URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iunie 2018, 12:01

Venele deschise ale României

Venele deschise ale României foto arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante.

În primul rând, că de fiecare dată când autorităţile din ţara vecină şi prietenă decid să închidă traficul greu pe propriul teritoriu sau să amplifice lentoarea şi minuţiozitatea controalelor vamale, în Oradea se formează pe Şoseaua Borşului nesfârşite coloane de camioane şi autoturisme care nu doar pun la grea încercare mii de bihoreni care lucrează în Parcul Industrial, ci şi pe toţi participanţii la trafic în pericol de accidentare.

Mai grav e, încă, fondul problemei. Şi anume că în timp ce Ungaria dominată de FIDESZ absoarbe fonduri UE consistente pentru a-şi face autostradă spre Transilvania, România controlată de PSD face un singur lucru: furnizează "la export" strict materie primă. De data asta balastru, dar acelaşi lucru îl făcea în epoca Iliescu-Năstase cu pădurile oferite Schweighofer şi cu Petromul dat OMV. În noua eră Dragnea-Tăriceanu, la fel se pregăteşte să facă şi cu gazul din Marea Neagră, oferit nu industriei româneşti, ci celei din Ungaria şi din Austria.

În timp ce mai-marii de pe Dâmboviţa se întrec în gesturi ba de curtoazie (cazul exportului de pietriş printr-un punct de frontieră anume deschis), ba de vânzare păguboasă, fără niciun câştig pentru propria economie (situaţia exportului de gaz), se împlineşte aproape un deceniu de la abandonarea lucrărilor pe tronsonul bihorean al Autostrăzii Transilvania, în legătură cu care în campania din 2016 bannerele PSD ne îndemnau să îndrăznim a crede că vor fi reluate de îndată ce se termină numărătoarea voturilor.

Cu două săptămâni în urmă, sute de români porneau din Iaşi şi din multe alte oraşe ale Moldovei ca să protesteze la Bucureşti împotriva sărăciei la care sunt condamnaţi prin lipsa unei şosele care să-i unească de Vestul României şi de Europa. Ştiţi ce s-a întâmplat: Poliţia şi Jandarmeria i-au şicanat pe tot traseul, iar apoi au fost împiedicaţi să intre în Capitală pe motiv că perturbau publicul adunat la Antipa să se bucure, pe gratis, de Noaptea Muzeelor.

Sigur, ne putem întreba de ce sâmbăta trecută, în schimb, toate instituţiile au fost mobilizate exemplar pentru reuşita mitingului PSD "împotriva abuzurilor", dar pun pariu că n-o să ne răspundă niciun guvernant. Dacă nu dau seamă Justiţiei după ce au călărit-o, de ce ar face-o unor simpli cetăţeni?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON