişti: S-a deschis primul centru de vaccinări internaţionale din Bihor sursa foto: www.avantaje.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii amatori de călătorii în ţări îndepărtate nu mai trebuie să meargă în alte judeţe pentru a-şi face vaccinurile necesare şi a se asigura că nu se vor îmbolnăvi.

Din această lună, Spitalul Pelican din Oradea are un centru de vaccinări internaţionale, primul de acest gen din Bihor. Până acum, bihorenii trebuiau să se deplaseze la Cluj sau la Arad, dacă doreau să se imunizeze înaintea unor călătorii pe alte continente.

"Centrul de Vaccinări Internaţionale este singurul autorizat de Ministerul Sănătăţii pentru judeţul Bihor şi vine în întâmpinarea tuturor persoanelor care călătoresc în străinătate, în orice colţ al lumii, cu un set complet de evaluare, vaccinare, dar şi consiliere personalizată, în funcţie de zona vizitată şi de riscurile îmbolnăvirii: consiliere şi suport în vederea prevenirii unor boli specifice călătoriilor în zone îndepărtate, consiliere prevaccinală aferentă, urmărire postvaccinală, eliberarea de certificate de vaccinare internaţională, profilaxia malariei, sfaturi cu privire la igiena alimentară şi îngrijirea sănătăţii pe parcursul călătoriilor, evaluarea riscului de a contracta o boală şi a stării de sănătate a turistului", se arată într-un comunicat al spitalului.

Potrivit anunţului, la Spitalul Pelican se face vaccinare profilactică pentru hepatita A, hepatita B, rubeolă, oreion, rujeolă, varicelă, difterie, tetanos, tuse convulsivă, rabie, infecţii cu Hemophyllus Influenzae, poliomielită, gripă, febra galbenă, febră tifoidă, meningită meningococică şi pneumonii pneumococice. Vaccinurile sunt administrate de doctorul epidemiolog Adina Budea.

Bihorenii care vor pleca în străinătate trebuie să solicite o consultaţie completă cu minim 4-6 săptămâni înaintea plecării, "pentru a se putea realiza în timp eficient bilanţul vaccinal, obţinerea vaccinurilor şi administrarea acestora", precizează spitalul.

Comunicatul mai arată că scopul vaccinării este prevenirea unor boli grave, pentru care nu există tratament, iar vaccinurile protejează organismul de îmbolnăviri severe, suferinţă, invaliditate, costuri individuale. "Persoana vaccinată are o protecţie îndelungată faţă de boala pentru care a fost vaccinată, iar riscurile vaccinării sunt minore în comparaţie cu bolile pe care le previn".

Pacienţii care vor să aibă acces la acest centru de vaccinare trebuie să-şi facă programare, la recepţia ambulatoriului Spitalului Clinic Pelican (str. Corneliu Coposu nr. 2) sau la numărul de telefon 0259-444.444.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON