URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2018, 19:00

Vechea catedrală gotică din Cetatea Oradea va fi pusă în valoare printr-un arheoparc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vechea catedrală gotică din incinta Cetăţii va fi pusă în valoare prin amenjarea unui arheoparc în curtea palatului princiar.

Unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj catolic din Europa, clădirea ecleziastică din care astăzi mai există doar urme de zid sub corpurile A, B, D şi o bună parte din curtea interioară a Palatului Princiar a fost ridicată pe 25 august 1401 de Papa Bonifaciu al IX-lea la rangul bisericilor San Marco din Veneţia şi Santa Maria Portiuncula din Assisi.

Importanţa monumentului este cu atât mai mare cu cât în fosta catedrală şi în cimitirul ei au fost înmormântate şapte capete încoronate, de la regii Ladislau I, Andrei al II-lea, Ştefan al III-lea şi Ladislau al IV-lea Cumanul la regina Beatrix, regina Maria şi regele-împărat Sigismund de Luxemburg.

Vor marca zidurile

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, amenajarea curţii cetăţii, cu o suprafaţă de 4.917 metri pătraţi, se va face prin punerea în evidenţă a elementelor constructive ale fostei catedrale gotice şi ale corpurilor adiacente care vor fi marcate la sol cu piatră fasonată.

"Suprafaţa din interiorul şi din jurul catedralei episcopale care urmează a se cerceta în continuare va fi finisată cu pietriş compactat. De asemenea, se vor pune în valoare mormintele regale", se menţionează în comunicat. În schimb, spaţiul petrimetral, care nu va mai fi cercetat arheologic, va fi placat cu piatră cubică.

Deschis pentru spectacole

Curtea interioară a Palatului Princiar va fi amenajată pentru organizarea de spectacole artistice sau de lumini laser proiectate pe clădiri de aşa natură încât în zona catedralei gotice lucrările de cercetare arheologică să poată fi reluate oricând fără să implice desfacerea pavajului.

Astfel, în jurul copacilor existenţi vor fi amenajate mici spaţii verzi, iar curtea va fi dotată, printre altele, cu panouri de informare, o scenă mobilă, bănci mobile, două fântâni cu apă potabilă, un hidrant şi coşuri de gunoi.

Investiţia, în valoare de 2 milioane lei, a fost aprobată în luna ianuarie de Consiliul local şi va fi realizată în termen de 13 luni de firma Constructorul Sălard.

Reprezentanţii firmei au făcut demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construire şi urmează să deschidă şantierul în cursul lunii viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
era si cazul
dupa o intrerupere de 2 a lucrarilor
Postat 09 Februarie 2018, 12:56 de Cora
Vai, vai...
Măi, cum or făcut-o praf austriecii... Și am ratat șansa să fim și noi un oraș cu catedrală gotică...
Postat 09 Februarie 2018, 09:22 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON