URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Martie 2018, 10:40

#VăVedem: Protest în faţa APM Bihor, unde se analizează situaţia Nutripork (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci orădeni de la Oradea Civică au ieşit să protesteze, joi dimineaţă, în faţa sediului APM Bihor din Bulevardul Dacia, unde se desfăşoară o şedinţă de lucru pentru a analiza situaţia firmei Nutripork, care încearcă să îţi obţină din nou autorizaţia de funcţionare.

Oamenii vor să îi convingă pe decidenţi să ţină cont de opiniile exprimate de orădeni la dezbaterea publică organizată pe această temă.

Legitimaţi de jandarmi

"Am venit aici pentru că acum se desfăşoară şediţa comisiei tehnice care analizează cererea Nutripork, de reautorizare pentru încă 10 ani şi vrem să se ţină cont de observaţiile orădenilor, nemulţumiţi de duhoarea împrăştiată peste oraş, observaţii care au fost făcute la dezbaterea publică desfăşurată la Prefectură la sfârşitul anului trecut", a declarat BIHOREANULUI Cosmin Bursaşiu, de la organizaţia Oradea Civică.

Un alt protestatar, Marius Sovarschi, a spus că "nu putem lăsa să se ia o decizie aşa, «pe sub radar». Vrem să se ştie că suntem cu ochii pe ei".

De asemenea, Vasile Dumitriu a spus că "Nutripork nu poate să-şi bată joc de Oradea, este oraş european şi trebuie să rezolve problema poluării, fie să acceseze fonduri europene, fie să investească din fondurile proprii".

La faţa locului a apărut şi un echipaj de jandarmi, care i-a legitimat pe cei cinci protestatari, cu toate că oamenii doar stau, ţinând un banner cu mesajul #VăVedem pe treptele instituţiei şi pe trotuare, nu strigă şi nu încurcă circulaţia. Întrebat de reporterul BIHOREANULUI de ce le ia datele manifestanţilor, unul dintre jandarmi a declarat că "pentru că se întâmplă ceva, este o manifestare".

APM a cerut clarificări

În cursul zilei de joi, la APM Bihor se desfășoară o ședință de lucru în care se analizează ultimele documente prezentate de Nutripork, la cererea instituției. În cadrul acesteia, specialiștii vor analiza documentele depuse la dosar în ultima perioadă.

După cum BIHOREANUL a mai scris, ferma de porci aparţinând grupului Nutrientul, din cartierul Ioşia, este în continuare într-o situaţie incertă. Agenţia pentru Protecţia Mediului n-a luat încă nicio decizie privind cererea de reautorizare, luna trecută inspectorii cerând noi clarificări privind măsurile întreprinse în fermă pentru neutralizarea mirosurilor.

Totodată, APM Bihor va analiza dacă este necesară sau nu o nouă dezbatere publică, aşa cum mai mulţi orădeni au cerut. Între timp, în fermă nu mai creşte niciun porc. Aşa cum se ştie, vechea autorizaţie de mediu a expirat în luna octombrie 2017, iar, conform legii, din acel moment în fermă nu au putut fi aduşi noi purcei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON