URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Februarie 2018, 19:00

Vechea catedrală gotică din Cetatea Oradea va fi pusă în valoare printr-un arheoparc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vechea catedrală gotică din incinta Cetăţii va fi pusă în valoare prin amenjarea unui arheoparc în curtea palatului princiar.

Unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj catolic din Europa, clădirea ecleziastică din care astăzi mai există doar urme de zid sub corpurile A, B, D şi o bună parte din curtea interioară a Palatului Princiar a fost ridicată pe 25 august 1401 de Papa Bonifaciu al IX-lea la rangul bisericilor San Marco din Veneţia şi Santa Maria Portiuncula din Assisi.

Importanţa monumentului este cu atât mai mare cu cât în fosta catedrală şi în cimitirul ei au fost înmormântate şapte capete încoronate, de la regii Ladislau I, Andrei al II-lea, Ştefan al III-lea şi Ladislau al IV-lea Cumanul la regina Beatrix, regina Maria şi regele-împărat Sigismund de Luxemburg.

Vor marca zidurile

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, amenajarea curţii cetăţii, cu o suprafaţă de 4.917 metri pătraţi, se va face prin punerea în evidenţă a elementelor constructive ale fostei catedrale gotice şi ale corpurilor adiacente care vor fi marcate la sol cu piatră fasonată.

"Suprafaţa din interiorul şi din jurul catedralei episcopale care urmează a se cerceta în continuare va fi finisată cu pietriş compactat. De asemenea, se vor pune în valoare mormintele regale", se menţionează în comunicat. În schimb, spaţiul petrimetral, care nu va mai fi cercetat arheologic, va fi placat cu piatră cubică.

Deschis pentru spectacole

Curtea interioară a Palatului Princiar va fi amenajată pentru organizarea de spectacole artistice sau de lumini laser proiectate pe clădiri de aşa natură încât în zona catedralei gotice lucrările de cercetare arheologică să poată fi reluate oricând fără să implice desfacerea pavajului.

Astfel, în jurul copacilor existenţi vor fi amenajate mici spaţii verzi, iar curtea va fi dotată, printre altele, cu panouri de informare, o scenă mobilă, bănci mobile, două fântâni cu apă potabilă, un hidrant şi coşuri de gunoi.

Investiţia, în valoare de 2 milioane lei, a fost aprobată în luna ianuarie de Consiliul local şi va fi realizată în termen de 13 luni de firma Constructorul Sălard.

Reprezentanţii firmei au făcut demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construire şi urmează să deschidă şantierul în cursul lunii viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
era si cazul
dupa o intrerupere de 2 a lucrarilor
Postat 09 Februarie 2018, 12:56 de Cora
Vai, vai...
Măi, cum or făcut-o praf austriecii... Și am ratat șansa să fim și noi un oraș cu catedrală gotică...
Postat 09 Februarie 2018, 09:22 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON