Vechea catedrală gotică din incinta Cetăţii va fi pusă în valoare prin amenjarea unui arheoparc în curtea palatului princiar.
Unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj catolic din Europa, clădirea ecleziastică din care astăzi mai există doar urme de zid sub corpurile A, B, D şi o bună parte din curtea interioară a Palatului Princiar a fost ridicată pe 25 august 1401 de Papa Bonifaciu al IX-lea la rangul bisericilor San Marco din Veneţia şi Santa Maria Portiuncula din Assisi.
Importanţa monumentului este cu atât mai mare cu cât în fosta catedrală şi în cimitirul ei au fost înmormântate şapte capete încoronate, de la regii Ladislau I, Andrei al II-lea, Ştefan al III-lea şi Ladislau al IV-lea Cumanul la regina Beatrix, regina Maria şi regele-împărat Sigismund de Luxemburg.
Vor marca zidurile
Potrivit unui comunicat al municipalităţii, amenajarea curţii cetăţii, cu o suprafaţă de 4.917 metri pătraţi, se va face prin punerea în evidenţă a elementelor constructive ale fostei catedrale gotice şi ale corpurilor adiacente care vor fi marcate la sol cu piatră fasonată.
"Suprafaţa din interiorul şi din jurul catedralei episcopale care urmează a se cerceta în continuare va fi finisată cu pietriş compactat. De asemenea, se vor pune în valoare mormintele regale", se menţionează în comunicat. În schimb, spaţiul petrimetral, care nu va mai fi cercetat arheologic, va fi placat cu piatră cubică.
Deschis pentru spectacole
Curtea interioară a Palatului Princiar va fi amenajată pentru organizarea de spectacole artistice sau de lumini laser proiectate pe clădiri de aşa natură încât în zona catedralei gotice lucrările de cercetare arheologică să poată fi reluate oricând fără să implice desfacerea pavajului.
Astfel, în jurul copacilor existenţi vor fi amenajate mici spaţii verzi, iar curtea va fi dotată, printre altele, cu panouri de informare, o scenă mobilă, bănci mobile, două fântâni cu apă potabilă, un hidrant şi coşuri de gunoi.
Investiţia, în valoare de 2 milioane lei, a fost aprobată în luna ianuarie de Consiliul local şi va fi realizată în termen de 13 luni de firma Constructorul Sălard.
Reprezentanţii firmei au făcut demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construire şi urmează să deschidă şantierul în cursul lunii viitoare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.